O stea norocoasă veghează de cinci ani, ,,Chitara Dunării”. Festivalul de muzică folk aşezat frumos pe malul Dunării, la Călăraşi, înaintează cu paşi siguri şi a înscris în istoria manifestărilor de gen din ţară, o jumătate de deceniu. În noiembrie, sfârşitul toamnei revarsă o lumină blândă şi binefăcătoare asupra oraşului Călăraşi. Ţine cu participanţii, cu publicul şi cu festivalul care celebrează muzica bună şi, implicit, poezia, aşa, ca o răzbunare cu cântec împotriva timpurilor grave şi scoase din minţi pe care le trăim.
Festivalul este prezentat impecabil de Tatiana Ojog, voce şi prezenţă de excepţie care alături de Marius Ojog constituie grupul ,,Fox Studis”. Ei sunt cei cărora le aparţine ideea acestei manifestări, sufletul, energia, optimismul. Cu sprijinul autorităţilor locale, Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură Călăraşi, gândul bun a fost înfăptuit. ,,Fox Studis” este emblema ,,Chitării Dunării”, care a devenit la rândul său, reper cultural al oraşului Călăraşi.
Timp de trei seri prelungite spre miezul nopţii, pe scena Casei de Cultură concurenţii au oferit prin vocile, compoziţiile şi interpretările lor, un spectacol viu, antrenant, complex. Continuat într-un alt spaţiu, clubul de bon ton al lui Afilon, unde, eliberaţi de încorsetarea competiţiei, invitaţii au cântat, încântat şi degustat senzaţii de neuitat. Până dimineaţă, ca la orice festin cultural cu versuri şi chitări care se respectă. Muzica folk respiră prin plămâni tineri, trăieşte frumos şi demn. Uneori, pare că nu vrea să aibă habar de timpurile când era celebrată pe stadioane, în faţa a zeci de mii de oameni.
La Călăraşi, o sală plină cu câteva sute de spectatori a răsplătit artiştii tineri, foarte tineri, debutanţi, concurenţi şi protagoniştii consacraţi din recitaluri, cu cel mai frumos omagiu sonor, aplauzele prelungite. Recitaluri de neuitat au susţinut Grupul ,,Descântec”, Walter Ghicolescu, Cristi Dumitraşcu şi ,,Circa 3”, Fox Studis, Dinu Olăraşu, Mircea Vintlă şi Jul Baldovin. Important este că asemenea sărbători se întâmplă, că se găsesc resurse chiar şi în vremuri de criză, că publicul din Călăraşi a trăit trei seri de muzică şi poezie, că folkul rezistă şi îmblânzeşte inimi. Peste toate rămâne această veste bună: sensiblitatea, arta, valoarea nu se pierd, există şi ne trag de mânecă cu blândeţe. Să ne arate, între altele şi câştigătorii festivalului ,,Chitara Dunări”, selectaţi de un juriu al cărui preşedinte a fost Dinu Olăraşu cel profund şi expresiv ca o lacrimă de emoţie.
Premiile Festivalului ,,Chitara Dunării”, ediţia aVa:
- Trofeul ,,Chitara Dunării” : Proiect Tivodar (Bucureşti)
- Premiul I : Grupul ,,Motiv”- (Tulcea)
- Premiul II : Andreea Câmpulungeanu (Lehliu,Călăraşi)
Ex eqvo George Covaci (Constanţa)
- Premiul III: Grupul ,,Poem” (Călăraşi)
Ex eqvo “Katharsis” (Lehliu, jud. Călăraşi)
- Premiul special ,,Speranţa” : Leonard Dafinoiu (Brăila)
- Premiul special al oraşului Călăraşi: Grupul ,,Luna” (Brăila
- iviu Băiţel (Constanţa)