x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica A greşit mai mult în viaţă! Pianistul Havasi a atins, într-o secundă, aceeaşi notă de 13 ori

A greşit mai mult în viaţă! Pianistul Havasi a atins, într-o secundă, aceeaşi notă de 13 ori

de Dana Andronie    |    19 Oct 2011   •   21:00
A greşit mai mult în viaţă! Pianistul Havasi a atins, într-o secundă, aceeaşi notă de 13 ori

Nascut la Budapesta, in 1975, Havasi Balázs a castigat titlul de 'Cel mai rapid pianist din lume'. Pe langa activitatea in muzica, Havasi a de­ve­nit si un profesionist al boxului thailandez si are ca pasiuni deltapla­norismul, motociclismul si masinile de lux. Artistul vine la Sala Palatului, la 15 noiembrie, cu peste 50 de ins­tru­mentisti, un cor impresionant acom­paniat de tobosari japonezi si 15 solisti.

• Jurnalul National: Symphonic Red Concert Show poate fi asemuit cu o furtuna intr-un pahar cu apa? Daca nu, cu ce anume?

Havasi: Spectacolul este ca o calatorie in jurul Pamantului. Iti pre­zinta culturi impreuna cu foarte multe experiente si emotii, trairi, sentimente. Multi aseamana aceasta experienta cu zborul. In orice caz, nimeni nu se va plictisi.

• Se stie sau se spune ca v-ati asi­gurat mainile. Cat valoreaza mainile dumneavoastra?

Suma exacta este un secret de afaceri. Dar nu imi pot imagina nici o suma care sa compenseze faptul ca ar trebui sa ma opresc din cantatul la pian. Pianul este viata mea.

• Pentru a ramane cel mai rapid pianist din lume, ce anume nu puteti face cu mainile? Taiati ceapa, de exemplu?

Rareori iau un cutit in mana, dar este din cauza ca nu ma pricep prea mult in bucatarie, de cand eram mic. Ma duc la sala si fac chiar exercitii cu greutati. Conditia fizica este esentiala pentru concerte. Inainte nu aveam grija de mainile mele. Am fost la box si o data mi-am luxat un deget. Dar astazi sunt responsabil si am grija, deoarece foarte multi oameni depind de mine si nu pot sa las pu­blicul dezamagit.

• Vi s-a propus sa faceti reclama la un produs?

Da. Saptamana viitoare voi face poze pentru campania ultimului telefon de la Samsung.

• Ati obtinut titlul de 'Cel mai rapid pianist din lume'. Cum l-ati castigat?

Incercarea a durat un minut si tinta era sa ating aceeasi nota de cat mai multe ori posibil. Comitetul Guiness ia in serios fiecare autentificare. O doamna din Londra a venit pentru a numara fiecare lovitura si pentru a filma. Problema a fost ca m-am miscat asa repede, incat camera obisnuita de filmat nu putea tine pasul, iar imaginea a iesit neclara. Am aflat dupa aceea ca intr-o secunda am atins aceeasi nota de 13 ori.

• Sunteti casatorit?

Da, am un fiu de 5 luni. In ulti­mul timp a stat deseori la mine in poala si a lovit clapele pianului cu palmele si pumnii si ii place asta foarte mult. Prin contrast, parintii mei sunt niste oameni orientati spre stiinta. Mama mea este inginer, iar tata, economist. Eu sunt singurul muzician din familie.

• Cand v-ati intalnit prima data cu pianul?

Aveam 3 ani, iar sora mea a pri­mit un pian. Am inceput sa cant singur. Cand m-am inscris la scoala de muzica, la 4 ani, eram deja capabil sa cant mici piese.

• Ati auzit de Ciprian Po­rum­bescu sau de George Enescu?
Desigur. In fiecare an urmaresc Festivalul Enescu, deoarece participa interpreti fascinanti. Cu cativa ani in urma am produs un cantec impreuna cu Gheorghe Zamfir, naist re­numit in intreaga lume.

• Ati gresit de mai multe ori pe scena sau in viata?
Din fericire, mi se intampla foarte rar sa gresesc pe scena.

×
Subiecte în articol: muzica havasi baláz