Spectaculos! Senzaţional! Mirobolant! Îmi asum toate aceste superlative şi pot să declar în cunoştinţă de cauză (de spectacole, căci am văzut multe până în ziua de astăzi) că primul show al lui Horia Brenciu la Sala Palatului merită să fie astfel descris.
Repet: spectaculos, senzaţional, mirobolant! Cu câteva săptămâni înainte de ziua concertului, am stat de vorbă cu Horia şi mi-a dezvăluit ce are pe desfăşurător pentru Sala Palatului. Promitea că va fi unic. L-am crezut pe cuvânt, prea credea el însuşi ceea ce spunea. Trebuia totuşi să mă conving cu ochii mei că poate fi în stare de un spectacol cum nu s-a mai văzut pe-o scenă românească.
Ei bine, da!, Brenciu este în stare. A reuşit să facă un public numeros să se simtă bucuros/fericit în acelaşi timp, pentru trei ceasuri bune. Şi, într-adevăr, a fost unic! Nota 10 cu felicitări pentru producţia show-ului, cu tot cu decor! Scena era împărţită în cuburi alb/negru, amintindu-ne de măiestria regizorului Alexandru Bocăneţ, iar din spate, un ecran imens completa perfect, printr-o dimensiune modernă, tabloul scenografic.
Explozia creativă a lui Brenciu (la pachet cu HB Orchestra) a fost pusă în valoare de lasere, lumini, artificii. S-a văzut că totul a fost calculat. Omul-spectacol (cu nume şi prenume Horia Brenciu) a stăpânit fiecare milimetru din scenă, publicul dăruindu-i-se întru totul.
După prima jumătate de oră de cântat, de făcut glume şi de dansat, Horia a spus: "Gata, plecaţi acasă! S-a terminat. A fost un spectacol de criză". Reacţia? Oamenii s-au ridicat în picioare şi, dintr-o dată, parcă s-au lepădat de toate grijile, problemele pe care le aduseseră cu ei. Pe acelea le-au trimis urgent acasă. Nu aveau bilet, deci ce să caute la Brenciu?! "Dacă mai staţi, trebuie să munciţi! Dacă vreţi să munciţi, aplaudaţi!", a spus "şeful". Şi imediat spectatorilor le-a venit chef de muncă. Aplauze peste aplauze. S-a aplaudat şi când Brenciu i-a anunţat ca spectatori pe Şerban Huidu, Andreea Esca, Oana Sârbu. Pe cea din urmă Horia a pus-o, de acolo de unde era – din sală – să cânte "Ani de liceu". Oana s-a conformat, a cântat de la microfonul lui Brenciu şi sub privirile lui Robert Turcescu, care făcea parte şi el din public.
Omul-spectacol a reuşit să atingă publicul... până la lacrimi. A interpretat piesa lui Neil Diamond, "Hello again, hello/ Just called to say: hello./ I couldn't sleep at all tonight/ And I know it's late/ But I couldn't wait./ Hello, my friend, hello", în timp ce pe ecran curgeau imagini cu Gheorghe Dinică, Florian Pittiş, Nicu Constantin, Teo Peter, Laura Stoica. A adus un omagiu celor pe care i-a cunoscut, marilor artişti care ne-au părăsit. "Sfatul meu, pentru această ţară, este să aplaude artiştii cât sunt în viaţă". Asftel a încheiat momentul Brenciu.
Vineri, chiar de Buna Vestire, Horia a fost unic la Sala Palatului. Iar noi, cei care am fost martori, nu l-am fi văzut cu asemenea ochi dacă n-ar fi fost şi EA, HB Orchestra. Iată din cine este ea alcătuită: Cristian Creţu (chitara/vocal); Iulian Corlăţeanu (chitară bass); Nicu Dumitrescu (percuţie); Sergiu Berindei (tobe); Eduard Nicolae (pian); Marius Văduva; (vioară /claviaturi); Nicolae Tănase (saxofon 1); Lucian Tzika (saxofon 2), Cristian Mihale (trombon 1); Cornel Oancea (trombon 2), Harvis Cuni Padron (trompetă2); Horaţiu Boscă (trompeta 1); Andreea Miclici, Anca Diana Florescu şi Lora Petrescu (backing vocal).
După câte am văzut la primul show al său într-o sală de spectacole, pot spune că Horia Brenciu ar putea provoca ciocniri de planete pentru a produce sori şi stele, căldură şi lumină artistică. Ar putea crea artă în toate formele sale infinite. Şi-a împlinit destinul. În ultimii trei ani a tot încercat cu HB Orchestra în cluburi, baruri şi pe la nunţi să se descopere, să-şi întărească încrederea că el este dăruit pentru a fi omul-spectacol, unic, dar repetabil! Ce-a fost a fost. Dar ce va fi! Nu vă ameninţ. Vă dau doar de veste că Horia Brenciu s-a descoperit, e întreg, şi va revoluţiona show-ul din România.