x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica După două zile de concerte extraordinare de jazz cu casa închisă, Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță, cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

După două zile de concerte extraordinare de jazz cu casa închisă, Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță, cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Iun 2023   •   19:54
După două zile de concerte extraordinare de jazz cu casa închisă, Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță, cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii George Enescu, cu participarea Corului de Copii al Operei Naționale București, susțin concertul de închidere al Athenaeum Summer Festival 2023, sub bagheta dirijorului David Crescenzi, cu lucrarea Carmina Burana, de Carl Orff, una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume.

“Asculți pentru prima oară Carmina Burana și te îndrăgostești de muzica clasică”, afirmă violoncelistul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii George Enescu.

Unul dintre ultimii mari umaniști ai secolului XX, compozitorul german Carl Orff a fost inspirat în creația sa de nevoia de echilibru, de autentic, de universal valabil. Cea mai cunoscută dintre lucrările sale este Carmina Burana (Cântecele burane), o cantată scenică unică în felul ei, cu mari momente corale cântate și dansate, alcătuită din 25 de texte selectate dintre cele 250 de poezii și cântece cuprinse într-un codex original (secolul XIII) scrise în limbile latină, germană şi franceză. Pe prima pagină a codexului este desenată imaginea zeiței Fortuna cu roata norocului, sub care sunt înscrise cuvintele: O, Fortuna/ Velut Luna/ Statu Variabilis… (O Fortuna/ ca și Luna/ schimbătoare pururi…). Imaginea și versurile i-au inspirat lui Orff o lucrare ce i-a adus celebritatea absolută.

Cele trei mari părți ale lucrării Carmina Burana, încadrate de un preludiu și un postludiu identice – corul Fortuna imperatrix mundi - închid simbolic roata vieții căreia nimeni și nimic nu i se poate opune, iar muzica nu seamănă cu nimic cunoscut, familiar melomanului din orice timp. O dată găsite, o sonoritate, o linie melodică, un ritm sunt repetate mereu în forma inițială.

Orff a creat aceste Cântece burane parcă în transă. Compozitorul mărturisește: „Am scris muzica foarte repede. În puține săptămâni, lucrarea era gata gândită, așa că […] am propus-o pentru tipar. Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât, pentru a o cânta, nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura a trebuit să recunosc că ea nu există decât în câteva fragmente scurte, schițate pe hârtie.”

Secretele fantasticului succes al cantatei Carmina Burana, în orice spațiu istoric și cultural, ca și cel al veșnicei sale tinereți, par a fi tocmai originalitatea muzicii, depărtarea de orice modă sau tipar.

Soliștii concertului de încheiere a Athenaeum Summer Festival 2023 sunt soprana Veronica Anușca, tenorul Valentin Racoveanu și baritonul Mihai Damian. Corul Filarmonicii George Enescu este dirijat de Iosif Ion Prunner, iar maestrul Corului de Copii al Operei Naționale București este Smaranda Morgovan-Cristescu.

Vino să-ți setezi coloana sonoră a verii!

 

×