x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dirijorul Christian Badea: “Aici este pământul lui Orfeu. Aici s-a născut muzica”

Dirijorul Christian Badea: “Aici este pământul lui Orfeu. Aici s-a născut muzica”

de Loreta Popa    |    29 Apr 2014   •   17:38
Dirijorul Christian Badea: “Aici este pământul lui Orfeu. Aici s-a născut muzica”
Sursa foto: Picasa

În luna mai, la Sibiu va avea loc primul festival internaţional de muzică clasică al oraşului, organizat de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică al cărei preşedinte este dirijorul de renume internaţional Christian Badea. Între 24 şi 31 mai, artişti de prestigiu internaţional precum Mario Caroli, Giuliano Carmignola, Cvartetul Borodin, Tamas Varga, Dario Bonuccelli, Martin Owen şi alţii, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic şi contemporan, într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice. Acestor invitaţi speciali li se va alătura Vlad Maistorovici, compozitorul invitat al festivalului, şi Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidenţă. Christian Badea, preşedintele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică şi directorul Festivalului, a vorbit despre misiunea şi realizările Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică şi despre noul model cultural propus de Fundaţie şi reflectat de Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu/Hermannstadt  la conferinţa de presă de luni, 28 aprilie, organizată la Salonul Oficial al Ateneului Român. “Aici este pământul lui Orfeu. Aici s-a născut muzica. Noi, românii, continuăm să avem talente, iar talentele răzbesc. Acesta este motivul pentru care am înfiinţat Fundaţia. Să găsesc soluţii. Îmi doresc o anumită normalitate în ţara în care m-am născut. Vreau să o şi văd. Nu voi schimba eu faţa lumii sau a culturii, dar prin exemplul meu voi deschide un drum de o anumită culoare, cea a muzicii.  Vom recrea, în atmosfera plină de farmec a centrului istoric al oraşului, un cadru unic de întâlnire între artişti şi publicul sibian. Tema Festivalului, AMADEUS, reprezintă ecoul modern al legăturilor dintre Sibiu şi Viena, în epoca lui Mozart, dar şi o celebrare a frumuseţii şi a bucuriei pe care ne-o oferă muzica sa. Festivalul este expresia vie a noului model cultural propus de Fundaţie: aducem împreună, în colaborare directă, tinerii muzicieni de mare talent din România, cu interpreţi de faimă mondială. Publicul care va participa la evenimentele Festivalului va avea parte de un regal de muzică de cel mai înalt nivel şi va contribui la misiunea noastră: sprijinirea tinerilor artişti excepţionali să contribuie la progresul valorilor culturale în România şi la promovarea unei imagini pozitive a ţării peste hotare. Sibiul este un loc perfect. Oamenii de aici au înţeles că pentru oraş cultura este foarte bună din punct de vedere economic. Aici am găsit deci înţelegere şi deschidere”.

Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” va deveni astfel scena celor trei concerte simfonice susţinute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor solişti de clasă mondială. Festivalul se va încheia cu Recviemul de Mozart, concert pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura Corul Festivalului.

Eleganta Sală ASTRA va găzdui recitalurile legendarului Cvartet Borodin, care vine pentru prima oară în România, iar Biserica Evanghelică “Sf. Ioan” va deveni spaţiul de expresie al generaţiei tinere de artişti (Vlad Maistorovici, Martin Owen şi Dario Bonuccelli) şi a muzicienilor români remarcabili aflaţi la începutul unor cariere internaţionale — fiind susţinuţi de Fundaţie.

Fundaţia şi Festivalul oferă tinerilor artişti din România oportunitatea unică de a se perfecţiona, în ţară, la cel mai înalt nivel, lucrând îndeaproape cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, pe scenă, în orchestre şi ansambluri muzicale care şi-au câştigat, deja, o excelentă reputaţie în lumea artistică.

Christian Badea este o prezenţă importantă pe scenele din România. A inaugurat ediţia 2011 a Festivalului Enescu, este Dirijor Principal al Filarmonicii ”George Enescu” din Bucureşti şi lucrează intens cu tânăra generaţie de muzicieni români în masterclass-uri, proiecte şi concerte. A fost decorat cu ordinul Meritul Cultural de către Preşedintele României, a primit decoraţia “Nihil sine Deo” din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Christian Badea a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţa în Muzică, în decembrie 2011, pentru a ajuta la formarea unei generaţii de tineri muzicieni de calibru internaţional şi pentru a contribui la progresul vieţii culturale din România. Proiectele FREM reafirmă tradiţia artei muzicale interpretative româneşti, oferă tinerilor de talent, selectionaţi prin audiţii naţionale, posibilitatea de a se perfecţiona în România, ajută la reintegrarea artiştilor români faimoşi din diaspora în viaţa culturală a ţării şi încurajează implicarea muzicienilor în proiecte educative şi sociale, din convingerea că arta trebuie să contribuie în mod relevant la societatea contemporană.

×