x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Crizantema de Aur”, o romanţă fără de sfârşit

"Crizantema de Aur”, o romanţă fără de sfârşit

de Dana Andronie    |    28 Oct 2012   •   18:31
"Crizantema de Aur”, o romanţă fără de sfârşit

De 45 de ani, "Crizantema de Aur” are loc fără întrerupere în Târgovişte, fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Festivalul este considerat o emblemă a muzicii româneşti şi un simbol al culturii şi valorilor autohtone.

Trofeul Crizantema de Aur i-a revenit lui Gheorghe Leordean, în timp ce premiul întâi i-a fost acordat interpretei Rodica Anghelescu. Locul II a fost ocupat de Raisa Bârnaz, iar locul III de Ina Cristea.

Premiul „Voce cu parfum de Crizantemă”, acordat, ca în fiecare an, de soprana Felicia Filip, i-a revenit lui Alexei Ștefanco. Premiul special acordat de către Școala de Artă Iași „Titel Popovici” a mers către Lilica Ioniță, în timp ce premiul special oferit de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural al Judeţului Dâmboviţa a fost acordat Casandrei Maria Hauşi. De asemenea, Municipiul Târgoviște a oferit un premiu special Eugeniei Moise Niculae, iar Consiliul Județean Dâmbovița a acordat un premiu Vioricăi Moraru.

Anul acesta au susţinut recitaluri: Corina Dragomir, Ianna&Distinto şi Silvia Goncear, Felicia Filip, Anca Ţurcaşiu, Doina Spătaru, Petre Geambaşu Band, Alexandru Mânzat şi Florin Răducanu, muzicianul de jazz al anului 2009, care şi-a creat un renume din proiectele în care îmbină muzică clasică cu jazz.

Dalila Cernătescu, cu un palmares internaţional extraordinar, cunoscută ca fiind un "copil minune”, este singura muziciană care interpreteză la nai "Primăvara” şi "Iarna” de A. Vivaldi, respectând tonalităţile originale. După ce a impresionat o lume întreagă pe marile scene internaţionale, aceasta a cucerit publicul din Târgovişte la "Crizantema de Aur”.

Într-un decor elegant, cu parfum de crizantemă şi romanţă, cei 45 de ani de tradiţie au fost readuşi în atenţia iubitorilor de muzică într-o expoziţie a afişelor de la fiecare ediţie a festivalului.

Personalităţi de marcă au onorat scena acestui festival ca invitaţi, începând cu artista poporului Ioana Radu, continunând apoi cu Ileana Sărăroiu, Angela Moldovan, Gică Petrescu, Paraschiv Oprea, Ion Luican, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu etc. Actori de renume au trecut pe acestă scenă ca prezentatori: Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Silviu Stănculescu, Mircea Albulescu, Eusebiu Ştefănescu, Natasa Rab, Adrian şi Adriana Titieni, Ştefan Velniciuc, Alexandra Velniciuc şi Adrian Păduraru.

Aşa cum spunea şi Murphy, "lucrurile se distrug proporţional cu valoarea lor”, iar noi, românii, am căpătat deprinderea de a ne distruge valorile culturale. Mă încântă faptul că ceea ce se întâmplă în fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, de 45 de ani încoace, este o excepţie de la regulă! Parafrazându-l pe Murphy, târgoviştenii pot spune (prin fapte) că lucrurile se pot păstra proporţional cu valoarea lor.

×
Subiecte în articol: crizantema de aur