x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Filmului European, în cinci oraşe din România

Festivalul Filmului European, în cinci oraşe din România

de Maria Sârbu    |    10 Apr 2012   •   14:44

Cinefilii asteapta Festivalul Filmului European, ajuns la a XVI-a editie si desfasurat in luna mai, la care sunt aduse productii bune, rar distribuite pe marile ecrane in Romania. Deocamdata, nu se stiu lungmetrajele propuse, dar organizatorii - Institutul Cultural Roman, sprijinit de ambasadele si centrele culturale ale tarilor europene -, ne asigura ca vor fi proiectate 52 de filme reprezentative, din 26 de tari. Nu stim cu ce lungmetraj(e) participa Romania, dar suntem informati ca programul cuprinde si trei documentare romanesti: “Turn off the Lights', regia Ivana Mladenovici, “Dupa Revolutie' de Laurentiu Calciu si “Pacatoasa Teodora' de Anca Hirte.

Festivalul va avea loc atat la Bucuresti (4-13 mai, la Cinema Studio si Cinemateca Eforie), cat si la Brasov (10-13 mai, Centrul Cultural Reduta), Timisoara (17-20 mai, Biblioteca Centrala Universitara), Targu-Mures (17-20 mai, Teatrul National) si Iasi (24-27 mai, Casa de Cultura “Mihai Ursachi').

Ca si la alte editii, exista un ambasador onorific al festivalului din randul cineastilor, in acest an fiind Catalin Mitulescu.

Spectacolul de gala va avea loc la 3 mai, la Cinema PRO. Pentru lansarea evenimentului a fost ales un film care a avut premiera la Cannes in 2011: “Le Havre', scris si regizat de Aki Kaurismäki (Finlanda), film nominalizat la “Palme d’Or' si distins cu Premiul FIPRESCI. Cu prilejul festivalului, au fost gandite evenimente conexe. Bunaoara, formatia “Toulouse Lautrec' va sustine un concert, pe 2 mai, la Carturesti – Gradina Verona. La Sala ArCuB va fi gazduit, la 12 mai, “Tarkovsky Redux' cu Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike si Dan Basu, un spectacol fusion de muzica si proiectii live din filmele marelui cineast Andrei Tarkovski. Pe durata festivalului, la ICR va fi deschisa expozitia de fotografie “Mandrie si beton' a lui Petrut Calinescu.

×