x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica B’estfest ar putea deveni un puternic instrument turistic.

B’estfest ar putea deveni un puternic instrument turistic.

de Alex Revenco    |    17 Mai 2011   •   21:00
B’estfest ar putea deveni un puternic instrument turistic.

Laura Coroianu, CEO Emagic (foto), ne-a acordat un interviu cu ultimele vesti despre B’estfest, singurul festival din Romania membru YOUROPE, organizatia festivalurilor de elita din Europa.

● Jurnalul National: Ce este nou?
● Laura Coroianu: Sunt foarte mul­te amanunte, au aparut detalii des­pre ce avem in Sports Area, Playground, Arts & Crafts, si aici as vrea sa spun ca am pastrat denumirile in en­gleza, pentru ca asteptam multi turisti straini. Iar lumea care vine la B’estfest stie engleza, asa ca nu vor fi probleme. In zonele de Playground, Lake Lounge si Arts & Crafts, intre doua concerte si o bere, publicul se va putea delecta cu un joc de lasertag, o carte buna pe marginea lacului sau un workshop de pictura pe tricouri. Aca­demia de Paintball va amenaja in ca­drul zonei de Playground un teren spe­cial de lasertag, cu o suprafata de 1.000 mp, ce va arata ca un veritabil camp de lupta, dotat cu obstacole si noc­turna. Echipamentul, singurul de acest gen disponibil in tara, va permite desfasurarea jocului de lasertag si in spatii deschise pe timp de zi. La B’estfest Summer Camp, Lecturi Ur­b­ane va amenaja pe marginea lacului, in zona Lake Lounge, un book corner, unde pasionatii de lectura vor pu­tea imprumuta si citi carti din di­ferite domenii, in functie de pre­fe­rinte. In zona de Arts & Crafts vor fi di­ferite workshop-uri, printre care unul de pictura pe tricouri, sustinut de Cristina Mihaela Radulescu, ex­pozitii. Iar la Sports Area, faimosul Carlo va tine cursuri de Yogilates. Pe langa concerte, distractie, sporturi s.a.m.d., B’estfest este si un forum im­portant, unde se poate dezvolta spiri­tul civic al tine­rilor nostri. Pot spune ca la festival vine "crema" tineretului din Ro­mania, care va avea la dis­pozitie un spatiu generos (un soi de Speakers’ Corner din Hyde Park) dedicat discutiilor de orice fel, ce prezinta interes pentru generatia tanara, care inseamna viitorul acestei tari.
Cred ca un festival trebuie sa fie mai mult decat o serie de concerte si de aceea vor fi conditii ca oricine sa poata veni la B’estfest pentru un week-end de neuitat, langa salcii si pe malul lacului, fara a mai fi nevoit sa mearga la mare sau la munte. Pe langa concerte, oricine isi poate ocupa timpul cu o sumedenie de activitati distractive, recreative, educative.

● Cum poate B’estfest sa ajunga verde?
Alaturi de schimbarile de concept, B’estfest propune si o schimbare de atitudine, incepand din acest an festivalul urmand a dezvolta o platforma de responsabilitate eco, "B’estfest Goes Green". Astfel de initiative au fost implementate cu succes de festivaluri cu traditie precum Glastonbury, Oya, Leeds, Lowlands sau Roskilde, B’estfest fiind unul dintre pu­ti­nele festivaluri din Europa Centrala si de Est care propun o platforma unitara in acest sens. Vom avea o zona larga, unde se vor desfasura diferite activitati eco, programul urmand a fi definitivat in curand. Aici am solicitat sprijinul lui Zoli Toth de la Sistem, binecunoscut militant eco, care ne-a dat deja cateva idei foarte interesante. Se stie ca, de exemplu, Radiohead nu participa decat la "festivaluri eco" si daca vom reusi sa-i aducem anul viitor la B’estfest, m-am gandit (si chiar radeam cu colegii mei) sa-i aducem de la Otopeni cu caruta, cel mai eco mijloc de transport! Cred ca ar accepta si s-ar amuza grozav de aceasta idee. Acum suntem la inceput, dar mergem pe drumul cel bun si tindem sa devenim in cativa ani un festival cu adevarat verde. Am auzit ca exista niste generatoare biodiesel, care functioneaza cu ulei vegetal, inca nu avem asa ceva, dar vom avea!

