x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Al treilea week-end la Festivalul Enescu

Al treilea week-end la Festivalul Enescu

de Maria Sârbu    |    15 Sep 2011   •   21:00
Al treilea week-end la Festivalul Enescu

Mozart, Enescu si Dvorak sunt cei trei compozitori din programul concertului de astazi sustinut la Sala Mare a Palatului de 'Wiener Philharmoniker' (VPO): dirijor – Franz Welser Möst; solisti – Fanny Clamagirand (vioara) si Antoine Tamestit (viola). Vor fi interpretate lucrarile: Simfonia concertanta in Mi bemol Major pentru vioara, viola si or­ches­tra; Intermezzi pentru orchestra de coarde op. 12 si, respectiv, Simfonia a V-a in Fa Major op. 76.

Faimoasa orchestra vieneza, fondata in 1842 de Otto Nicolai, este considerata una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. La pupitrul ei s-au aflat de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii. An­sam­blul participa in fiecare an la cele mai importante evenimente de gen din Austria, printre care 'Nicolai-con­cert' (inca din 1887) sau Concer­tul traditional de Anul Nou (din 1940). O alta traditie a orchestrei tine din 1924, de cand se organizeaza in fi­e­care an, la Musikverein – sala de con­certe a orchestrei –, 'Balul VPO' in cadrul marelui eveniment 'Balul vi­e­nez'. In 'Wiener Philharmoniker' au fost acceptate femei-muziciene ca membre in orchestra abia in 1997, caci VPO a fost 'o asociatie independenta cu structuri democratice de baza (democratia regilor)'.

Maine, la Sala Palatului, va concerta Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, dirijata de Vasily Pe­tren­ko. Solist – violonista de ori­gine ja­poneza Midori. Vor fi interpretate: Suita nr. 2 in Do Major op. 20 de Enes­cu; Concertul pentru vioara si or­chestra de Walton si Simfonia nr. 7 in do diez minor op.131 de Pro­ko­fiev. Al doilea concert al orchestrei din Liverpool va avea loc duminica, tot la Sala Mare a Palatului. De aceas­ta data, solist va fi Alexei Volodin, iar in program au intrat lucrari de Stra­­vinski, Prokofiev si Rahmaninov. Aceste doua concerte sunt ofe­rite, in Festivalul Enescu, de canalul tv Mezzo. Istoria acestei orchestre in­­cepe in 1840, fiind considerata cea mai veche din Anglia. Vasily Pe­tren­ko a devenit dirijorul ansamblului in 2006, venind de la Sankt Petresburg.

Iubitorii dansului pot vedea mai­ne, la Sala Mare a Teatrului Na­tional din Bucuresti, in seria 'Spectacole de opera si balet' creatia 'Ma­gi­fique' (spectacol oferit de 'Intalnirile JTI'). Este o coproductie dintre Opéra Théatre de Saint-Etienne, Teatro Victoria Eugenia de San Se­bastian, Grand Théatre de Reims, Centre Chorégraphique National d 'Aqui­tai­ne en Pyrénées-Atlantiques si Ma­landain Ballet Biarritz. Coregrafia este semnata de dansatorul si coregraful francez Thierry Ma­lan­dain, ac­tualmente director al Centrului Na­tional Coregrafic din Biarritz. Spectacolul a fost creat in 2009. In Festivalul Enescu va mai fi prezentata o creatie coregrafica semnata de Thierry Malandain: 'Romeo si Julieta, productie a anului 2010 (marti, 20 septembrie, Teatrul National din Bucuresti).

In acest week-end, bucurestenii sunt asteptati si la Ateneul Roman. Aici concerteaza astazi 'Fine Arts Quartet' (ora 17:00) si 'Kamerata Salzburg' – dirijor Cristian Mandeal (22:30). 'Kamerata Salzburg' va concerta si maine. Tot maine, la Ateneu, de la ora 17:00, va fi in scena Cvartetul 'Voces', invitati – Horia Mihail (pian) si Alexandru Tomescu (vioara).

La Sala 'Mihail Jora' (Casa Ra­dio), va avea loc astazi, in seria 'World Music', concertul Orchestrei de Camera Radio si al Grupului Ex­pe­rimental 'Inter-art' – dirijor NN; solist Grigore Lese. Maine, in fata publicului va fi aici Mario Brunello, cu 'Odusia'.

Saptamana viitoare, la 'Enescu' vin alte mari ansambluri, alte mari nume, printre care Israel Philharmonic Orchestra, dirijata de Zubin Mehta, Orchestra Academiei Na­ti­o­nale din Santa Cecilia, dirijor Antonio Pappano, Orchestra Nationala a Frantei, in frunte cu Daniele Gatti.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011