x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Horia Brenciu: unic, dar repetabil!

Horia Brenciu: unic, dar repetabil!

de Dana Andronie    |    27 Mar 2011   •   16:10
Horia Brenciu: unic, dar repetabil!
Sursa foto: Cristi Preda/Intact Images/Gazeta Sporturilor

Spectaculos! Senzaţional! Miro­bo­lant! Îmi asum toate aceste superlati­ve şi pot să declar în cunoştinţă de cauză (de spectacole, căci am văzut mul­te până în ziua de astăzi) că pri­mul show al lui Horia Brenciu la Sala Palatului merită să fie astfel descris.

Re­pet: spectaculos, senzaţional, mi­ro­bolant! Cu câteva săptămâni înainte de ziua concertului, am stat de vor­bă cu Ho­ria şi mi-a dezvăluit ce are pe des­fă­şurător pentru Sala Pala­tului. Pro­mi­tea că va fi unic. L-am crezut pe cu­vânt, prea credea el însuşi ceea ce spu­nea. Trebuia totuşi să mă con­­ving cu ochii mei că poate fi în stare de un spectacol cum nu s-a mai văzut pe-o scenă românească.

Ei bine, da!, Brenciu este în stare. A reuşit să facă un public numeros să se simtă bu­cu­ros/fericit în acelaşi timp, pentru trei cea­suri bune. Şi, într-adevăr, a fost unic! Nota 10 cu fe­licitări pentru pro­duc­ţia show-ului, cu tot cu decor! Sce­­na era împărţită în cuburi alb/ne­gru, amintindu-ne de măiestria regi­zo­­rului Alexandru Bocăneţ, iar din spa­te, un ecran imens completa perfect, printr-o dimensiune modernă, ta­bloul sce­nografic.

Explozia crea­t­i­v­ă a lui Brenciu (la pachet cu HB Orchestra) a fost pusă în valoare de la­sere, lumini, artificii. S-a văzut că totul a fost calculat. Omul-spectacol (cu nume şi prenume Horia Brenciu) a stăpânit fiecare milimetru din scenă, publicul dăruindu-i-se întru totul.

După prima jumătate de oră de cân­tat, de făcut glume şi de dansat, Horia a spus: "Gata, plecaţi acasă! S-a terminat. A fost un spectacol de cri­ză". Reacţia? Oamenii s-au ridicat în picioare şi, dintr-o dată, parcă s-au lepădat de toate grijile, problemele pe care le aduseseră cu ei. Pe acelea le-au trimis urgent acasă. Nu aveau bilet, deci ce să caute la Brenciu?! "Dacă mai staţi, trebuie să munciţi! Dacă vreţi să munciţi, aplaudaţi!", a spus "şeful". Şi imediat spectatorilor le-a venit chef de muncă. Aplauze pes­te aplauze. S-a aplaudat şi când Brenciu i-a anunţat ca spectatori pe Şer­ban Huidu, Andreea Esca, Oana Sâr­bu. Pe cea din urmă Horia a pus-o, de acolo de unde era – din sală – să cân­te "Ani de liceu". Oana s-a confor­mat, a cântat de la microfonul lui Bren­ciu şi sub privirile lui Robert Tur­cescu, care făcea parte şi el din public.

Omul-spectacol a reuşit să atingă pu­blicul... până la lacrimi. A interpre­tat piesa lui Neil  Diamond, "Hello again, hello/ Just called to say: hello./ I couldn't sleep at all tonight/ And I know it's late/ But I couldn't wait./ Hello, my friend, hello", în timp ce pe ecran curgeau imagini cu Gheorghe Di­nică, Florian Pittiş, Nicu Constantin, Teo Peter, Laura Stoica. A adus un omagiu celor pe care i-a cu­nos­­cut, marilor artişti care ne-au pă­ră­­sit. "Sfatul meu, pentru această ţară, este să aplaude artiştii cât sunt în via­ţă". Asftel a încheiat momentul Brenciu.

Vineri, chiar de Buna Vestire, Horia a fost unic la Sala Palatului. Iar noi, cei care am fost martori, nu l-am fi văzut cu asemenea ochi dacă n-ar fi fost şi EA, HB Orchestra. Iată din cine este ea alcătuită: Cristian Creţu (chitara/vocal); Iulian Corlăţeanu (chitară bass); Nicu Dumitrescu (percuţie); Sergiu Berindei (tobe); Eduard Nicolae (pian); Marius Văduva; (vioară /claviaturi); Nicolae Tănase (saxofon 1); Lucian Tzika (saxofon 2), Cristian Mihale (trombon 1); Cornel Oancea (trombon 2), Harvis Cuni Padron (trompetă2); Horaţiu Boscă (trompeta 1); Andreea Miclici, Anca Diana Florescu şi Lora Petrescu (backing vocal).

După câte am văzut la primul show al său într-o sală de spectacole, pot spune că Horia Brenciu ar putea provoca ciocniri de planete pentru a produce sori şi stele, căldură şi lumină artistică. Ar putea crea artă în toate formele sale infinite. Şi-a împlinit destinul. În ultimii trei ani a tot încercat cu HB Orchestra în clu­buri, baruri şi pe la nunţi să se des­co­pe­re, să-şi întărească încrederea că el este dăruit pentru a fi omul-spectacol, unic, dar repetabil! Ce-a fost a fost. Dar ce va fi! Nu vă ameninţ. Vă dau doar de veste că Horia Brenciu s-a descoperit, e întreg, şi va revoluţiona show-ul din România.

×
Subiecte în articol: muzica