x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dublu album Fărcaş-Zamfir, Zamfir-Fărcaş

Dublu album Fărcaş-Zamfir, Zamfir-Fărcaş

de Luminita Ciobanu    |    26 Noi 2011   •   21:00
Dublu album Fărcaş-Zamfir, Zamfir-Fărcaş

Un dialog instrumental pe un dublu album. Este vorba despre un material discografic de exceptie care va fi lansat in curand de maestrii Gheorghe Zamfir si Dumitru Farcas.

In perioada studentiei, intre Gheorghe Zamfir si Dumitru Farcas exista o mare concurenta, chiar daca instrumentele in care isi dovedeau iscusinta si genialitatea erau diferite. La fiecare festival la care participau cei doi instrumentisti erau acordate doua premii I. 'Era aproape o regula. Erau acordate doua premii I. Unul pentru Gheorghe Zamfir si altul pentru Dumitru Farcas. In fiecare an era Festivalul Studentesc iar in final ramaneau, de regula, orasele Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti. Dumitru Farcas era dirijor la Cluj, eu, la Casa de cultura a studentilor din Bucuresti. Era o concurenta acerba iar cand juriul delibera, se dadeau doua premii intai', isi aminteste astazi, zambind anilor trecuti, muzicianul Gheorghe Zamfir.

Si iata ca, dupa 40 de ani in care fiecare artist si-a urmat propriul drum in lumea muzicii, Gheor­ghe Zamfir si Dumitru Farcas au pus la punct un proiect comun: un dublu album special, pe care au adunat piese folclorice din zona Transilvaniei. N-au stat pe ganduri, ci au intrat in studio, sa inregistreze. Iar materialul final este unul de exceptie, data fiind exigenta care-i ca­racterizeaza pe ambii artisti. 'Asteptam asta de 40 de ani, fiindca drumurile noastre fiind di­ferite, eu pe o axa, el pe alta axa, intalnirile noastre, de-a lungul vremii, nu ne-au dat posibilitatea de a inregistra un album impreuna! Dar a sosit si acest moment!', a adaugat maes­trul Gheorghe Zamfir.

Artistii au inclus melodii instrumentale deosebite, dar si patru piese solistice vocale, intre care doua sunt un dialog mu­zical intre Gheorghe Zamfir si Dumitru Farcas. 'Mare parte din piesele pe care le interpretez la nai nu le-am cantat niciodata pe scena', ne-a marturisit muzicianul Gheorghe Zamfir despre dublul album care, in mod firesc, va purta numele 'Miracolul sunetului romanesc: Farcas-Zamfir, Zamfir-Farcas'.

×
Subiecte în articol: muzica