De peste patru decenii, maestrul Remus Tascau a preluat conducerea Corului "Ion Vidu' din Lugoj conturand largirea orizontului si o complexa problematica artistica si profesionala. In memoria celor care au asistat, in timp, la concertele corale ale ansamblului lugojean, staruie momente deosebite legate de un anume repertoriu sau un stil de interpretare.
Intelegand utilitatea acestui mod de tezaurizare, maestrul Remus Tascau nu a ostenit "sa lucreze' pentru pastrarea celor mai importante realizari repertoriale, de orientari diverse. Publicului i se ofera astfel, in recitalul coral din aceasta seara, un program in care sunt reluate creatii de muzica romaneasca religioasa, fie de traditie bizantina (Filotei San Agai Jipei, Gh. Mandicevski), sau apartinand compozitorilor care au ilustrat rugaciunea corala nationala inspirata de texte liturgice, de-a lungul secolului al XIX-lea.
Reascultam cu acest prilej pagini ale maestrilor primelor decenii (Ion Vidu, Gh. Cucu), ale compozitorilor celei de a doua jumatati de veac (I. D. Chirescu, Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, Sigismund Toduta) sau mai apropiati de contemporaneitate (Gh. Firca, Doru Popovici, Valentin Timariu, Dan Voiculescu). Repertoriul propus pentru concertul din Festival are si cateva inserturi de muzica religioasa universala, apartinand Renasterii – Giovanni Pierluigi da Palestrina –, Barocului – Alessandro Scarlatti – si Clasicismului – Wolfgang Amadeus Mozart – al caror suport de text in limba latina asigura unitatea cultica inspiratoare. Imaginea coralei lugojene isi perpetueaza astfel traditia in viitor, pe toate meridianele. Poate, la finalul acestei schite portretistice, utile pentru urmarirea concertului, ar finecesara o mai subiectiva insemnare privitoare la personalitatea lui Remus Tascau. Maestrul pare sa inchida in sipetul propriilor trairi emotii pe care nu le elibereaza decat in momentul interpretarii muzicale. Cautand o impresie cat mai aproape de adevar, Remus Tascau are ceva din caracteristica misionarului care slujeste arta si sufletul omului cu armele Frumosului si Binelui.
REMUS TASCAU (n. 1944) e dirijor, profesor, personalitate marcanta a vietii muzicale din Lugoj. Conduce de peste 40 de ani corul ION VIDU, formatie cu mare traditie (fondata in 1810, cu activitate neintrerupta timp de 120 de ani!). Repertoriul ansamblului cuprinde lucrari din toate epocile cu accentuata preocupare pentru muzica nationala. Corul a intreprins turnee in mai toata Europe, din Tara Galilor pana in Grecia si Italia. Dirijorul detine 10 premii, ordine si medalii acordate in Romania, Grecia si Tara Galilor.
Sambata 10 sept
Ora 19.00 Aula Magna "Teoctist Patriarhul' a Palatului Patriarhiei
Seria "Recitaluri si concerte camerale'
CORUL "ION VIDU' DIN LUGOJ
Dirijor : REMUS TASCAU
Solisti : IOANA MIA IUGA, LUCIAN ONITA
Program :
● V. Timaru – Troparul nasterii Domnului
● Gh. Cucu – Stihiri din Catavasiile Intampinarii Domnului
● I. Vidu – Mantuire
● Gh. Firca – Doamne strigat-am
● Gh. Popescu Branesti (armonizare D.M Goia) – Privegheati si va rugati
● G.P. Palestrina – In Monte Oliveti
● Gh. Mandicevski (armonizare de P.Simionescu) – Si era la ora a sasea
● D. Popovici – Piatra fiind pecetluita W.A. Mozart – Justum Deduxit Dominus
● S. Toduta – Ca pe Imparatul (din Liturghia a II-a)
● F. sin Agai Jipei – Aghios o Theos
● P. Constantinescu – Heruvic
● All. Scarlatti – Exultate Deo
● I.D. Chirescu – Camara Ta, Mantuitorul meu
● N. Lungu – Ziua Invierii
● D. Voiculescu – Laudati pe Domnul