x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica EUROVISION 2012: Ce cadou a primit MANDINGA de la un fan al piesei "Zaleilah"

EUROVISION 2012: Ce cadou a primit MANDINGA de la un fan al piesei "Zaleilah"

26 Mai 2012   •   14:51
EUROVISION 2012: Ce cadou a primit MANDINGA de la un fan al piesei "Zaleilah"

Elena Ionescu a declarat totodata: "Avem incredere ca aceasta va fi o seara memorabila pentru Romania. Promitem sa facem pe scenaEUROVISION un show cu care romanii sa se mandreasca. Este normal sa avem emotii inaintea unei finale cu o asemenea miza. Am minti daca am spune ca nu. Avand 10 ani de experienta pe scena, MANDINGApoate sa-si canalizeze emotiile intr-o directie constructiva, asa ca pentru diseara suntem gata sa dam tot ceea ce avem mai bun pentru Romania".

Mandinga va urca pe scena cu numarul 14, in FINALA EUROVISION ce are loc sambata seara la Baku Crystal Hall si care va fi transmisa in direct pe TVR 1, TVR HD si TVR International, de la ora 22.00.

Trupa romaneasca va canta cu aceasta ocazie in fata a 25.000 de spectatori, toate biletele fiind sold out de mai bine de trei saptamani. Organizatorii se asteapta si la audiente TV record, dat fiind interesul crescut al europenilor pentru editia din acest an. TVR 1 a fost lider de audienta in timpul transmisiei primei semifinale, in care Romania s-a calificat in etapa finala.

Celelate tari concurente in finala EUROVISION 2012 sunt: Azerbaidjan, Spania, Marea Britanie, Franta, Italia si Germania, calificate direct in finala, Lituania, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Ucraina, Suedia, Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta si Turcia, calificate in urma semifinalei de joi, si Romania, Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia si Irlanda, selectate in prima semifinala, marti.

La finala, notele acordate in Romania vor fi anuntate de Paula Seling. Televotul va fi posibil dupa ce vor fi urcat pe scena reprezentantii tuturor celor 26 de tari. Telespectatorii vor avea la dispozitie doar 15 minute pentru a acorda notele lor favoritilor.

Romanii pot vota pentru Mandinga doar daca se afla peste hotare si urmaresc concursul la televiziunea publica din tara in care se afla - pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.

Transmisiunea finalei va fi precedata de o editie speciala, de la 21.20, prezentata de Gianina Corondan si Leonard Miron. In emisiunea "Drumul spre Baku" telespectatorii pot afla amanunte legate de pregatirea Romaniei pentru Eurovision si veti urmari in premiera si exclusivitate imagini din culisele Eurovision.

Editia de anul acesta a concursului Eurovision se desfasoara la Baku, in Azerbaidjan, dupa ce Ell & Nikki au castigat competitia de anul trecut, cu piesa "Running Scared".

In 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta Romaniei la Eurovision, s-a clasat pe locul al 17-lea in concursul a carui finala a avut loc la Düsseldorf Arena, in Germania.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate indoielnica, recitaluri bizare si voturi despre care nu o data s-a spus ca se dau pe criterii politice. Este uimitor cat de multe tari au acordat cele mai mari note vecinilor, editie de editie. Cu toate acestea, Eurovision isi are fanii infocati. Castigatorul concursului se bucura de atentie si prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre acestia s-au numarat si nume care au facut legenda in muzica - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan si Celine Dion.

La concurs participa tarile membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizatie infiintata in 1950 de 23 de reprezentanti ai televiziunilor europene, intr-o conferinta care a avut loc la Devon. In prezent, insa, in EBU sunt aceptate si tari non-europene, astfel explicandu-se participarea unor tari ca Maroc si Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision in 1955. Era un proiect extrem de ambitios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese inca inventata, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care sa-i reuneasca tarile. Cu toate acestea, a fost un succes, prima editie avand loc in Elvetia, in 1956. Doar sapte tari au participat in primul an - Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Elvetia si Luxemburg. Insa concursul a fost urmarit de patru milioane de telespectatori din cele sapte tari - o cifra record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

(MEDIAFAX)

×