x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Enescu “a trecut” de Festivalul de la Salzburg

Festivalul Enescu “a trecut” de Festivalul de la Salzburg

de Maria Sârbu    |    20 Aug 2013   •   19:51
Festivalul Enescu “a trecut” de Festivalul de la Salzburg
Peste zece zile începe la Bucureşti marele eveniment. Ediţia viitoare este însă sub semnul întrebării
Am rămas uluită când l-am auzit luni seara la un post al Televiziunii publice pe directorul Artexim Mihai Constantinescu, cel care trage “locomotiva” Festivalului “George Enescu” după 1990 încoace, că nu este în măsură să spună ce e cu viitorul acestui mare eveniment muzical. Omul care a ştiut cum să promoveze manifestarea la nivel mondial, făcând-o credibilă, a adus la cunoştinţa telespectatorilor că Festivalul Enescu a trecut de Festivalul de la Salzburg, considerat celebru în lume, că în acest moment concurează cu cel de la Lucerna şi cu BBC Proms, dar nu poate să garanteze că va fi “Enescu” - 2015, sau sub ce formă va fi viitoarea ediţie.

Da, Festivalul Enescu, organizat o dată la doi ani, se face din bani publici. Ediţia 2013 (1-28 septembrie), cu extensie în oraşe din ţară, costă aproximativ opt milioane de euro. Dar Festivalul de la Salzburg, care durează o lună şi zece zile (este organizat anual) costă, atenţie, 46 milioane de euro, potrivit lui Mihai Constantinescu. Păi dacă Guvernul le-ar da ascultare tuturor celor care îşi dau cu părerea, zicând fel de fel, despre cel mai mare eveniment cultural românesc, prin care România a intrat în constelaţia muzicii mondiale, şi ar întrerupe festivalul, atunci şi-ar fura singur căciula.

Mihai Constantinescu a numit unele orchestre pentru ediţia din 2015, “dacă festivalul se va face”. Se va deschide cu Filarmonica din Berlin. Printre invitaţi sunt orchestre mari precum Filarmonica San Francisco, London Symphony, La Scala din Milano, Vienna Philharmonic. Oricum, în alţi ani, în preajma Festivalului “George Enescu”, Mihai Constantinescu avea configurat cam jumătate din programul ediţiei viitoare, dar de data aceasta nu ne poate prezenta aşa ceva.

Luni, 19 august, s-au împlinit 132 de ani de la naşterea lui George Enescu, considerat cel mai mare compozitor român de până acum. A fost şi unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii din prima jumătate a secolului al XX-lea, a fost şi pianist, şi dirijor, şi pedagog.

Ediţia 2013 se va deschide cu Staatskapelle Berlin, dirijată de Barenboim. Vor fi prezente pe scena Sălii Palatului alte mari orchestre despre care am şi scris. Zău, nu ar veni marii muzicieni la Bucureşti dacă nu ar fi importantă creaţia enesciană, dacă nu ar fi acest minunat public (de la Sala Palatului, Ateneul Român, Piaţa Festivalului etc).

Avem un festival aşteptat. Biletele se vând într-un timp record. Acest festival are nevoie de continuitate. Muzica lui Enescu trebuie să ajungă tot mai departe, în sufletul melomanilor de pretutindeni. Pentru asta interpreţii trebuie să descifreze cu multă răbdare partiturile compozitorului denumit genial şi vor descoperi ce muzică minunată a scris. Nu o spun eu, o spun muzicieni celebri.


×
Subiecte în articol: Festivalul George Enescu