Eveniment cultural de prim rang, acest concert reprezintă un adevărat etalon de autenticitate și excelență pe care Corul de Cameră PRELUDIU l-a creat și susținut de-a lungul anilor, în ceea ce privește acuratețea interpretării colindului românesc. Publicul va fi ca întotdeauna atras de excepţionala panoramare ale celor mai diverse orientări stilistice privind prelucrarea colindului românesc ascultând Am plecat să colindam, Astăzi s-a născut Hristos, Gheorghe Cucu - Domnuleț și Domn din Cer, Nicolae Ursu - Vine Crăciunu pe sară, Paul Constantinescu - Minune prea mare, Alexandru Pașcanu - După datini colindăm, Tudor Jarda - La casa di peste drum, Felicia Donceanu - Colinde, colinde, Richard Oschanitzky - Două colinde laice, Dan Buciu - Steaua sus răsare, Gelu Stratulat - Sus la drumul mare, Adrian Pop - Colinda de pricină, Valentin Gruescu - Vis legănat, Alin Chelărescu - Ave Maria, Dumitru Georgescu Kiriac, ar. Alin Chelărescu - O, ce veste minunată!
Sărbătorind anul acesta 50 de ani de existență, Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" își va reafirma și cu acest prilej continuarea drumului său artistic, în care va reuși într-un mod unic să îmbine tradiţia şi modernitatea.
CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU
Corul de cameră Preludiu aniversează 50 de ani de când maestrul Voicu Enăchescu – părintele moral și spiritual al coralei, cel care a construit ani la rând cu multă migală și cu un talent de excepție acest ansamblu devenit un punct de reper pe axa valorilor românești.
Primul concert al formaţiei a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Până anul trecut, Corul Preludiu a fost condus de maestrul Voicu Enăchescu, iar în toți acești ani, ansamblul și-a adus o deosebită contribuţie la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea, şi, în acelaşi timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii. În cei 50 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. - uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale româneşti).
De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră Preludiu a venit Andrei Stănculescu – membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul pentru întâlnirea cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru.
Andrei Stănculescu
Născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, la doar 26 de ani, Andrei Stănculescu are o bogată experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018).
În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont și beneficiază de o bursă din partea Conservatorio della Svizzera italiana, unde studiază muzica Renașterii.
Acesta a colaborat și a studiat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Gabriel Popescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth. Din anul 2018, este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. Acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.
Pe 8 Decembrie 2021, își face debutul pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Română de Tineret și Corul de cameră Preludiu, devenind astfel unul dintre cei mai tineri dirijori care au pășit pe această scenă.
Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din Preludiu problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.