x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, la București

eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, la București

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Sep 2019   •   15:43
eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, la București

A paisprezecea ediție eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, cel mai important eveniment din România şi estul Europei dedicat dansului contemporan și performance-ului, începe la București vineri, 13 septembrie 2019, cu premiera spectacolului Anthropology, semnat de coregraful suedez Mårten Spångberg.


Organizat de Asociația 4Culture și WASP Studios, eXplore festival #14 aduce în discuție teme de actualitate precum ecologia, relația dintre natură și societatea contemporană, feminismul și arta în spațiul public. În perioada 13 septembrie - 31 octombrie 2019, festivalul invită publicul la performance-uri, spectacole de dans contemporan, expoziții de fotografie, conferințe, ateliere și instalații multimedia, atât în capitală, cât și în Craiova și Piatra Neamț.
Premiera Anthropology, de Mårten Spångberg, deschide seria de evenimente din cadrul eXplore festival #14, vineri și sâmbătă, 13 - 14 septembrie, la WASP Working Art Space and Production. Spectacolul este realizat în cadrul proiectului "Nights like this/Leaking realities", co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și are scopul de a crea și extinde înțelegerea în jurul relațiilor dintre ecologie și artă, în special între schimbările climatice și dans. Acesta va fi prezentat ulterior în cadrul unui turneu european, în Franța, Belgia, Suedia, Norvegia și alte țări din Europa. În ziua de 14 septembrie, Mårten Spångberg va susține și performance-ul 46, într-un proces de cercetare continuă asupra existenței autonome a dansului.

În zilele de 20 - 21 septembrie, artistul român stabilit în Berlin, Sergiu Matiș, invită publicul din București la premiera Extinction Room (Hopeless.), o instalație audio performativă, alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție. Lucrarea explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia în produse artistice și culturale, într-un moment în care specialiștii de mediu ne-au dat permisiunea de a ne panica. După prezentarea proiectului la Berlin, în august, premiera la eXplore festival #14, în București, Piatra Neamț (24 septembrie, la Festivalul de Teatru) și Craiova (27 septembrie, la Muzeul de Artă), Sergiu Matiș a fost comisionat de Festivalul Europalia România să prezinte o versiune audio performativă a Extinction Room (Hopeless.) în premieră la BOZAR Bruxelles, în cadrul expoziției Brâncuși: Sublimarea formei, în octombrie 2019. 

Coregrafa de origine americană, stabilită în Franța, DD Dorvillier participă la eXplore festival #14 cu spectacolul No Change, or "freedom is a psycho-kinetic skill", în data de 27 septembrie. Comisionat în 2005 de catre Danspace Project (New York) ca parte din seria Out-of-Space, performance-ul reprezintă un moment crucial în traiectoria sa artistică, marcând o schimbare estetică și conceptuală importantă în abordarea creativă a artistei. Piesa este considerată o referință pentru lucrările sale ulterioare și a fost prezentată în această vară la ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival.

