x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cristi: "Cel de Sus m-a ţinut în poală"

Cristi: "Cel de Sus m-a ţinut în poală"

de Alex Revenco    |    14 Iul 2009   •   00:00
Cristi: "Cel de Sus m-a ţinut în poală"
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul Naţional

Ieri la prânz, casa de producţie Roton a organizat o conferinţă de presă prilejuită de revenirea lui Cristi Minculescu şi începerea sezonului de spectacole pentru Iris. Până acum sunt bătute în cuie primele concerte, 18 iulie - Şimleul Silvaniei, 25 iulie - Târgu Mureş - Festival Peninsula şi 8 octombrie - Bucureşti, Sala Polivalentă.



Îmbrăcat sport, în blugi şi cămaşă albă, Cristi Minculescu a impresionat de la început prin bună dispoziţie şi dorinţa de a uita prin ce a trecut. El a anunţat că abia aşteaptă să cânte iar alături de colegii săi şi să înceapă lucrul la noul album.

INTEGRALA IRIS

Cătălin Muraru, preşedintele Roton, a anunţat că până la sfârşitul lunii septembrie Roton va realiza "Integrala Iris", reeditarea întregului catalog al formaţiei, de la primele albume apărute pe vinil la Electrecord până în prezent. Toate albumele Iris vor fi remasterizate şi vor fi disponibile atât separat, cât şi toate la un loc, strânse într-un impresionant box-set, pentru fanii împătimiţi şi colecţionari. Apoi, Cristi Minculescu a mulţumit jurnaliştilor, ministrului Ion Bazac, pentru susţinere şi ajutor în perioada intervenţiilor chirurgicale, dar şi tuturor celor care începând cu luna martie i-au trimis mesaje de susţinere şi au fost alături de el. Vorbind despre teribila încercare prin care a trecut, Cristi Minculescu a spus: "Cel de Sus m-a ţinut în poală... a fost o încercare grea mai ales că era vorba de o grupă sanguină rară AB 4 cu RH negativ... operaţia trebuia să fie făcută cât mai repede... nu puteam aştepta între şase luni şi doi ani un donator... aşa că s-a oferit soţia mea Rodica... am avut o mare şansă... cred că e vorba de una la patru milioane... important este că a trecut, iar acum vorbiţi cu mine şi nu despre mine... totuşi am plătit un preţ prea mare... ca să afle lumea că nu aveam ceea ce se vehiculase", făcând aluzie la zvonurile potrivit cărora el ar fi avut de fapt ciroză hepatică. Referitor la afecţiunea sa ereditară (polichistică hepato-renală, "preluată" de la tatăl său) Cristi a spus că a avut ghinion de două ori: o dată pentru că a moştenit-o şi a doua oară că nu a putut "s-o ducă pe picioare", cum se întâmplă în alte cazuri, cu cei care reuşesc să trăiască cu ea până la 80-85 de ani.  

UN CONCERT PE SĂPTĂMÂNĂ  

După patru luni de la operaţie, Cristi Minculescu se pregăteşte să participe alături de grupul său la Festivalul Peninsula, unde Iris va cânta la 25 iulie, pe Scena Principală, programul zilei fiind: 18:00-19:00, Kispal Es A Borz (Ungaria); 19:30-20:30, Iris (România), 21:30-22:30, Primal Scream (UK), 23:00-01:00, Nine Inch Nails (SUA). Dar până atunci, sâmbătă 18 iulie, Iris va susţine primul concert din februarie încoace la Şimleul Silvaniei, în aer liber. Potrivit medicilor, până în martie 2010, Cristi nu are voie să susţină mai mult de un concert pe săptămână şi pentru început va cânta o oră. O dată cu trecerea timpului şi reacomodarea cu spectacolele, la toamnă, Iris va ajunge să fie "în formă maximă" pentru susţinerea unui grandios spectacol, de come back, în Capitală. Nelu, Boro, Valter şi Relu n-au stat degeaba şi au aproape gata 14 piese noi, pentru albumul ce va apărea în toamna anului viitor, "când se pare că vom înregistra punctul maxim al crizei", precizează Cristi. Muzica fiind gata, în perioada ce urmează Cristi şi Mihai Godoroja urmează să compună versurile. "O sarcină dificilă să fii în studio şi să înregistrezi partea vocală live, imaginându-ţi că eşti pe scenă; vocea nu te ascultă întotdeauna, o iei de la capăt, tragi de mai multe ori ca să iasă bine", a mărturisit Minculescu, pentru a încheia pe un ton glumeţ: "Şi, până-n aprilie viitor, nici supliment pentru efort n-am voie să iau!".

×
Subiecte în articol: muzica cristi