x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica 30 de ani fără Elvis

30 de ani fără Elvis

17 Aug 2007   •   00:00

A fost cel mai popular interpret de rock and roll al secolului trecut, un performer remarcabil care a influenţat şi inspirat o mulţime de viitori muzicieni, de la Cliff Richard la Beatles sau Rolling Stones.

A fost cel mai popular interpret de rock and roll al secolului trecut, un performer remarcabil care a influenţat şi inspirat o mulţime de viitori muzicieni, de la Cliff Richard la Beatles sau Rolling Stones. Intre 1954 şi 1977 a inregistrat 101 discuri singles şi 77 de albume, iar postum au mai apărut căteva sute, poate chiar mii de compilaţii.

La inceputul acestei săptămăni, RCA Records a scos pe piaţă "Elvis The King", un dublu CD cu 52 de piese, inclusiv Suspicious Minds, Blue Suede Shoes, Jailhouse Rock, Love Me Tender, Don’t Be Cruel, King Creole etc. Pănă acum, in intreaga lume s-au văndut peste un miliard(!) de discuri Elvis Presley.

CĂRŢI. 72 discuri singles au intrat in Top 40 de la Billboard, 15 dintre ele au ocupat locul intăi... şi recordurile pot continua. Despre viaţa lui Elvis s-au scris peste 2.000 de cărţi şi aproape toate au fost numai de bine. Americanii i-au acordat titlul de King of Rock and Roll, deşi in 23 de ani de carieră a compus o singură melodie (Love Me Tender), extrem de frumoasă de altfel, dar fără legătură cu rockul. Ca orice mare artist, Elvis are in biografia sa o serie de "pete", contestate vehement de fani dar consemnate in trei cărţi apărute in Statele Unite. Prima a fost "Elvis", scrisă de Albert Goldman in 1981, apoi "The Intimate Life and Death of Elvis Presley" (1995) de Devada "Dee" Presley (mama vitregă a artistului) şi "Elvis: The Hollywood Years" (2001), autor David Bret.

DARK SIDE. "Elvis şi mama sa, Gladys, au fost amanţi, iar tatăl (Vernon) a divorţat cănd a aflat" este teoria lui Goldman, confirmată (şi "imbunătăţită") de Dee Stanley-Presley. "Idolatrizat de femei, Presley a avut şi relaţii homosexuale, cel mai cunoscut amant fiind Nick Adams" fapt dezvăluit de Dee Stanley, confirmat de David Bret şi de Natalie Wood, in anii ’60 una dintre cele mai frumoase femei din lume.

×
Subiecte în articol: muzica elvis