Pe 28 septembrie, programul continuă la WASP cu instalația de artă și performance-ul Cerul poeților dispăruți, realizate de Mugur Grosu. Instalația, ce prezintă textele a 22 de poeți contemporani recent dispăruți, în ultimul sfert de veac, este completată de un performance cu muzică live, improvizații și recitative din scrierile celor 22 de autori.
Publicul este invitat să participe pe 4 octombrie la instalația video Remote Proximity, a artistului vizual Ciprian Ciuclea, și la turul ghidat al expozițiilor EROII AU FOST SI EI OAMENI CA NOI. De la selfie la monument și Visible X Invisible, coordonat de artistul Iosif Király, în data de 5 octombrie, la WASP.
Pe 11 octombrie, artista Veda Popovici prezintă performance-ul Corp în Adversitate, care investighează condițiile de producție și efectele unei serii de performance-uri ce au avut loc în cadrul unor proteste feministe din 2011 și până astăzi, implicând zeci de activiste, artiste și persoane solidare.
În data de 12 octombrie, artiștii români Marilena Preda Sânc și Matei Bejenaru invită publicul la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, la o discuție captivantă despre relația om - natură și reflectarea acesteia în lucrările Eco Art (Marilena Preda Sânc), și despre proiectele personale performative în spațiul public (Matei Bejenaru).
În seara zilei de 12 octombrie, atenția publicului este îndreptată către instalațiile multimedia realizate de Alice Feraru, Corina Rafael și Mircea Hristescu, în cadrul programului de rezidențe Life Long Burning -- Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, ce susține producția și prezentarea de noi proiecte multidisciplinare. Acesta este un proiect multianual co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Europa Creativă. Tot în cadrul rezidențelor Life Long Burning din anul 2019, artiștii Veda Popovici și Mugur Grosu au fost invitați de Asociația 4Culture să dezvolte noi proiecte la WASP - Working Art Space and Production.
Festivalul continuă pe 13 octombrie cu prezentarea MONUMENT 0.8: Manifestations, după un concept și direcție artistică propuse de artista Eszter Salamon, în colaborare cu Marilena Preda Sânc. Manifestations este un colaj de reprezentații performative, vizuale și sonore, care animă un spațiu emancipator prin împletirea urmelor din istoria românească a feminismului, a gesturilor artistice și a perspectivelor feminine în istoria picturii și muzicii tradiționale. Performance-ul va fi urmat de un aftertalk cu artistele Eszter Salamon, Marilena Preda-Sânc și invitații lor.
Acțiunea continuă din Sunt Doar O Piatră - Un Lux Pe Care Nu Ni-l putem permite (Cumințenia Pământului), semnată de artistul Manuel Pelmuș, pornește de la o sculptură mai puțin cunoscută a lui Constantin Brâncuși, Sculpture For the Blind (1920), împreună cu o versiune „imaterială” a sculpturii Cumințenia Pământului (1907). Aceasta are loc pe 25 și 26 octombrie la Muzeul Național de Geologie din București, urmând să fie prezentată la Muzeul de Artă din Craiova pe 29 și 30 octombrie. Premiera Un Lux Pe Care Nu Ni-l putem permite (Cumințenia Pământului) va avea loc la începutul lunii octombrie la Bruxelles, la Centre for Fine Arts Brussels - BOZAR, cu prilejul organizării expoziției Brâncuși: Sublimarea formei, în cadrul Festivalului de Artă Europalia, 2019.

eXplore festival #14 se încheie pe 31 octombrie, în București, cu premiera filmului documentar ABIS, realizat de artistul Matei Bejenaru. Poemul vizual ABIS are ca punct de plecare personalitatea enigmatică a artistei Irinel Liciu, prim-balerină la Opera Română din București în anii '50-'60. Filmul abordează teme generale umaniste, cum ar fi dragostea și devotamentul, precum și aspecte ale condiției artisului care ia decizii fundamentale în viața sa. Premiera va fi urmată de un aftertalk cu realizatorul filmului și invitații săi.

 

eXplore festival #14 
Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival //


▪️ 13.09.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30
▪️ 14.09.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30

Mårten Spångberg: Anthropology
Cu participarea și realizat de / With and by:
Sidney Barnes, Maria Baroncea, Vlad Benescu, Karolina Kraczkowska, Emmilou Rößling, Mårten Spångberg

Premieră (Premiere) / Dans contemporan (Contemporary dance)

Bilete / Tickets: www.mystage.ro, www.eventbook.ro

▪️ 14.09.2019 // Secret location, Bucharest // 15:00 – 15:30
Mårten Spångberg: 46

Dans contemporan (Contemporary dance) / solo performance
Intrarea liberă / Free entrance / Rezervări / Reservations: contact@waspmagazine.com

▪️ 20.09.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30
▪️ 21.09.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30

Sergiu Matiș: Extinction Room (Hopeless.)
Cu / With: Lisa Densem, Sergiu Matiș, Orlando Rodriguez
Premieră (Premiere) / Instalație audio performativă (Performative sound installation)
Bilete / Tickets: www.mystage.ro, www.eventbook.ro

▪️ 24.09.2019 // „Ceahlăul“ Sports Club - Piatra Neamț,Theatre Festival in Piatra-Neamț // 19:00 – 21:00
Sergiu Matiș: Extinction Room (Hopeless.)

Cu / With: Lisa Densem, Sergiu Matiș, Orlando Rodriguez
Instalație audio performativă (Performative sound installation)
Bilete / Tickets: http://www.ftpn.ro

▪️ 27.09.2019 / Craiova Art Museum, Craiova // 10:00 – 17:00
Sergiu Matiș: Extinction Room (Hopeless.)

