x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Franţa în doliu: Fani, artişti, politicieni şi presă îi aduc ultime omagii lui Johnny Hallyday

Franţa în doliu: Fani, artişti, politicieni şi presă îi aduc ultime omagii lui Johnny Hallyday

06 Dec 2017   •   10:37
Franţa în doliu: Fani, artişti, politicieni şi presă îi aduc ultime omagii lui Johnny Hallyday

Franţa este miercuri în doliu după moartea în cursul nopţii a regretatului cântăreţ Johnny Hallyday în urma unui cancer la plămâni, care a suscitat primele reacţii. Emmanuel Macron, Sylvie Vartan, Eddy Mitchell, Celine Dion, Michel Polnareff ... de la anunţarea morţii legendei rock and roll-ului francez, omagiile se înmulţesc. 

Printr-un comunicat trimis AFP la 02:34 (01:34 GMT) miercuri dimineaţa soţia sa Laeticia a anunţat decesul cântăreţului la vârsta de 74 ani: "Johnny Hallyday a plecat. Scriu aceste cuvinte fără să cred asta. Şi totuşi aşa este. (...) Ne părăseşte în această noapte aşa cum a trăit de-a lungul întregii sale vieţi, cu curaj şi demnitate", a scris ea, în comunicat. 

Sylvie Vartan, prima soţie a lui Johnny Hallyday a trimis la rândul ei un comunicat AFP. "Inima mea este frântă. Am pierdut dragostea tinereţii mele şi nimic nu o va putea înlocui vreodată'', a scris ea din Los Angeles. Fiul ei David Hallyday, care l-a urmat pe tatăl său în cariera muzicală, este cel care i-a dat trista veste. 

Tot într-un comunicat, difuzat de Palatul Elysee miercuri dimineaţa, preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu artistului. "Despre Johnny Hallyday nu-i vom uita nici numele, nici glasul, nici vocea şi nici interpretările sale care, prin acel lirism brut şi sensibil, aparţin deplin istoriei cântecului francez", notează Emmanuel Macron. 

''Un artist de excepţie, o legendă a rock-ului şi a cântecului, o faţă de culturii în Franţa ne părăseşte. Johnny Hallyday a reuşit să facă întreaga noastră ţară să să cânte, să danseze, să plângă. Ştia cum să vorbească cu toate generaţiile. El ne lasă o flacără care va străluci mult timp'', a reacţionat ministrul francez al culturii, Françoise Nyssen. 

Dintre reprezentanţii scenei politice, şi preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, i-a adus un omagiu regretatului artist, adresând totodată condoleanţe soţiei şi copiilor săi. Johnny Hallyday mai are o fiică, Laura Smet, cu cea de-a treia sa soţie Nathalie Baye, care este actriţă. 

Un omagiu emoţionant i-a fost adus marelui cântăreţ şi de jurnalistul francez Benoît Hamon: "În dimineaţa aceasta a fost ca şi cum Parisul ar fi pierdut Tour Eiffel. Prin dispariţia lui Johnny Hallyday, Franţa a pierdut un monument naţional al cântecului, al rockului şi al culturii populare. Un gând bun familia şi apropiaţii săi...'' 

Reacţiile s-au succedat repede în timp ce posturile de radio şi televiziune au lansat emisiuni speciale şi au difuzat piesele artistului. Un cont pe Facebook a fost creat în semn de omagiu pentru "idolul tinerilor". Cu puţin înainte ora 07:00, peste 60.000 de tweeturi fuseseră trimise în onoarea lui Johnny Hallyday. 

Cântăreţul Michel Polnareff, foarte emoţionat, şi-a exprimat "imensa tristeţe" pe BFMTV. "Johnny va fi mereu alături de noi (...) A fost mereu un erou. Am lacrimi în ochi în timp ce spun că l-am iubit cu adevărat". 

Cântăreaţa franco-canadiană Celine Dion a postat pe Twitter un mesaj în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea starului francez. "A fost un gigant în show business ... un adevărat star", a scris ea. 

"Odihneşte-te în pace (RIP) a scris şi cântăreţul american Lenny. 'Your soul is pure Rock and Roll', a adăugat el. 

Cântăreaţa italiană Laura Pausini, cu care Hallyday a cântat în duet "Come il sole improvviso" i-a adus un omagiu pe Tweeter şi a transmis condoleanţe familiei artistului. "Un câlin a la famille et a tous ses fans", a scris Laura Pausini. 

Şi presa străină i-a adus un omagiu regretatului cântăreţ Johnny Hallyday. 

Revista britanică Variety l-a salutat pe "primul cântăreţ care a popularizat rock'n'rollul în Franţa", numindu-l "French Elvis", în timp ce BBC l-a numit "Cel mai mare star rock francez". "Johnny, requiem pour un feu", a scris şi cotidianul elveţian Le Temps. 

Preşedintele Emmanuel Macron a vorbit la telefon miercuri dimineaţa cu Laeticia Hallyday, căreia i-a transmis condoleanţe şi a informat-o că va participa împreună cu Prima Doamnă la funeraliile soţului ei, a căror dată şi loc de desfăşurare nu sunt deocamdată cunoscute, relatează Le Figaro. Palatul Elysee nu exclude organizeze un omagiu naţional pentru cântăreţul vedetă, însă "nimic nu este decis în momentul de faţă, pentru că nimic nu se va face fără acordul familiei, care, în mod firesc, are alte preocupări imediate".AGERPRES

×
Subiecte în articol: Johnny Hallyday