x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Enescu: Concert la Palatul de Justiţie din Bucureşti

Festivalul Enescu: Concert la Palatul de Justiţie din Bucureşti

de Maria Sârbu    |    09 Sep 2013   •   17:28
Festivalul Enescu: Concert la Palatul de Justiţie din Bucureşti

Pinchas Zukerman, un mare violonist de renume mondial, a fost invitat să cânte împreună cu Amanda Forsyth şi Angela Cheng, toţi trei formând un trio excepţional, în cadrul proiectului “Bucureştiul creativ”, eveniment organizat în parteneriat cu Festivalul “George Enescu”.
Concertul a fost programat luni, 9 septembrie, de la ora 20:00, în Palatul Justiţiei, fapt care a surprins lumea muzicală de la noi, căci s-a implicat într-un eveniment de acest fel lumea judiciară. Această clădire, care este un simbol arhitectonic al Capitalei, a devenit astfel spaţiu pentru concert. Ministerul Justiţiei a dorit să introducă acest Palat pe agenda Festivalului “George Enescu” pentru a asocia marele eveniment muzical internaţional cu Justiţia “care trebuie să-şi recâştige încrederea societăţii româneşti şi nu numai”, după cum susţine ministrul Robert Cazanciuc.

Potrivit Biroului de presă al Festivalului Enescu, “Bucureştiul creativ” este un concept care îşi propune să transforme Capitala într-un spaţiu magic, al creativităţii şi valorii, al muzicii şi al artei urbane. Este pentru prima dată când un eveniment cultural internaţional de talia Festivalului “George Enescu” capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul unei olimpiade culturale care se desfăşoară în acelaşi timp, în spaţii publice importante.

Marţi, de la ora 19:30, la Festivalul Enescu va cânta Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, dirijată de Juraj Valcuha, în seria “Mari orchestre ale lumii” de la Sala Palatului. În program - Poemul simfonic de Respighi, “Marea”, trei schiţe simfonice pentru orchestră L 109 de Debussy şi “Daphnis şi Chloe” (fragmente din baletul în trei părţi imaginat de M Fokin) de Ravel.
Înfiinţată în 1931, Orchestra Sinfonica della RAI devine în 1994  Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, prin fuziunea a patru orchestre simfonice din Torino, Roma, Milano şi Napoli.
La Ateneul Român, de la ora 17:00, publicul se va bucura de concertul susţinut de Cvartetul Voces, care va interpreta Arta Fugii BWV 1080 de Bach.

Miercuri (19:30) vor urca pe scena Sălii Palatului membrii altui ansamblu din Italia - Orchestra şi Corul dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia – dirijor Antonio Pappano -, care vor prezenta în seria “Mari orchestre ale lumii” un program cu lucrările: “Une barque sur l'océan” (partea a III-a din suita “Miroirs”) op. 43A de Ravel; Poemul simfonic “Vox Maris” op. 31 de Enescu (solist tenorul Marius Vlad Budoiu) şi Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95 “Din lumea nouă” de Dvorak.


×
Subiecte în articol: Festivalul George Enescu