x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Formidabilul dirijor Mikhail Pletnev deschide Stagiunea simfonică 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

Formidabilul dirijor Mikhail Pletnev deschide Stagiunea simfonică 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Oct 2024   •   15:00
Formidabilul dirijor Mikhail Pletnev deschide Stagiunea simfonică 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

Formidabilul dirijor Mikhail Pletnev deschide Stagiunea simfonică 2024/2025 a Filarmonicii George Enescu, prima stagiune de nivel internațional din ultimele decenii, cu două concerte care vor avea loc pe 3 și 4 octombrie, la Ateneul Român, cu participarea violonistei Ioana Cristina Goicea, artista în rezidență a Filarmonicii în acest sezon.

Mikhail Pletnev, unul dintre cei mai mari muzicieni ai timpului nostru, este și un strălucit pianist şi un apreciat compozitor. Ca pianist, a câştigat în 1978 Premiul I la prestigiosul Concurs Ceaikovski de la Moscova (poate cel mai dificil concurs de profil din lume), când avea 21 de ani. Ca dirijor, a fondat în 1990 Orchestra Naţională Rusă (prima orchestră rusă fără sprijin guvernamental după 1917), iar în 2022 Orchestra Internaţională Rahmaninov. În 2005 a câştigat Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare de muzică de cameră (împreună cu Martha Argerich). 

Solista celor două concerte și artista în rezidență a Filarmonicii George enescu în Stagiunea 2024-2025, violonista Ioana Cristina Goicea este laureată a mai multor concursuri internaționale - Regina Elisabeta (Bruxelles, 2019), Indianapolis (SUA, 2018) şi Fritz Kreisler (Viena, 2014), "Michael Hill", Deutscher MusikweUttbewerb Bonn, "Johannes Brahms" şi "Andrea Postacchini".  La vârsta de 27 de ani, în 2020, Ioana Cristina Goicea a devenit profesor universitar de vioară la prestigioasa Academie de Muzică şi Arte ale Spectacolului din Viena.

Programul celor două concerte cuprinde trei lucrări compuse în primul deceniu al secolului XX, care îi vor face pe spectatori să trăiască emoția unor Mituri și anotimpuri în cheie muzicală. Poemul Amurg de toamnă a fost scris în 1910, când Alfred Alessandrescu avea 17 ani, va crea un peisaj autumnal, la căderea serii. Concertul pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius, poate cea mai dificilă partitură de gen scrisă până la acel moment, reuneşte splendide dialoguri între solist şi orchestră. Romantic în fond, nordic în idiom, Sibelius inserează o nostalgie tipic scandinavă şi un colorit ca de toamnă târzie sau chiar de iarnă îngheţată. Lucrarea Anotimpurile de Aleksandr Glazunov este un balet  într-un act, care ia forma unei  alegorii cu personaje mitologice. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×