x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concertul cântăreţei Yasmin Levy

Concertul cântăreţei Yasmin Levy

de Anca Andriescu    |    20 Sep 2011   •   21:00
Concertul cântăreţei Yasmin Levy

Despre tanara Yasmin Levy s-a vorbit deja mult, caci ea s-a afi rmat destul de timpuriu; a fost chiar comparata cu... Shakira, probabil datorita amprentei stilistice personale, a energiei pe care o degaja muzica sa dar si a impactului vizual al unei aparitii scenice fermecatoare, asa acum au scris adesea cronicarii.

Muzica sa atrage un public divers, asa cum s-a intamplat si in Australia, la celebra Sydney Opera House – cand, in martie 2008, sala a fost complet vanduta – dar si la recitalurile sale din cadrul unor Festivaluri din Singapore, Spania, Franta, Germania, Olanda etc. Yasmin Levy adopta un stil muzical personal aflat la confl uenta mai multor genuri traditionale pentru identitatea culturala a unor comunitati distincte.

In deschiderea unuia dintre concertele sale, Yasmin Levi explica publicului: "vin din Israel pentru a canta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau in Spania inainte de anul 1492, anul in care au fost obligati sa paraseasca teritoriul iberic'. Textul acestor cantece este in ladino – spaniola veche vorbita acum mai bine de cinci veacuri in care apar insa si influente din alte limbi.

In ultima perioada mai ales, ea adopta o maniera vocala aparte in reliefarea unor piese din traditia ladino (pastrata – se pare – astazi de circa 200 000 de vorbitori de pe intreg globul). Preluand nu numai talentul muzical din familie ci si acumularile cercetarilor intreprinse de tatal sau in acest domeniu timp de decenii, beneficiind de "scoala' interpretarii vocale (caci ambii parinti au fost si cantareti), Yasmin Levy nu cauta acum atat autenticitatea pieselor tipice pentru cultura ladino (caci in mod traditional au o maniera de cant destul de particulara, cu un anume vibrato, cu o ornamentatie bogata) ci a "imprumutat' elemente caracteristice pentru stilul muzical Flamenco, preluand accentele sale temperamentale, uneori chiar si energia sa ritmica.

Varietatea imaginilor expresive ilustrate de muzica interpretata de Yasmin Levy atesta si infl uentele diferitelor genuri actuale sau zone culturale spre care artista si-a indreptat atentia, in dorinta evidenta de a aduce in prim plan mesajul sau de promovare a acestui univers ladino. (De exemplu, in mai 2011 s-a aflat pe scena salii Olympia din Paris, alaturi
de Enrico Macias, oferind – in duet – muzica ladino!)

Cantareata si compozitoare, YASMIN LEVY (n. 1975), s-a format intr-o familie de cercetatori ai istoriei culturii ladino (muzica iudeo-spaniola). Contributia sa originala se concretizeaza prin introducerea elementelor de flamenco, ori de provenienta persana, araba, greaca, slava, franceza in structurile clasice ale genului. A debutat discografic in 2000, obtinand de la inceput recunoasteri in show-bizz. A fost promovata si de fundatia Anna Lindh pentru realizarile in maniera crossing, pe care artista o considera o "reconciliere muzicala a istoriei'.

Interviu cu Yasmin Levy
● V-ati dedicat intreaga activitate conservarii traditiei muzicii ladino, dar pe de alta parte ati ales sa o imbinati cu alte genuri oarecum inrudite. Este aceasta o cale de a o face accesibila pentru un public mai larg sau este pur si simplu o viziune artistica?
● Este categoric un mod de-a o face mai accesibila pentru oamenii care nu cunosc limba si nu au de-a face cu traditia sefardica, fiindca in mod obisnuit muzica ladino se canta doar a cappella. Eu imi doresc ca tinerii, si nu numai ei, orice fel de oameni din intreaga lume, sa asculte aceste cantece. Asa ca am adus diverse influente din afara cu scopul de a le face mai atractive pentru publicul larg.

● Ati devenit o artista foarte populara in mai multe tari. Este acesta un semn ca misiunea dumneavoastra a fost indeplinita?
● Este, fiindca atunci cand am inceput sa cant ladino, cu ani in urma, nu m-am gandit deloc ca voi ajunge sa interpretez aceste piese in atatea locuri din lume. Acum, cand am turnee in multe tari m-am convins ca exista oameni de origini diferite care isi doresc sa asculte cantece ladino, stiute mai inainte doar de catre cei crescuti in aceasta traditie. Intr-adevar simt ca mi-am indeplinit misiunea.

● Stim ca mai sunt foarte putini vorbitori de ladino la ora actuala. Ati discutat cu vreunii dintre ei? Ce au spus despre muzica dumneavoastra?
● Mai sunt doar circa 150.000 de persoane in lume care vorbesc ladino. Ei si-ar dori mai curand sa auda aceste cantece in maniera traditionala. Amestecul meu cu alte genuri muzicale nu le este tocmai pe plac, desi sunt fericiti ca popularizez vechile lor cantece. Insa ei ar prefera sa le auda exact asa cum le cantau mamele lor pentru ei, cand erau copii.

● Ce asteptari aveti pentru concertul din cadrul Festivalului Enescu, care este primul pentru dumneavoastra in Romania?
● Nu numai ca voi canta intaia data in Romania, dar de curand am dat nastere primului meu copil, un baiat, astfel ca va fi si primul meu concert dupa o lunga vacanta. Sunt desigur foarte emotionata si foarte curioasa ca sa vad reactia publicului roman.
Viorel Grecu

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011