Sala Palatului a avut onoarea sa gazduiasca, marti 15 noiembrie, un spectacol nemaipomenit, care poarta pecetea unui virtuoz din Cartea Recordurilor – Havasi Balázs, cel mai rapid pianist. Ora 20:15. Peste 50 de instrumentisti, corul, tobosarii japonezi si solistii apar pe scena, in sir indian, pentru a-si relua fiecare locul bine stabilit. Aplauze. Ii vine randul si dirijorului (Peter Pejtsik) sa-si ia in primire pupitrul. Din nou aplauze. Ni se arata si Havasi. Si mai multe aplauze. Si nici nu incepuse spectacolul... Fascinant! "Lacrimosa" a deschis "Symphonic Red Concert Show", o calatorie ancestrala pe ritmurile lui Havasi. "Sa creezi muzica este ca si cand ai arunca in mare sticle cu mesaje. Niciodata nu vei sti cine din lumea intreaga a gasit mesajul tau", spune marele pianist, care si-a dorit sa fie rock-star. A fost sa fie pianist-star! Mesajul pe care ni l-a transmis Havasi ne-a determinat sa simtim o explozie de fericire, de pofta de viata, de tot ce-i frumos, simplu si curat...
Dirijorul Peter Pejtsik ne-a uimit cu abilitatile sale de a manui atat bagheta de dirijor, cat si basul, violoncelul si vioara. El este implicat in diferite proiecte internationale, cum ar fi seriile BBC Robin Hood, Euro-Disney, filme precum "Law and order", "Nine miles down", "Butterfly Effect", productia National Geografic "Sea Monsters" etc. Si asta nu-i tot! Peter Pejtsik a ales sa-si dezvolte si o cariera solo, punand bazele unui proiect propriu – o trupa de rock progresiv si simfonic numita After Crying.
Echipa de geniu a lui Havasi este completata de vocea exotica a lui Raman M. Sundaram, initiat inca de mic in tainele stilului "carnatic", un gen de muzica clasica indiana cu radacini in vechile culturi hinduse. El si-a diversificat veleitatile artistice in cadrul organizatiei Bharatis Vidya Bhavan, devenind un expert al extraordinarei culturi muzicale indiene. In multitudinea de detalii muzicale ale proiectului Symphonic Red Concert Show, contributia lui Raman este una de esenta, simbolizand universalitatea muzicii alaturi de Kyo-Kito Taiko drum group, grupul de tobosari japonezi condus de Keijiro Takaku. Intregul amestec de culturi diferite pe care Havasi le-a reunit sub aceeasi umbrela reprezinta principalul ingredient al conceptului Symphonic Red, care pune in scena una dintre cele mai grandioase productii muzicale la momentul actual.
Din punct de vedere tehnic, spectacolul lui Havasi a presupus, printre altele, constructia unui podium de mari dimensiuni care sa permita dispunerea orchestrei pe scena Salii Palatului, un aranjament de lumini impresionant, echipamente de inalta clasa pentru preluarea si mixajul sunetului si aproape 100 de metri patrati de suprafata de proiectie. Pe langa aceasta coplesitoare productie scenica, culisele au solicitat ingeniozitatea organizatorilor, pentru ca numeroasa echipa de artisti sa incapa in backstage.
Alaturi de artistii din Ungaria, India si Japonia, Havasi a luat cu el, pe scena Salii Palatului, si muzicieni romani. "Imi place sa incerc lucruri noi, ori de cate ori am ocazia. Doar asa am impresia ca pot merge mai departe, ca pot crea, ca pot surpinde publicul. In general, diversitatea culturala si felul in care aceasta se reflecta in muzica ma inspira. Prin urmare, chiar nu puteam sa ratez sansa de a canta alaturi si de muzicieni romani", a declarat incantat Havasi. Artistii romani au fost selectati din randul studentilor de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
Havasi ne-a demonstrat cum a intrat in Cartea Recordurilor, mangaind atat de repede clapele pianului, incat camera, care reda imaginile demonstrative pe marile ecrane, nu putea reda clar miscarile magnificelor sale degete... A fost o seara halucinanta. A fost Havasi, pe care nu-l voi uita niciodata. A intrat irevocabil in constiinta afectiva.