● Ce parteneri aveti?
O veste buna este parteneriatul cu celebrul Pinkpop, festival ajuns la a 42-a editie. Directorului Jan Smeets i-a placut mult lista artistilor de la Bucuresti si ne va promova in Olanda prin afise, flyere si anunturi cu B’estfest si "mergeti in Romania" pe scena principala. Daca spui in fata a 200.000 de olandezi "mergeti in Romania" nu e promovare, atunci nu stiu care ar putea fi... Ideea noastra este, bineinteles, sa vina la B’estfest cat mai multi romani, dar si cat mai multi straini. Toate festivalurile de "langa noi", atat Sziget, cat si Exit, au crescut prin forta publicului din alte tari. Cautand tot timpul "ur­ma­toa­rea frontiera", zeci si zeci de mii de en­glezi, germani, olandezi au tot fost aco­lo, acum cred ca e momentul sa de­s­copere B’estfest. Chiar am avea ne­voie de o infuzie de turisti straini si sunt mandra ca B’estfest – deocamdata un festival mediu, pe cale sa devina mare – ar putea deveni unul dintre instrumentele turistice puternice ale Romaniei. Un alt parteneriat l-am facut cu Leeds Metropolitan University, care va trimite un grup de studenti-voluntari la B’estfest, in practica si schimb de experienta. Dupa acest prim pas, in fiecare an vor veni si mai multi voluntari din Anglia!

● Cum s-au ales trupele la B’estfest?
● Pentru afis, tinem cont si de cine merge la alte festivaluri, de exemplu, Skunk Anansie si Pendulum sunt la zeci de festivaluri in 2011. Tinem cont si de parerea publicului nostru, multi ne roaga – de ani buni – "nu mai adu­ceti dinozauri", in timp ce unii ne intreaba "de ce nu aduceti nume ca Santana?". Altii ne intreaba de ce nu vine la noi Coldplay – de exemplu –, care canta la vara in Polonia. As vrea sa precizez ca Festivalul Open Air din Polonia primeste de la Guvern si autoritatile locale (din Gdynia) un sprijin financiar consistent, de cateva milioane de euro. In asemenea conditii, cum sa nu faci Coldplay? La noi, unde vanzarea biletelor e cea mai importanta sursa, trebuie sa multumesc din suflet Ciuc Premium si Coca-Cola ca sunt de ani buni alaturi de noi si sprijina fenomenul muzical in Romania.

● Cum se ajunge la B’estfest si pana la ce ora se canta?
● Vor fi autobuze si microbuze care vor circula toata noaptea si vor duce-adu­ce spectatorii din cateva punc­te prin­cipale din Bucuresti, ama­nun­te­le vor fi furnizate cat de curand. In acest an, pe scenele Ciuc Premium si Coca-Cola se va canta pana tarziu in noapte, iar dupa concertele ar­tis­ti­­lor-cap de afis de pe cele doua scene, pe­­­trecerile vor continua in Dance Are­na si la terase pana dimineata.

● Artisti romani?
● Suie Paparude, OCS, Travka, Magnolia, Coma si Sarmalele Reci sunt primele trupe autohtone care si-au anuntat prezenta la B’estfest, alte formatii urmand a fi anuntate.

● Pana-n B’estfest, care e situatia la celelalte concerte?
● Atat la Roxette (30 mai), cat si la Sting (6 iunie) n-au mai ramas multe bilete, iar cele mai bune categorii sunt sold out. Cine vrea sa vina la concerte trebuie sa se grabeasca.

×
Subiecte în articol: b'estfest