x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Electrecord se face de gală la Palat!

Electrecord se face de gală la Palat!

de Dana Andronie    |    28 Noi 2011   •   21:00
Electrecord se face de gală la Palat!

In 2012, in anul in care s-a tot de­cla­rat ca timpul terestru nu va mai exista, Electrecord implineste 80 de ani! In avanpremiera, pe 9 decembrie, are loc, la Sala Palatului, Gala Premiilor Elec­trecord, editia premii de excelen­ta. Astfel se aduce un tribut muzicii ro­manesti autentice, a celor mai im­por­tante inregistrari din istoria mu­zi­cii romanesti. Invitati de onoare: Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Ian­cu, Ionela Prodan, Benone Sinu­les­cu, Fratii Petreus, Mioara Velicu, Ma­ria Carneci, Gheorghe Turda, Eli­sa­beta Ticuta, Constantin Enceanu, Pe­trica Matu Stoian, Stefania Rares, Ale­xandru Mica, Lucretia Ciobanu, Ileana Constantinescu, Angela Mol­do­van, Margareta Paslaru, Marina Voica, Gabriel Dorobantu, Mihaela Mi­hai, George Nicolescu, Stela Ena­che, Marina Florea, Sanda Ladosi, Ilie Micolov, Julia Jianu, Horia Mo­cu­lescu, Temistocle Popa, Marius Teicu. Aceasta gala cinsteste si me­moria artistilor Stefan Banica, Florin Bogardo, Vasile Veselovschi si Vasile V. Vasilache.

Am rugat-o pe Cornelia Andreescu sa ne ofere cateva cifre din istoria celor opt decenii de existenta a institutiei unde detine functia de director. Ii multumim pentru informatiile in­teresante pe care le-a obtinut din te­zau­rul Electrecord. Iata doar cateva dintre ele, vom reveni, in curand, cu alte date inedite.

Electrecord SA, ca societate anonima romana, a fost infiintata in anul 1932, fiind in primii ani ai exis­ten­tei sale o intreprindere comercia­la care se ocupa de vanzare de piane, gramofoane, alte instrumente muzicale si partituri. In anul 1934 apar primele discuri produse de aceasta societate. Primele inregistrari au fost cu Orchestra Banateana Luta Iovita.

In paralel s-a dezvoltat o alta unitate de productie, "Columbia", o su­cursala a unui concern international. Actul nationalizarii din anul 1948 a reu­nit cele doua intreprinderi parti­cu­lare intr-una singura, denumita "Electrecord". Aceasta a mostenit de la cele doua foste companii private ate­lierele mici si utilajele invechite cu un grad de uzura avansat. In anul 1956 are loc prima etapa de retehno­logizare, cand se modernizeaza sectorul de galvanoplastie. Discurile fonografice realizate la inceput erau discuri Standard cu dia­metrul de 25 cm si aveau 78 de rotatii pe minut, continand cate o piesa pe fiecare fata.

Discul LP cu numarul de catalog 01 contine Octetul in Do major pentru instrumente de coarde op.7 (dirijor Constantin Silvestri).

In anul 1975, prin dotarea cu o instalatie Electrosound, fabricata in SUA, si a altor utilaje complementare, incepe productia de casete audio.

Dotarile existente nu permiteau satisfacerea cererii pietei, astfel ca in anii 1977-1980 se deruleaza un am­plu program de investitii, care are ca re­zultat final cresterea capacitatilor de productie la nivel dublu la discuri, de la 3 milioane bucati LP la 6 milioa­ne bucati anual, iar la casete audio de la 320.000 de bucati la 800.000 de bucati anual. Satisfacerea nevoii de cultura si divertisment a popu­la­tiei, folosind ca mijloc de conservare si difuzare discul si caseta inregistrata, in conditiile unei activitati global eficienta din punct de vedere econo­mic, au dus ca o pondere de 20% din productie sa fie muzica clasica, iar restul de 80% din genurile de muzica populara si usoara.

×
Subiecte în articol: electrecord