x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dreptul Israelului de a găzdui Eurovision 2019, ameninţat de o controversă din jurul televiziunii publice

Dreptul Israelului de a găzdui Eurovision 2019, ameninţat de o controversă din jurul televiziunii publice

19 Iun 2018   •   21:30
Dreptul Israelului de a găzdui Eurovision 2019, ameninţat de o controversă din jurul televiziunii publice

Dreptul Israelului de a găzdui ediţia din 2019 a concursului Eurovision este ameninţat de o dispută în care este implicat postul naţional de televiziune din această ţară, informează DPA.

Un proiect de lege ce vizează desfiinţarea diviziei de ştiri din cadrul televiziunii publice israeliene, KAN, este analizat în această perioadă de Curtea Supremă din Ierusalim.

Dacă instanţa israeliană aprobă această măsură, reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) - instituţia care organizează Eurovision - au ameninţat că vor retrage postului KAN statutul de membru, iar o astfel de decizie va anula dreptul Israelului de a găzdui ediţia din 2019 a concursului, a anunţat marţi cotidianul israelian Haaretz.

Purtătorul de cuvânt al EBU nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestor informaţii.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a purtat discuţii pe această temă în cursul zilei de luni. Într-o declaraţie publicată de biroul de presă al premierului israelian se afirmă că "Guvernul va acţiona în concordanţă cu regulamentul European Broadcasting Union".

"Cu toate acestea, există anumite chestiuni legale referitoare la Eurovision care rezultă dintr-o lege în curs de validare şi care sunt analizate în acest moment de Curtea Supremă", precizează aceeaşi declaraţie.

"Prim-ministrul a ordonat ca aspectele legale ale acestei chestiuni să fie examinate în colaborare de reprezentanţi de rang înalt înainte de a fi luată o decizie", se afirmă în acelaşi document.

Există o controversă şi în legătură cu locul în care ar trebui să aibă loc concursul Eurovision 2019. Benjamin Netanyahu şi cântăreaţa Netta Barzilai, câştigătoarea ediţiei din acest an a concursului, au spus că evenimentul va avea loc în Ierusalim, un oraş despre care atât israelienii, cât şi palestinienii spun că este capitala ţării lor.

Netta Barzilai a câştigat Eurovision 2018, un concurs organizat în Portugalia, cu o piesă inspirată din stilul K-pop, intitulată "Toy".

Israel a mai câştigat Eurovision de trei ori: în 1978, în 1979 şi, cel mai recent, în 1998, când cântăreaţa transsexuală Dana International a câştigat competiţia muzicală cu cântecul "Diva".AGERPRES

×
Subiecte în articol: eurovision 2019