x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eurovision 2012, jumătatea plină a paharului!

Eurovision 2012, jumătatea plină a paharului!

de Dana Andronie    |    27 Mai 2012   •   13:39
Eurovision 2012, jumătatea plină a paharului!

Desi, in premiera, Romania a fost cotata de casele de pariuri ca fiind una dintre favoritele celei de-a 57-a editii a Eurovisionului, ocupand locul 5 sau 6 in clasamentele acestora, Mandinga a prins doar locul 12, cu 71 de puncte. Bine ca a l-a prins si pe acesta si nu s-a lipit de coada clasamentului, asa cum a reusit legendarul, si totodata debutantul intr-ale Eurovisionului, Engelbert Humperdinck, care a iesit penultimul din cei 26 de concurenti. O pozitie destul de injositoare pentru un star de talia lui Engelbert, dar la votare nu a contat cariera sa stralucitoare de peste patru decenii. Piesa nu a fost pe placul europenilor, iar prestatia sa mediocra a fost aspru taxata. Asta e, pe cerul Eurovisionului o stea poate sa se stinga iar in orice alt colt al show-bizului poate straluci in continuare. Marea Britanie nu va face din esecul lui Engelbert Humperdinck o tragedie, isi va respecta starul, in virtutea inertiei celebritatii de care inca se bucura.

Nu doar un palmares geopolitic!
Dar sa revenim la pozitia Romaniei. Indraznesc sa sustin ca e o performanta faptul ca am ocupat locul 12 in clasamentul campionatului european muzical. Sa o spunem p-aia dreapta! Cu greu s-au strans bani pentru a nu rata Baku, am incercat sa ascundem cat mai bine faptul ca suntem rupti in fund, din cauza saraciei, si foarte tarziu s-a inceput promovarea prin Europa. De ceva vreme incoace, nu prea ne respectam vecinii si, de fiecare data, cand incepe Eurovisionul, ne asteptam la declaratii de prietenie care sa se materializeze in puncte. Este banal sa mai afirmi, in 2012, ca voturile de la Eurovision reflecta un palmares geopolitic! Asta nu se intampla de ieri, de azi. S-a intamplat la fel de bine si cand Romania a luat medalia de argint cu Luminta Anghel si Sistem, in 2005, sau in 2010, cu Paula Seling si Ovi. Este bine, totusi, sa precizam ca aceasta randuiala nu este exclusiva. Conteaza si valoarea. Daca am fi avut o piesa care chiar sa transmita ceva, in afara de "Zaleilah", si chiar sa le placa vecinilor europeni, ar fi iesit mai multe voturi la numar, chiar daca Romania nu s-a invrednicit sa intretina relatiile diplomatice cu vecinii sai.

Mandinga a primit punctajul maxim (12 puncte) de la Republica Moldova si a fost pe locul al doilea in clasamentul Spaniei, cu 10 puncte, insa nu s-a mai regasit pe primele trei pozitii (cu 12, 10 si respectiv 8 puncte) in clasamentul unei alte tari.
Romania a mai primit cate 7 puncte din partea Italiei si Greciei, 6 din Israel si Azerbaidjan, 5 puncte de la Irlanda si cate 4 puncte din Portugalia si Turcia.
"Romania s-a aflat cel putin pentru doua saptamani in lumina reflectoarelor. Nu am exagerat sperand la un loc fruntas, atata timp cat casele de pariuri ne dadeau favorita 5-6, presa internationala ne-a acordat o atentie deosebita iar forumurile dedicate Eurovision au fost mai toate favorabile Romaniei si laudative la adresa trupei Mandinga. Cred ca nu este nici un pacat sa speri, sa-ti doresti si mai ales sa crezi in sansa tarii pe care o reprezinti cu mandrie. Din pacate, votul a lasat de dorit in finala Eurovision", declara Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision. Intr-adevar, nu-i niciun pacat sa speri ca vei castiga, dar sa incepi sa declari ca ai sanse sa castigi competitia cand nici nu se incepuse jocul si ca ce show extraordinar ai, ce voce de exceptie, cand toata lumea a fost cumpatata cu vorbele inaintea "meciului", atunci, da, e pacat! Sa crezi cu tarie ca vei ajunge sus si, de fapt, sa urci doar o treapta, atunci dezamagirea iti poate otravi sufletul si incepi sa dai vina tot pe vecini ca n-au votat dupa pofta ce-ai poftit.

Un loc 12 onorant
"Suntem mandri ca am avut ocazia sa reprezentam Romania la cel mai important concurs muzical european. Ne pare rau ca nu am reusit sa aducem un loc mai bun pentru tara noastra, dar Dumnezeu ne este martor ca am muncit enorm si ne-am dedicat integral acestui concurs, alaturi de echipa TVR. Noi am oferit tot ceea ce am avut mai bun pe scena. Va multumim pentru sustinerea din aceasta perioada si increderea in trupa Mandinga! E normal sa fim usor tristi, pentru ca aveam toate semnele ca vom obtine un loc mai bun pentru Romania, dar stiind ca am oferit totul pe scena si ca multe alte tari cu piese bune au ramas in urma noastra, credem ca locul 12 este unul onorant", a spus Elena Ionescu, solista trupei Mandinga. Ne-au incantat aprecierile venite din partea diversilor jurnalisti europeni, am prins aripi, uitand de fapt care ne este conditia, ca avem multe minusuri, ca suntem rupti in... buget si ca nu prea exista sanse ca un lucru facut sub genunchi, nici macar pe genunchi, sa aiba viata de podium. Sa vedem jumatatea plina a paharului, locul 12 este o pozitie onoranta, si mult mai buna decat cea de anul trecut, cand Hotel FM s-a facut de locul 17.

Castigatoarea celei de-a 57-a editii, este Suedia, marea favorita la Eurovision 2012. Loreen a obtinut cu piesa "Euphoria" 372 de puncte. Este cea de-a cincea editie castigata de suedezi, in 1974, ABBA cucerind atunci publicul european cu "Waterloo". Suedia a castigat ultima oara concursul Eurovision in 1999.

Loreen s-a nascut la Stockholm in 1983, din parinti marocani. A devenit cunoscuta publicului din Suedia dupa ce a luat parte, in 2004, la Swedish Idol, concurand ca Loren Talhaoui. In 2005, a scos un single, "The Snake", impreuna cu grupul Rob'n'Raz. Timp de un an a fost prezentatoare de televiziune la canalul suedez TV 400, dupa care s-a orientat spre regie TV. Lorren a revenit pe scena la Melodifestivalen 2011, cu melodia "My heart is Refusing Me". A obtinut doar locul patru in a doua semifinala a festivalului, fara sa prinda si finala.

Suedia va prelua indatoririle de gazda a Eurovisionului pentru editia de anul viitor, din 14 si 16 mai (semifinalele) si 18 mai (finala).
Anul acesta au fost foarte multe voci bune, cum ar fi reprezentanta Albaniei - Rona Nishliu, Italiei - Nina Zilli sau reprezentanta azera Sabine Babayeva. Show-ul a fost spectaculos, invingatoarea a fost convingatoare cu talentul sau si cu o piesa valoroasa, nu numai cu voturile primite de la vecini. Una peste alta a fost o editie reusita, cu un buget pe masura: 78 de milioane de euro!

×