x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul "Tarafuri şi fanfare”, pentru a treia oarǎ în Bucovina

Festivalul "Tarafuri şi fanfare”, pentru a treia oarǎ în Bucovina

de Luminita Ciobanu    |    05 Aug 2012   •   17:03
Festivalul "Tarafuri şi fanfare”, pentru a treia oarǎ în Bucovina

Unde este oare locul cel mai potrivit pentru a asculta cantece neatinse de tina anilor pe care ii traversǎm dacǎ nu in vatra satului? Cand soarele va arunca unde rosietice spre asfintit, duminicǎ, 12 august, in Muzeul Satului Bucovinean din Suceava va fi mare sǎrbǎtoare. Muzeul Bocovinei si Asociatia "Miscarea de rezistentǎ' organizeazǎ ce-a de-a saptea editie a Festivalui "Tarafuri si fanfare'. Muzicanti neintrecuti vor veni sǎ-si deschidǎ sufletele in fata celor ce pretuiesc cantecul strǎmosesc la adevǎrata valoare pe care o are: de giuvaer nepretuit.

Ca de fiecare datǎ, muzicianul Grigore Lese – amfitrionul manifestǎrii - i-a ales pe spranceanǎ pe lǎutari si tot asa ii va indemna sǎ cante de joc, de ascultare, de bucurie ori de alinat tristetea. Muzicantii vor depǎna povesti tainice, numai de ei stiute, din vetrele satelor lor, despre obiceiurile locului, despre oamenii de pe meleagurile lor, cu care se mandresc.

Ei sunt cei ce fac legǎtura intre lumea de ieri si cea de azi si vor povesti, in cantec, dans si strigǎturi, istorii ale neamului nostru asa de greu incercat de-a lungul istoriei. Multi sunt trecuti de 80 de ani. Au traversat epoci, au trǎit fel de fel de timpuri, dar au luat aminte la ceea ce-i invǎtau bunicii si pǎrintii lor: sǎ nu-si uite menirea pe acest pǎmant, sǎ ducǎ mai departe lǎutǎria si sǎ-si invete fiii si fiicele ceea ce si ei au invǎtat de la strǎbuni. Sǎ cante si sǎ panseze, cu vorbele si cu muzica lor, rǎnile suflesti ale celor care ii ascultǎ. Cu totii respectǎ acest legǎmant tainic si muzica lor nu este una simplǎ, cu versuri insirate fǎrǎ rost, ci una rafinatǎ, de o mare finete. Din pǎcate insǎ, muzica tǎrǎneascǎ este pe cale de disparitie iar versurile simple, insǎ bogate in metafore, sunt inlocuite cu fel de fel de cantece tǎrǎgǎnate, cu versuri de te umflǎ rasul, banale si fǎrǎ sens, care prind din ce in ce mai mult "teren'. Astǎzi, bǎtranii lǎutari sunt chemati la nunti doar in prima parte a zilei, ca sǎ tinǎ ritualul, iar muzica lor este pe cale de disparitie.

"Tǎranul roman canta pentru el "de stampǎrare', canta in bisericǎ pentru Preamǎrirea Domnului, ii canta copilului sǎ-l adoarmǎ, miresei sǎ-i fie despǎrtirea de fetie mai usoarǎ, mortului de impǎcare cu lumea din care pleacǎ, colinda de sǎrbǎtori, intr-un timp al initierii ceremoniale, al mortii si al Invierii... Aceastǎ muzicǎ nu evolueazǎ ci se transmite precum limba maternǎ', spune muzicianul Grigore Lese care ii invitǎ pe iubitorii muzicii traditionale sǎ vinǎ sǎ ii asculte pe cei care stiu a canta asa cum ii stǎ bine romanului sǎ asculte.

Festivalul "Tarafuri si fanfare' a fost initiat in anul 2007 de Marius Tucǎ, in spiritul Recursului la Romania, si s-a transformat iatǎ, intr-o veritabilǎ Miscare de Rezistentǎ. A debutat la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti', a poposit apoi pe ulitele Muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului iar din vara anului 2010 s-a oprit, an de an, si la Suceava.

Ce muzicanti vor veni in frumosul sat bucovinean din inima Sucevei? Taraful din Goicea (Dolj), Nea Costinǎ Lǎutarul din Cezieni (Olt), Taraful "Diavolului', din Sighetu Marmatiei (Maramures), Muzicanti din cǎtunele de munte de pe Valea Idicelului (Mures), Fanfarele din Forǎsti si Fantanele (Suceava). Asadar, nu stati pe ganduri! Veniti la Festivalul "Tarafuri si fanfare'! Sǎ nu lǎsǎm colbul sǎ se aseze peste cantecele din lada de zestre a neamului romanesc!

×