x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert Suzanne Vega, la Sala Palatului

Concert Suzanne Vega, la Sala Palatului

de Alex Revenco    |    15 Iul 2009   •   00:00
Concert Suzanne Vega,  la Sala Palatului

Fiind una dintre cele mai importante cantautoare din generaţia sa, Suzanne Vega a avut o mare contribuţie la revitalizarea muzicii folk la începutul anilor '80. Născută la Santa Monica, în California, Suzanne a devenit celebră o dată cu apariţia în topurile internaţionale a melodiilor "Luca" şi "Tom's Diner", ambele extrase din cel de-al doilea album, "Solitude Standing" (1987).



Aceste două mari hituri au fost şi singurele ce au reuşit să atingă cele mai înalte poziţii în mai multe clasamente din lume. Deşi primul hit, "Luca", prezintă povestea unui băieţel abuzat, Suzanne a mărturisit într-un interviu că acest cântec are la bază un personaj din viaţa reală, care de fapt nu a fost molestat, ci era doar diferit. În afară de cele două mari hituri, Vega a mai înregistrat albumele Days of Open Hand (1990), 99,9şF (1992), Nine objects of desire (1996), Songs in Red and Grey (2001), The Best of Suzanne Vega (2003).

Dar cel mai recent disc al său, "Beauty And Crime", a apărut în 2007 şi a fost foarte apreciat atât de critica de specialitate, cât şi de publicul din Europa. Discul, disponibil şi în România, prin Universal Music, a ajuns în Top 40 din mai multe ţari, precum Estonia, Finlanda, Cehia, Polonia etc. În concertul de la Bucureşti, Suzanne Vega va cânta într-o formulă de trio, alături de Gerry Leonard la chitară electrică şi acustică şi de Mike Visceglia la chitară bas.

FIICA SUZANNEI, SĂNGE ROMÂNESC?
Artista a declarat recent că fiica ei, Ruby, ar avea şi sânge românesc, asta pentru că primul soţ al Suzannei şi tatăl fetiţei ar proveni dintr-o familie de români. Este vorba despre Mitchell Froom, muzician şi producător cunoscut pentru colaborarea cu mari muzicieni precum The Bangles, The Corrs, Elvis Costello, Sheryl Crow, Crowded House, Indigo Girls, Paul McCartney, Bonnie Raitt etc. Vega şi Froom au divorţat în 1998, iar în 2004, fostul soţ al Suzannei s-a recăsătorit cu o altă celebritate din lumea muzicii: Vonda Shepard. Nici Vega nu s-a lăsat mai prejos şi în 2006 s-a măritat şi ea cu Paul Mills, avocat şi... poet!


În deschidere, Ioan Gyuri Pascu
Fundaţia Phoenix, care organizează concertul Suzanne Vega în România, l-a desemnat pe Ioan Gury Pascu să cânte în deschidere. Ioan Gyuri Pascu a debutat pe scenă în anul 1982, iar din 1987 până în 2007 a făcut parte din grupul Divertis. În paralel cu Diveris, Gyuri a înregistrat şi câteva albume, la Tempo Music, casa proprie de producţie. În 1993, piesa "Ţara arde şi babele se piaptănă" a fost desemnată cea mai reuşită melodie a anului şi tot atunci Radio Contact i-a oferit premiul "Compozitorul Anului".

Până în prezent artistul a înregistrat unsprezece albume, cel mai recent fiind "La jumătatea vieţii", apărut în 2007. Coincidenţă sau nu, cel mai recent album al lui Suzanne Vega, "Beauty & Crime", a apărut tot în 2007. Legătura dintre cei doi se va face mâine, la Sala Palatului din Bucureşti, unde, începând cu ora 20:00, Ioan Gyuri Pascu va deschide spectacolul Suzannei.

×
Subiecte în articol: muzica suzanne vega suzanne vega