x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ediția de vară a Turneului Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor la Alba Iulia și Sinaia

Ediția de vară a Turneului Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor la Alba Iulia și Sinaia

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Iul 2024   •   10:00
Ediția de vară a Turneului Național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor la Alba Iulia și Sinaia

Pianistul Cătălin Răducanu se pregătește intens în această vară pentru cea de-a doua ediție a Turneului Național Un artist, un pian și un țambal - classic, jazz, folclor, care va avea loc în lunile septembrie și octombrie 2024 în mai multe orașe mari și localități rurale din România.

Până atunci, îl puteți vedea și asculta vineri, 26 iulie, de la ora 19:00, când va susține un concert la Alba Iulia, în Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei, în Festivalul Sărbătoarea Muzicii, sau marți, 6 august, de la ora 19:00, când pianistul în vârstă de 32 de ani va concerta la Casinoul din Sinaia în Festivalul Enescu și muzica lumii: ”Sunt nerăbdător să cânt pentru publicul din Alba Iulia. Am pregătit un repertoriu care să traverseze principalele curente muzicale: baroc, clasic, romantism, modern - pe de o parte, iar pe de altă parte voi improviza  pe câteva piese din lumea jazz-ului. De asemenea am pregătit 3 aranjamente muzicale pe teme românești. În încheiere voi explora sonoritățile țambalului interpretând în manieră proprie muzică folclorică. De asemenea, este o reală plăcere și bucurie să revin la Sinaia în  cadrul festivalului "Enescu și muzica lumii". Abia aștept să bucur sufletele oamenilor cu emoție și frumos și să împlinesc actul artistic cu profesionalism și dăruire.” (Cătălin Răducanu)

După un turneu în 2023 primit cu mult entuziasm în țară, dar și peste hotare, Cătălin Răducanu își propune spargă din nou barierele culturale dintre stilurile muzicale cu o ediție și mai curajoasă a turneului.

Așa cum știu deja cei care au venit la cele 12 concerte susținute anul trecut, artistul apare pe scenă alături de un pian și de un țambal, creând un spectacol ”jos pălăria”, după cum spunea unul dintre spectatorii de la Ateneul Român din București, după ce Cătălin Răducanu a interpretat cel de-al treilea bis cerut de public.

Programul pregătit pentru ediția de anul acesta este alcătuit din lucrări de mare virtuozitate, precum Domenico Scarlatti - Sonata în mi major, Frédéric Chopin- Studiul op. 10, nr. 8 și Serghei Rachmaninov - Preludiu op. 23, nr. 5, dar va cuprinde și improvizații pe teme de jazz, precum George Gershwin – I’ve got rhythm, João Bosco - Incompatibilidade de Gênios și improvizații pe teme din Mociriță cu trifoi, Leliță Ioană, Pe deal pe la cornățel. Pentru improvizațiile de la țambal Cătălin Răducanu a pregătit lucrări de Toni Iordache - Horă din Muntenia, Picături de untdelemn și Hora Staccato, de Grigoraș Dinicu.

Se anunță, așadar, un recital eclectic pentru un public eclectic care confirmă motto-ul acestui turneu : "Muzica e una!"

 

 

 

PIAN CLASIC

Domenico Scarlatti - Sonata în mi major, K. 380

Frédéric Chopin - Studiul op. 10, nr. 8, în fa major

Serghei Rachmaninov - Preludiu op. 23, nr. 5, în sol minor

 

IMPROVIZAŢII LA PIAN PE TEME DE JAZZ

George Gershwin – I’ve got rhythm

João Bosco - Incompatibilidade de Gênios

Improvizații pe teme din Mociriță cu trifoi, Leliță Ioană, Pe deal pe la cornățel

 

IMPROVIZAȚII LA ȚAMBAL PE TEME FOLCLORICE

Toni Iordache - Horă din Muntenia

Toni Iordache - Picături de untdelemn

Grigoraș Dinicu - Hora Staccato

 

 

Biografie Cătălin Răducanu

n. 1992, București

Răducanu Cătălin este absolvent al colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la aceasta din urmă finalizând studiile de licență, master și doctorat în muzica clasică la secția pian principal.

A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având ocazia să susțină recitaluri solo în Ungaria, Franța, Italia.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gabriel Amiraș, Cristian Beldi, Imre Rohmann, Tunde Kurucz și mulți alții.

Este un pianist versatil care pe lângă ipostazele solistice, camerale concretizează proiecte artistice în calitate de pianist improvizator în formule solo, de duo, sau grupuri muzicale mai ample.

A participat ca interpret la pian și țambal și în proiecte interdisciplinare precum La steaua... Cuvinte, necuvinte, alături de actorii Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu. În 2023 a fost invitat ca interpret la pian și țambal în spectacolul Aplauze pentru poet …pe scenă, alături de Rodica Mandache și Eduard Păuna, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, proiect prezentat și la București sau la Chișinău. Tot în 2023 a participat alături de Ansamblul “Violoncellissimo”, în turneul Clasic la puterea a treia.

În anul 2024, a făcut parte, alături de actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare și violonista Ioana Tudor, din proiectul Aplauze pentru poet pe scenă…în Italia, proiect care a avut rolul de a duce poezia românească în mijlocul celei mai mari comunități de români din afara țării.

Este protagonistul unui proiect artistic intitulat "Un artist un pian și un țambal"(turneu de recitaluri în care pianistul Cătălin Răducanu înfățișează distinct și bine delimitat trei stiluri muzicale: clasic, jazz, folclor.).

În prezent este pianist acompaniator la colegiul "Dinu Lipatti " și UNMB  cât și pianistul grupului Violoncellissimo condus de Marin Cazacu.

 

 

 

×