x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert de vis la Arene

Concert de vis la Arene

de Alex Revenco    |    13 Iun 2009   •   00:00
Concert de vis la Arene

Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Sinead O'Connor a vorbit cu sinceritate şi naturaleţe despre muzică, copii, casa proprie de discuri, omul care a impresionat-o cel mai mult, cele mai bune soliste la această oră.



Jurnalul Naţional: În actualul turneu cânţi cu doar doi muzicieni. După ce ai avut trupe de cinci sau şase muzicieni de ce ai ales formula de trio?

Sinead O'Connor: Pe când cântam în concerte cu trupe mari, la sfârşit îmi rezervam în jur de douăzeci de minute doar pentru mine şi cântam acustic. Am vazut că publicul adoră acele momente, aşa că m-am gândit ca aş putea sa cânt şi cu un număr restrâns de  oameni.

Deci o sa fie un concert numai acustic, fără nimic "electric"?

Nu chiar... eu o să cânt la chitară semi- electrică.

Spectacolul va fi de promovare a albumului "Theology" sau de greatest hits?

Voi cânta piesele cele mai cunoscute, "music for the masses".

Până acum ai compus folk, pop-rock, rastafari. Pe viitorul disc lucrezi cu Marco Pirroni care a cântat cu Siouxsie & the Banshees. Va fi un album punk?

Eu aş putea să cânt orice, dar nu, nu o să fie punk. Nu am de gând să fac întreg albumul cu Marco, noi doar am scris câteva melodii împreună. El doar a cântat în concerte cu Banshees.

Cum merge Chocolate and Vanilla Records, propria ta casă de discuri?

E o afacere care merge, îmi scot doar propriile albume acolo, nu mă ocup de alţii.

Ai lucrat cu mai mulţi "grei" ai muzicii rock, cine te-a impresionat cel mai mult, Roger Waters, Roger Daltrey sau Sting?


Lou Reed! Era la aniversarea de 50 de ani şi eu trebuia sa cânt backing vocals. Am fost o fană de-a lui şi l-am admirat dintotdeauna, dar nu am realizat niciodată cât de mult îl iubesc până când l-am întâlnit. Am făcut atunci un atac de panică şi asta nu mi se mai întâmplase niciodată... A trebuit să-mi rog prietenul să mă ţină de mână şi când l-am văzut şi a început să vorbească n-am înţeles nici un cuvânt... a trebuit să mă aşez ca să-mi revin! El s-a purtat foarte frumos cu mine într-o perioadă când mai toată lumea mă ura..

Dintre noile interprete, care îţi place mai mult?

Deşi sunt complet diferite, îmi plac foarte mult Amy Whinehouse şi Lilly Allen, ambele sunt la fel de bune. Când am auzit-o pentru prima oară pe Amy Whinehouse mi-a trecut prin minte că ar trebui să mă las de cântat...

Stai împreună cu copiii tăi? Eşti şi mamă, şi artistă, cum te descurci?

Da, stau împreună cu toţi copiii mei. Acum îmi petrec doar 10% din timp cu muzica, restul timpului stau alături de copii. Când am turneu plec doar trei sau patru zile, după care mă întorc acasă pentru o săptămână sau chiar mai mult şi apoi plec din nou pentru trei zile. Nu fac turnee lungi şi nu plec de acasă pentru o perioadă prea lungă. Dar câteodată este greu să mă menajez, pentru că trebuie să stau cu fiecare copil în parte, sunt de vârste diferite...

4967-94210-kkwo5f3833copy.jpg
Karina Knapek | Jurnalul Naţional

Un show special

În primul rând, concertul programat la ora 20:30 nu a început la 21:00, ci la 20:30. Sinead a venit îmbrăcată la fel ca la conferinţa de presă: o bluză înflorată şi blugi trei sferuri. Desculţă, s-a apropiat de microfon şi a anunţat cu modestie: urmează o cântare liniştită şi plină de căldură. Nu s-a schimbat de ţîşpe ori, nu a învăţat cuvinte în limba română şi nu s-a "conversat" cu publicul, ea a venit să cânte şi asta a şi făcut. Timp de o oră şi douăzeci de minute, circa 2.000 de spectatori au urmărit cu sufletul la gură impresionantul recital O'Connor, din care nu au lipsit The Emperor's New Clothes, The Thief Of Your Heart, Never Get Old, Jeremiah (Something Beautiful), Three Babies, Solomon, Black Boys On Mopeds, What Doesn't Belong To Me, Nothing Compares 2 U, Downpressor Man etc.

×
Subiecte în articol: muzica