x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Alexandru Tomescu, înger sau demon?

Alexandru Tomescu, înger sau demon?

de Oana-Maria Baltoc    |    20 Apr 2011   •   18:54
Alexandru Tomescu, înger sau demon?
Sursa foto: Adi Staicoviciu/

Alexandru Tomescu şi preţioasa vioară Stradivarius Elder-Voicu îşi continuă povestea cu o adevărată provocare pentru un muzician şi anume "atacarea" într-o singură seară a integralei Capriciilor lui Niccolo Paganini, cu prilejul celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional Stradivarius, organizată de Fundaţia Culturală "Remember Enescu".

Intitulat "Paganini, înger sau demon?", turneul va cuprinde 15 evenimente care se vor desfăşura în tot atâtea oraşe de pe cuprinsul României, în perioada 5 mai-29 mai, du­pă cum urmează: 5 mai – Iaşi, 7 mai – Oneşti, 8 mai – Focşani, 10 mai – Bacău, 12 mai – Piteşti, 14 mai – Craiova, 16 mai – Timişoara, 19 mai – Bu­cureşti, 21 mai – Cluj Napoca, 23 mai – Sibiu, 25 mai – Mediaş, 26 mai – Dumbrăveni, 27 mai – Târgu-Mu­reş, 28 mai – Reghin, 29 mai – Baia Mare. Spectacolele vor avea loc la fi­larmonicile locale în Iaşi, Bacău, Craiova, Sibiu, Timişoara, Oneşti – Bi­blioteca Municipală "Radu Rosetti", Piteşti – Sala Casei de Cultură a Sin­dicatelor, Mediaş – Sala Traube, Focşani – Teatrul Maior Gh. Pastia, Târgu Mureş – Opera Maghiară, Dumbrăveni – Catedrala Armenească, Baia Mare – Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă, pentru ca la Bucureşti spectacolul să aibă loc la Sala Radio, începând cu ora 19:00. Biletele vor fi puse în vânzare cu aproximativ două săptămâni înainte de fiecare reprezentaţie şi se pot procura de la casele de bilete ale sălilor de concert.
Turneul a fost gândit în jurul aniversării a 230 de ani de la naşterea marelui Paganini, astfel că acest spectacol va fi prezentat în 2012 şi într-un turneu european, în Italia, Franţa şi Germania.

Pentru prima dată în seria tur­nee­lor Stradivarius, publicul se va bucura de un spectacol cu adevărat special în care muzica live, reprezentată de integrala Capriciilor lui Paganini în viziunea şi interpretarea lui Alexandru Tomescu, va fi potenţată de proiecţii video în care violonistul va fi prezentat în ipostaza Înger/Demon, dualitate care se regăseşte, de altfel, în amintita operă a lui Paganini. De asemenea, prin intermediul proiec­ţii­lor video vor fi redate pe parcursul spectacolului şi imagini care ţin de procesul de realizare a viorilor, de munca migăloasă a lutierilor.

Prin urmare, la ediţia de anul acesta a Turneului Naţional Stradiva­rius sunt aşteptaţi nu numai iu­bitorii mu­zicii clasice ci şi îndrăgostiţii de spectacole nonconformiste. Pe aceia care vor dori să păstreze amintirea acestui concert îi anunţăm că spec­taco­lul de la Bucureşti va fi înregistrat şi ulterior se va lansa pe piaţă un DVD.

Bilanţul concertelor susţinute de Alexandru Tomescu în perioada 2008-2010 în cadrul Turneului Stra­divarius este deja impresionant. Astfel, au avut loc 41 de concerte, s-au nu­mărat 150 de bis-uri, s-au difuzat 3.000 de spoturi publicitare, s-au au­zit 5.000 de minute de muzică, s-au vândut 9.000 de CD-uri, au fost parcurşi 18.000 de kilometri, iar 30.000 de spectatori au aplaudat la scenă deschisă.

Aşa cum se ştie, Turneul Stradivarius are drept scop prezentarea viorii Stradivarius Elder – Voicu pe cât mai multe scene din România. Valorosul instrument a intrat în po­sesia lui Alexandru Tomescu pe 23 noiembrie 2008, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", pentru o perioadă de cinci ani, timp în care violonistul s-a angajat ca sunetul viorii să fie auzit de cât mai mulţi români.

×