Mozart, Enescu si Dvorak sunt cei trei compozitori din programul concertului de astazi sustinut la Sala Mare a Palatului de 'Wiener Philharmoniker' (VPO): dirijor – Franz Welser Möst; solisti – Fanny Clamagirand (vioara) si Antoine Tamestit (viola). Vor fi interpretate lucrarile: Simfonia concertanta in Mi bemol Major pentru vioara, viola si orchestra; Intermezzi pentru orchestra de coarde op. 12 si, respectiv, Simfonia a V-a in Fa Major op. 76.
Faimoasa orchestra vieneza, fondata in 1842 de Otto Nicolai, este considerata una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. La pupitrul ei s-au aflat de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii. Ansamblul participa in fiecare an la cele mai importante evenimente de gen din Austria, printre care 'Nicolai-concert' (inca din 1887) sau Concertul traditional de Anul Nou (din 1940). O alta traditie a orchestrei tine din 1924, de cand se organizeaza in fiecare an, la Musikverein – sala de concerte a orchestrei –, 'Balul VPO' in cadrul marelui eveniment 'Balul vienez'. In 'Wiener Philharmoniker' au fost acceptate femei-muziciene ca membre in orchestra abia in 1997, caci VPO a fost 'o asociatie independenta cu structuri democratice de baza (democratia regilor)'.
Maine, la Sala Palatului, va concerta Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, dirijata de Vasily Petrenko. Solist – violonista de origine japoneza Midori. Vor fi interpretate: Suita nr. 2 in Do Major op. 20 de Enescu; Concertul pentru vioara si orchestra de Walton si Simfonia nr. 7 in do diez minor op.131 de Prokofiev. Al doilea concert al orchestrei din Liverpool va avea loc duminica, tot la Sala Mare a Palatului. De aceasta data, solist va fi Alexei Volodin, iar in program au intrat lucrari de Stravinski, Prokofiev si Rahmaninov. Aceste doua concerte sunt oferite, in Festivalul Enescu, de canalul tv Mezzo. Istoria acestei orchestre incepe in 1840, fiind considerata cea mai veche din Anglia. Vasily Petrenko a devenit dirijorul ansamblului in 2006, venind de la Sankt Petresburg.
Iubitorii dansului pot vedea maine, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, in seria 'Spectacole de opera si balet' creatia 'Magifique' (spectacol oferit de 'Intalnirile JTI'). Este o coproductie dintre Opéra Théatre de Saint-Etienne, Teatro Victoria Eugenia de San Sebastian, Grand Théatre de Reims, Centre Chorégraphique National d 'Aquitaine en Pyrénées-Atlantiques si Malandain Ballet Biarritz. Coregrafia este semnata de dansatorul si coregraful francez Thierry Malandain, actualmente director al Centrului National Coregrafic din Biarritz. Spectacolul a fost creat in 2009. In Festivalul Enescu va mai fi prezentata o creatie coregrafica semnata de Thierry Malandain: 'Romeo si Julieta, productie a anului 2010 (marti, 20 septembrie, Teatrul National din Bucuresti).
In acest week-end, bucurestenii sunt asteptati si la Ateneul Roman. Aici concerteaza astazi 'Fine Arts Quartet' (ora 17:00) si 'Kamerata Salzburg' – dirijor Cristian Mandeal (22:30). 'Kamerata Salzburg' va concerta si maine. Tot maine, la Ateneu, de la ora 17:00, va fi in scena Cvartetul 'Voces', invitati – Horia Mihail (pian) si Alexandru Tomescu (vioara).
La Sala 'Mihail Jora' (Casa Radio), va avea loc astazi, in seria 'World Music', concertul Orchestrei de Camera Radio si al Grupului Experimental 'Inter-art' – dirijor NN; solist Grigore Lese. Maine, in fata publicului va fi aici Mario Brunello, cu 'Odusia'.
Saptamana viitoare, la 'Enescu' vin alte mari ansambluri, alte mari nume, printre care Israel Philharmonic Orchestra, dirijata de Zubin Mehta, Orchestra Academiei Nationale din Santa Cecilia, dirijor Antonio Pappano, Orchestra Nationala a Frantei, in frunte cu Daniele Gatti.