x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Corala camerală mixtă "I.C. Danielescu"

Corala camerală mixtă "I.C. Danielescu"

de Grigore Constantinescu    |    11 Sep 2011   •   21:00
Corala camerală mixtă "I.C. Danielescu"

Pentru a cunoaste programul Coralei camerale mixte "I.C. Danielescu" reluam in parte declaratia dirijorului Valentin Gruescu, actualmente conferentiar universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, profesor de Ansamblu si Dirijat Coral si vocal-simfonic, membru al Uniunii
Compozitorilor, dirijor apreciat de muzica vocal-simfonica si corala:

"Acest ansamblu coral si-a inceput istoria odata cu institutia ce il patroneaza de aproape 40 de ani, Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti. Studiul, pasiunea, daruirea, decizia de a evolua onorabil in viata artistica de performanta au propulsat individual si colectiv ascensiunea catre faptul cultural de elita, interpretarea a sute de lucrari corale de pretutindeni si din toate timpurile, incluzand prime auditii si lucrari dedicate Coralei de catre renumiti compozitori. Seara de concert "Danielescu" pe Scena Studioului de concerte "Mihail Jora" al Societatii Nationale de Radiodifuziune va fi un adevarat regal muzical, un eveniment cultural pe masura unui mare Festival".

Demonstratia repertoriala se cladeste pe muzica oglindind poezia romaneasca (P. Constantinescu – Freamat de codru, V. Spatarelu – Floare albastra dupa Eminescu) si subiecte motivice folclorice (Pretorian Vlaiculescu – Braul amestecat, Sabin Pautza – Sarii mandra), pagini vocal-corale de inspiratie cultica semnate de Gavriil Musicescu, Gh. Cucu, Gh. Danga, precum si creatii contemporane semnate de Mihai Maniceanu, Valentin Gruescu si Radu Paladi (p.a.a.). Nu in ultimul rand mentionam opusuri muzicale dedicate de maestrii acestui ansamblu coral cameral mixt de catre Irina Odagescu, Dan Dediu.

Corul "Preludiu"
Timpul, pentru muzica, este o masura cu intelesuri deosebite, fie legate de interpretare, fie reflectand destinul interpretilor. Avem aceasta perceptie gandind la concertul ce va fi sustinut in Studioul "Mihail Jora" al Societatii romane de Radiodifuziune de catre Corul de camera "Preludiu", fondat si condus de Maestrul Voicu Enachescu.

Renumele ansamblului, ca formatie etalon pentru arta corala nationala, a devenit semn de certitudine in tara si peste hotare, in numeroase turnee de succes. Dincolo de bugetul de timp, iubitorii de muzica se reintalnesc, asemenea stramosilor nostri, pentru a canta opere corale maiestrite. Versurile eminesciene ii captiveaza (Felicia Donceanu – Si daca..), asemenea celor apartinand lui St. O. Iosif (Alexandru Pascanu – Noaptea de mai) sau mostenite de la Nichita Stanescu (Vasile Spatarelu – Catre...). Ascultam cu interes modelele apropiate de muzica populara (Dan Buciu – Balada florii; Tudor Jarda – Ma luai, luai), dar si cantarile inspirate din spiritul patrimoniului religios national (Paul Constantinescu – Rugaciune; Sabin Dragoi – Pre Tine Te laudam, fragment din Liturghia solemna). Lumea sonoritatilor contemporane reprezinta, in mare masura, o preocupare de noutate repertoriala, asa cum o demonstreaza abordarea creatiei ultimelor decenii, din care au fost selectate lucrari precum Ebony Mass de Sabin Pautza si Dan Dediu – Cine e morarul?

Corul "Preludiu" este un minunat model de infaptuire a acestui simbol artistic, iar Maestrul Voicu Enachescu tine faclia acestei iubiri pentru frumos aprinsa si fierbinte, ca si credinta sa in arta. Proiectul programului ce va fi prezentat in cadrul Festivalului este o dovada, spre propria noastra bucurie.


VALENTIN GRUESCU, dirijor, absolvent al Conservatorului bucurestean, s-a perfectionat la Academia Santa Cecilia din Roma. Numeroase formatii l-au avut la pupitru, printre care: Corul Filarmonicii "George Enescu", Corala ortodoxa romana "Sf. Andrei", ansamblul "Muzicienii din Bucuresti". A sustinut conferinte, prelegeri, comunicari in tara, la Paris si Bagdad. Ca dirijor a facut turnee in Franta, Italia, Austria, Germania etc. A scris muzica simfonica, vocal simfonica, peste 100 de lucrari corale. Formatia camerala mixta I.C.DANIELESCU (cu existenta de peste 40 de ani), este prezenta pentru a doua oara in Festialul "George Enescu".

Dirijorul VOICU ENACHESCU, absolvent al Conservatorului din Bucurestia infiintat in 1972 corala PRELUDIU, alaturi de care a ramas pana azi, pe un traseu impodobit cu succese: 38 de turnee internationale in Europa, Asia, Statele Unite, 300 de lucrari in repertoriu, 250 de inregistrari pentru Radio si Televiziune. A facut parte din jurii nationale si internationale. La Festivalul international de la Beijing 2002 a obtinut Premiul I si Medalia de aur. Din 1991 este Director al Centrului National de arta "Tinerimea romana". In 2004 a primit Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor, pentru promovarea culturii.


Luni 12 septembrie
Ora 18.00 Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "Muzica secolului XXI"
CORALA CAMERALA MIXTA "I.C. DANIELESCU"
Dirijor : VALENTIN GRUESCU
Solisti : CRISTINA TRANDAFIR, ADINA STANESCU, ROXANA ANDRONACHE, ADRIAN CALINESCU, BOGDANSTELIAN DUMITRU
Recitator : ION CHIVU
La pian : MIHAI MANICEANU

Program :
● Gavriil Musicescu – Concertul Coral nr.1 (integral, 3 parti)
● Gheorghe Cucu – Heruvic in Mi Major
● Gheorghe Danga – Laudati preDomnul (Chinonic de Concert)
● Paul Constantinescu – Freamat de codru
● Vasile Spatarelu – Floare albastra
● Valentin Gruescu – Geometrii de cristal
● Irina Odagescu - Echilibrul suprem (lucrare prezentata in prima auditie absoluta, dedicata Festivalului "George Enescu" si Coralei "I.C. Danielescu")
● Dan Dediu – Lux aeterna (lucrare prezentata in prima auditie absoluta, dedicata Festivalului "George Enescu" si Coralei "I.C. Danielescu")
● Mihai Maniceanu – Ce-ai de gand? (lucrare dedicata Festivalului "George Enescu" si Coralei "I.C. Danielescu")
● Sabin Pautza – Sarii mandra
● Pretorian Vlaiculescu – Braul amestecat
● Radu Paladi – Flacaruia (lucrare prezentata in prima auditie absoluta)


CORUL DE CAMERA "PRELUDIU" al Centrului National de Arta "Tinerimea Romana"
Dirijor : VOICU ENACHESCU

Program :
● Paul Constantinescu - Rugaciune
● Sabin Dragoi - Pre tine te laudam (fragment din Liturghia Solemna)
● Vasile Spatarelu - Catre... (versuri N. Stanescu)
● Felicia Donceanu - Si daca... (versuri M. Eminescu)
● Dan Buciu - Balada florii
● Dan Dediu - Cine e morarul?
● Alexandru Pascanu – Noaptea de mai (versuri St. O. Iosif)
● Tudor Jarda - Ma luai, luai
● Sabin Pautza - Ebony Mas (fragment)

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011