O scenă impresionantă, care de sus, de pe Tâmpa, aduce cu o navă cosmică, un ocean de lumini, care nu poate fi trecut uşor cu vederea nici de marţieni, o sonorizare cristal, care a redat fidel fiecare notă falsă, şi o orchestră cu un dirijor magic au făcut ca prima seară de "Cerbul de Aur" să fie un succes.
Un american, pe numele său Anthony Robbins, spunea că "succesul înseamnă să faci ce vrei, când vrei, unde vrei, cu cine vrei, cât vrei". Aşa s-a întâmplat la Festivalul internaţional de la Braşov cu regizorul Petre Năstase (om al muncii pe domeniul lui Adrian Sârbu). A făcut ce-a vrut, pentru că a avut cu ce şi cu cine, pentru doar 8.000 de euro. A avut în spate o echipă care l-a ajutat să realizeze una dintre cele mai frumoase seri de "Cerb" din istoria acestui festival.
ŞARPE, FII PE FAZĂ!
Am fost martorii unui miracol: am văzut că TVR-ul poate lucra şi în echipă. Aşa cum spunea Oscar Wilde, munca este refugiul oamenilor care nu au ceva mai bun de făcut. "Dacă încep bine, o să termin şi mai bine" - a declarat Petre Năstase înainte de începerea spectacolului.
Am fost curioasă să văd cum se "taie" şi se "lipeşte" imaginea pentru a se fabrica un festival pe micul ecran. Am primit permisiunea regizorului de a sta lângă el, în Carul 6 al Televiziunii Române. "Operatorii la cadru - spunea regizorul. Sergiu, stinge lumina de pe scenă. Stinge tot! Baletul în poză! N-am nici un cadru făcut. Sunteţi cu toţii la gară! Hai, mai avem un minut şi 30 de secunde... Baftă băieţi!"
Şi a început nebunia furtunii! "Camera 2, acum! Macaraua să plece! Şarpe, fii pe fază! Acum taie! Vreau viori! Să plece jeturile! Cruce camera 2 cu 7! Arde-l!" Multă adrenalină! O oră şi jumătate, cât am stat în Car, am avut senzaţia că am escaladat de zece ori Vârful Omul. A fost o experienţă unică.
De 35 de ani, semnalul de deschidere al "Cerbului de Aur" nu s-a mai auzit live. La începuturile festivalului, orchestra lui Sile Dinicu anunţa începerea marelui eveniment de la poalele Tâmpei. În 2009, orchestra condusă de Ionel Tudor a readus pe scena "Cerbului" renumitul semnal. A fost... falling in LIVE... Această realizare a smuls, din rândurile publicului, amintiri, lacrimi şi aplauze. Prima seară a fost concepută ca o călătorie în istoria muzicii. A fost "show-ul anului, show-ul anilor" - vorba textierului festivalului, Radu Croitoriu.
NOROC CU PINKY!
Luminiţa Anghel, Miţă de la Bere Gratis, Marcel Pavel, Doina Spătaru, Vlad Miriţă, Nicola, Gabriel Cotabiţă, Monica Anghel, Leo Iorga, Paula Seling, Aurelian Temişan, Nico, George Nicolescu, Aura Urziceanu au traversat tunelul timpului, trecând de la un ever green la altul. Surprinzător, Delia (cu "I Will Survive") a fost cea mai bună voce a serii, iar Nicola a avut cea mai jalnică apariţie. Şi-a încuiat vocea în dulap, ca nu cumva să i-o fure cineva. Noroc cu fetele Pinky din backing vocals, care au salvat ce era de salvat din aparenţe.
După ce s-a tras cortina, în culise toată echipa era fericită. Fiecare contribuise la succesul serii. Era o reuşită! Dacă s-ar întâmpla mai des, nu ne-am mai minuna atât!
Ciocolată bună!
Deşi în Piaţa Sfatului temperatura era destul de scăzută, trupa a fost foarte... fierbinte! Aproape două ore, britanicii au cântat live, ridicând spectatorii în picioare. Incredibil, dar solistul - Greg Bannis - are 62 de ani. S-a mişcat ca o felină tânără şi a cântat ca o sirenă. "Mulţumim pentru ospitalitate" -a spus chitaristul Patrick Olive (68 de ani), într-o română mai mult engleză. Greg a făcut băi de mulţime, a luat tricolorul României şi l-a pus la ureche şi şi-a văzut în continuare de show. Spectatorii l-au aplaudat până l-au albit pe cântăreţul de culoarea ciocolatei. Prestaţia britanicilor ar trebui să le dea mult de gândit artiştilor români.
La vârsta lor, să cânte şi să se mişte într-un ritm nebun aproape 120 de minute! Este încă o lecţie dură la adresa showbiz-ului mioritic. Ştim doar să spunem că nu mai vrem dinozauri şi ne aflăm într-o competiţie naţională de îngropare a valorilor. Preferăm să promovăm diletanţii, în loc să ieşim în faţă cu artiştii de calitate. Hot Chocolate a reuşit să "trăiască" peste trei decenii. Au avut din ce, adică din hit-uri: "You Sexy Thing", "Every One's A Winner", "It Started With a Kiss", "So You Win Again" etc. Ce s-ar fi făcut dacă s-ar fi născut în România?! Le-ar fi sărit caimacul de la ciocolată!
Trei "Cerbi" şi 22.000 de euro
Anul acesta, concurenţii au de împărţit trei "Cerbi": unul de aur - în valoare de 10.000 de euro, altul de argint - 7.000 de euro şi unul de bronz - 5.000 de euro. Prima seară de concurs a fost destul de slabă, doar Geta Burlacu (Moldova) şi The Marker (România) au reuşit să aibă o prestaţie demnă de un festival internaţional. Dar numai juriul va decide (corect, sperăm noi) cine merită să aibă un "Cerb" în palmares.
Iată cine sunt membrii juriului celei de-a şaptesprezecea ediţii a festivalului: Nuno Figueira (producător la Televiziunea Publică Portugheză), David Lowen (membru în consiliul de administraţie al Royal Television Society), Michael Lally (preşedintele CIRCOM), Paula Seling (câştigătoarea trofeului "Cerbul de Aur" în anul 2002), Vic Vergeat (chitarist şi interpret vocal), Dida Drăgan (preşedintele juriului), Alfredo Tisocco (preşedintele Crams Music Italia), Dumitru Moroşanu (preşedintele Modus Production), Ştefan Gheorghiu (preşedintele CREDIDAM), Jeroen Depraetere (fondatorul Academiei Flamande de Televiziune) şi Antero Paivalainen (muzician şi producător al companiei Taurus Music).
Citește pe Antena3.ro