Cu / With: Lisa Densem, Sergiu Matiș, Orlando Rodriguez
Instalație audio performativă (Performative sound installation)
Accesul se face pe baza biletului de intrare în muzeu / Access is based on the entrance ticket to the museum

▪️ 27.09.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 20:30
DD Dorvillier: No Change, or "freedom is a psycho-kinetic skill"

Concept: DD Dorvillier, Cu / With: DD Dorvillier, Elizabeth Ward, Nicolas Barrot
Performance / Dans contemporan (Contemporary dance)
Bilete / Tickets: www.mystage.ro, www.eventbook.ro

▪️ 28.09.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30
Mugur Grosu: Dead poets high society / Cerul poeților dispăruți

Instalație, performance, poemuzică / Art installation, performance, poemusic
Bilete / Tickets: www.mystage.ro, www.eventbook.ro

▪️ 04.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30
Ciprian Ciuclea: Remote Proximity

Instalație video / Video Installation
Intrarea liberă / Free entrance

▪️ 05.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:00
Iosif Király: Heroes Were People Just Like Us & Visible X invisible

Foto & video - tur ghidat al expozițiilor / Photo & video - exhibitions guided tour
Intrarea liberă / Free entrance

▪️ 11.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 20:30
Veda Popovici: Corp în adversitate / Body in Adversity

Performance lecture
Intrarea liberă / Free entrance

▪️ 12.10.2019 // Brâncovenești Palaces - Cultural Center, Mogoșoaia // 11:00 – 14:00
Marilena Preda Sânc: ECO PUBLIC ART în ROMÂNIA
Matei Bejenaru: SITUAȚII / Proiecte personale performative în spațiul public

Prelegeri performative și dialog cu publicul / performance lectures and dialogue with the audience
Intrarea liberă / Free entrance

▪️ 12.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 21:30
Mircea Hristescu, Alice Feraru, Corina Rafael

Instalații multimedia / Multimedia installations
Intrarea liberă / Free entrance

▪️ 13.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 – 22:00
Eszter Salamon în colaborare cu Marilena Preda-Sânc: Monument 0.8: Manifestations

Dans contemporan / Contemporary Dance
Aftertalk: Eszter Salamon, Marilena Preda-Sânc & invitați / guests
Bilete / Tickets: www.mystage.ro, www.eventbook.ro

▪️ 25.10.2019 // National Museum of Geology, Bucharest // 13:00 – 15:00
▪️ 26.10.2019 // National Museum of Geology, Bucharest // 13:00 – 15:00
Manuel Pelmuș: Sunt Doar O Piatră - Un Lux Pe Care Nu Ni-l putem permite (Cumințenia Pământului) - acțiune continuă / I’m just a stone - A Luxury That We Can't Afford (Wisdom of the Earth) - ongoing action

Concept: Manuel Pelmuș, Cu / with: Cristina Toma, Maria F. Scaroni
Accesul se face pe baza biletului de intrare în muzeu / Access is based on the entrance ticket to the museum

▪️ 29.10.2019 // Muzeul de Artă, Craiova // 15:00 – 17:00
▪️ 30.10.2019 // Muzeul de Artă, Craiova // 15:00 – 17:00

Manuel Pelmuș: Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului) / A Luxury That We Can't Afford (Wisdom of the Earth)
Concept: Manuel Pelmuș, Cu/with: Cristina Toma, Maria F. Scaroni
Accesul se face pe baza biletului de intrare în muzeu / Access is based on the entrance ticket to the museum

▪ 31.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest // 19:30 - 21:00
Matei Bejenaru: ABIS

Premieră (Premiere) / Film documentar, video-art
Aftertalk: Matei Bejenaru & special guests
Intrarea liberă / Free entrance

▪️▪️▪️
Locații

WASP Working Art Space and Production - Str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2, sector 3, București
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești - Str. Valea Parcului nr. 1, Mogoșoaia
Muzeul Național de Geologie - Sos. Kiseleff nr. 2, București
Muzeul de Artă Craiova - Calea Unirii 15, Craiova
Festivalul de Teatru Piatra-Neamț, Clubul Sportiv Ceahlăul - Str. Ștefan cel Mare 53, Piatra-Neamț

×