x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Grigore Leşe – concerte şi ateliere pe tema muzicilor tradiţionale, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă”

Grigore Leşe – concerte şi ateliere pe tema muzicilor tradiţionale, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă”

de Iulia Gorneanu    |    06 Noi 2012   •   17:56
Grigore Leşe – concerte şi ateliere pe tema muzicilor tradiţionale, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă”

Grigore Leşe, una dintre cele mai tulburătoare voci ale muzicii arhaice româneşti, profesor şi realizator al unei importante serii de documentare etno-antropologice de televiziune, va susţine, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă”, ediţia a V-a, ce se desfăşoară sub egida Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian”, o serie de evenimente menite să prilejuiască, pe de o parte, întâlnirea cu muzica extraordinară pe care o aduce din Maramureşul Voievodal şi, pe de altă parte, cu fascinantele sale cunoştinţe şi incursiuni în muzica şi cultura tradiţională a altor popoare. Prin urmare, seria de evenimente este deschisă la 12 noiembrie, la Sala T8 a Societăţii Române de Radiodifuziune, de one-man show-ul intitulat "Doina – de la UNESCO la uitare”, Grigore Leşe fiind singurul artist care abordează scenic doina, gen muzical inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care îl consideră matricea muzicală a românilor. Aşadar, cele două concerte susţinute în cadrul Festivalului, în zilele de 13 şi 18 noiembrie, respectiv "Muzici străvechi: Interferenţe orientale şi balcanice cu muzica din Carpaţi” şi "Muzici nemăsurate de pe Drumul Mătăsii”, reprezintă un concept original al muzicianului, Grigore Leşe conturând un inedit dialog cu artişti din diferite ţări ale lumii, recunoscute la nivel mondial pentru tradiţiile muzicale străvechi. Printre invitaţii lui Grigore Leşe se numără artişti din Pakistan, Iran şi Siria precum şi grupul bătrânilor aromâni fârşeroţi, plecaţi acum mai bine de o jumătate de veac din Grecia şi Bulgaria pentru a se stabili într-un sat dobrogean din apropierea Mării Negre.

Prin intermediul acestor concerte, artiştii invitaţi alături de Grigore Leşe vor demonstra că muzica tradiţională, adevărată memorie vie a popoarelor, este cea care ajută la redescoperirea istoriei mitice a neamurilor, făcându-ne să înţelegem cât de aproape suntem spiritual unii de alţii. Este un concept unic, novator, care propune o întoarcere în străvechime, atunci când muzica avea valenţe magice, ajuta la trecerea pragurilor, deschidea porţile timpului sacru şi făcea posibilă comunicarea cu lumea divină.

Nu în ultimul rând, cele două ateliere, din zilele de 14 şi 17 noiembrie, pe tema muzicilor tradiţionale, sunt strâns legate de concertele susţinute de Grigore Leşe, împreună cu invitaţii săi din Siria, Iran, Pakistan şi România. În cadrul atelierelor, vor fi prezentate instrumentele şi tehnicile vocale specifice fiecărui spaţiu cultural reprezentat de invitaţi. Dat fiind că muzica tradiţională "nu evoluează, ci se transmite din generaţie în generaţie precum limba maternă”, după cum spune Grigore Leşe, participanţii la ateliere vor avea prilejul de a vedea cum instrumente străvechi (unele pe cale de dispariţie) au ajuns până la noi, cum sunetele lor spun povestea pământului de unde şi-a tras seva lemnul din care au fost construite, cum liniile melodice, diferite de la o zonă la alta, ajung să se contopească într-un mod surprinzător, atunci când te aştepţi mai puţin.

Menţionăm că pentru evenimentul "Doina, de la UNESCO la uitare, Grigore Leşe one-man show”, preţul biletului este de 20 de lei (biletele fiind disponibile online pe www.vandbilete.ro), în timp ce pentru "Muzici străvechi: interferenţe orientale şi balcanice cu muzica din Carpaţi – concert susţitut de Grigore Leşe şi invitaţii săi din Iran, Siria şi România, la 13 noiembrie, ora 19:00, la Sala Radio Mihail Jora, preţul biletelor variază între 30 şi 55 lei,  şi sunt disponibile în acelasi sistem de vanzare.

Atelierul despre improvizaţia în muzica tradiţională -  în care sunt prezentate atât instrumente străvechi precum şI tehnici vocale specifice muzicii arhaice din Iran, Pakistan, Siria şI România – este coordonat de muzicianul Grigore Leşe şi se desfăşoară miercuri, 14 noiembrie, ora 16:00 şi sâmbătă, 17 noiembrie, ora 16:00, în Sala T8 a Societăţii Române de Radiodifuziune (acces din Str. General Berthelot) iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

La concertul "Muzici nemăsurate de pe Drumul Mătăsii, ce se desgăşoară duminică, 18 noiembrie, ora 19:00, la Sala Radio "Mihail Jora”, Grigore Leşe îi are invitaţi pe Iosif Shattahi – Siria, Mohammad Saleh Zamani, Mehdi Aminian şi Amir Heidarkhodaee – Iran, respectiv grupul Fareed Ayaz Qawwal & Brothers – Pakistan. Preţul biletelor este, în acest caz, între 30 şi 55 de lei,  şi sunt disponibile online pe site-ul amintit.

×
Subiecte în articol: Grigore Lese