x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Corul Filarmonicii George Enescu – 60 de ani

Corul Filarmonicii George Enescu – 60 de ani

de Cristina Sârbu    |    12 Sep 2011   •   21:00
Corul Filarmonicii George Enescu – 60 de ani

Diijorul si pianistul Iosif Ion Prunner conduce, din decembrie 1986, Corul Filarmonicii GEORGE ENESCU. Pentru inceput, l-am rugat sa schiteze, in cuvinte putine dar esentiale, istoria acestui ansamblu.

Corul Filarmonicii s-a infi intat la 1 Decembrie 1950, din initiativa marelui dirijor Constantin Silvestri, directorul de atunci al institutiei. Din viata muzicala a Bucurestiului lipsea un ansamblu profesionist de mari dimensiuni, care sa continue traditia Corului "Carmen" si in acelasi timp sa interpreteze, alaturi de Orchestra simfonica a Filarmonicii, la un nivel profesionist capodoperele vocale si vocal-simfonice ale muzicii clasice si contemporane romanesti si universale. In cei 60 de ani care au urmat, s-au prezentat sute de lucrari din repertoriul de gen, sub bagheta unor mari dirijori romani, de la George Georgescu si Constantin Silvestri pana la Cristian Mandeal si Horia Andreescu, dar si a unor invitati de marca precum Igor Markevitch, George Prêtre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Ion Marin, Krzysztof Penderecki, Michel Plasson, Sergiu Celibidache …

In istoria Corului Filarmonicii sunt cuprinse mii de minute de inregistrari (Radio, disc, T.V. si C.D.), turnee in cele mai importante centre muzicale europene, colaborarea cu mari orchestre, printre ele Orchestra de la Balsoi, Filarmonica din München, Orchestra Nationala a Frantei, Orchestra Nationala a Catalonei, Orchestra Arturo Toscanini, Orchestra Festivalului din Varsovia etc.

● Care sunt cele mai importante reusite ale Corului Filarmonicii in ale aceste sase decenii de activitate concertistica neintrerupta
● S-au prezentat sute de lucrari romanesti in prima auditie, de la oratoriul Tudor Vladimirescu de Gh. Dumitrescu – cu George Georgescu la pupitru, la Recviemul lui Stefan Niculescu sub bagheta lui H. Andreescu. Momente de neuitat au fost Missa solemnis de Beethoven cu Constantin Silvestri, afl ata pe un disc Electrecord, inregistrarea integrala a lucrarilor cu cor ale lui Enescu cu Cristian Mandeal, pe care le puteti asculta pe C.D. Am avut de asemenea bucuria ca, impreuna cu Corul si Orchestra simfonica ale Filarmonicii, sa oferim publicului bucurestean si prima auditie cu Das Klagende Lied de Mahler, Te Deum de Bruckner, motete de Bruckner, Bach, Brahms … As dori sa mai evoc prezentarea in prima auditie in Romania a unor lucrari definitorii pentru muzica secolului XX: Cele 7 porti ale Ierusalimului de Penderecki, cu autorul la pupitru, Simfonia Psalmilor de Stravinski, Simfonia a III-a si Missa de Bernstein. Un moment de neuitat a fost in 1998 realizarea Oedip-ului enescian, in colaborare cu L. Foster si Orchestra nationala a Frantei. A fost o premiera pentru Corul Filarmonicii. Si desigur, ar mai fi multe de spus – vorbim doar de o activitate intensa de 60 de ani !

● Filarmonica GEORGE ENESCU a pus intreaga stagiune 2010-2011 sub semnul aniversarii Corului.
● Da, si gestul ne bucura mult. Am incercat sa marcam cei 60 de ani, care au trecut, cu evenimente, artisti si capodopere, prime auditii pentru noi si public, slujind muzica si pe prietenii ei pe care i-am invitat la Ateneu sa asculte, printre altele: Simfonia a III-a de Mahler, Stabat Mater de Dvorák, Oratoriul de Craciun de Paul Constantinescu, Simfonia Faust de Liszt, Missa in fa de Bruckner, Simfonia a IX-a de Beethoven, Recviemul de Schumann, Recviemul de Brahms, Recviemul de Verdi, Marea Missa de Bruckner, Via Crucis de Liszt, Integrala motetelor de Bach si Bruckner.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011