x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, la Sala Radio: dirijorul german Ralf Sochaczewsky

De la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, la Sala Radio: dirijorul german Ralf Sochaczewsky

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Feb 2019   •   08:30
De la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, la Sala Radio: dirijorul german Ralf Sochaczewsky
Sursa foto: Robert Lehmann

A fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balşoi din Moscova şi este dirijor principal al Corului CantusDomus din Berlin: dirijorul german Ralf Sochaczewsky este invitatul special al concertului prezentat astăzii, 13 februarie (19.00,) de Orchestra de Cameră Radio! Evenimentul de la Sala Radio se va derula cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuţi pianişti români – Horia Mihail – solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, care a cântat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România şi este protagonistul turneelor naţionale ”Pianul călător”.

Programul serii de la Sala Radio reuneşte trei mari compozitori: Haydn - Concertul pentru pian în Sol major, Mozart - Simfonia nr. 38 - Praga şi două creaţii semnate de Josef Suk (1874-1935): Serenada pentru orchestră de coarde şi Meditaţie asupra coralului Sf. Wenceslas pentru orchestră de coarde. Compozitor şi violonist ceh, Suk a făcut parte dintr-o apreciată familie de muzicieni din Cehia şi mentorul său a fost marele compozitor ceh Antonín Dvořák, cu a cărei fiică Suk s-a căsătorit.

Ralf Sochaczewsky a primit primele lecţii de dirijat în Berlin, oraşul său natal, la Universitatea de Muzică (UdK), şi ulterior a devenit student la Universitatea de Muzică Hanns Eisler, unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră şi pe cel de dirijat-cor.

În stagiunea 2003-2004, a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam şi Corul Filamonicii din Praga şi dirijează constant Capella Cracoviensis. Până în prezent, Ralf Sochaczewsky a dirijat numărate orchestre precum: London Philharmonic, Konzerthaus Berlin, Orchestra Naţională Radio, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk.

Ralf Sochaczewsky a dirijat şi operă, făcându-şi debutul la Teatrul Balşoi din Moscova, dirijând la Opera Comică Berlin, Opera Naţională din Strasbourg şi Teatrul Naţional din Vilnius. Între 2008-2010 a fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, iar din 2011, la Berlin Philharmonic Orchestra şi Mahler Chamber Orchestra şi, după debutul de succes din luna iunie 2009, a fost reinvitat pentru un alt concert în mai 2010.

În vara anului 2008 a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producţia Despre dragoste şi alţi demoni de P. Eötvös şi, în 2010, la producţia cu opera Rake’s Progress de I. Stravinski.

 

×