x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica ÎNCHIDERE DE STAGIUNE LA SALA RADIO: Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ

ÎNCHIDERE DE STAGIUNE LA SALA RADIO: Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Iun 2024   •   10:00
ÎNCHIDERE DE STAGIUNE LA SALA RADIO: Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ

Vineri, 21 iunie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO își ia rămas bun de la publicul său până la redeschiderea noii stagiunii (2024-2025) în toamna următoare. Doi invitați speciali vor onora evenimentul de la Sala Radio.

Concertul va fi dirijat de muzicianul vienez SASCHA GOETZEL, care este, începând din 2022, director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei. În același timp, muzicianul austriac este și dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sofia. A fost aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică din München, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestre National de France, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo ș.a.

O altă prezență specială la Sala Radio este și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - singurul artist român distins (în 2015) cu Medalia de aur a Concursului Internațional „Ceaikovski” de la Moscova (în istoria de 64 de ani a celebrei competiții). Caracterizat de cunoscuta publicație londoneză „The Times” ca „unul dintre cei mai interesanți violonceliști care au apărut în ultimul deceniu”, violoncelistul Andrei Ioniță a fost invitat să cânte alături de mari orchestre, ca BBC Philharmonic Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra - Londra, Filarmonica din München, Filarmonica din Dresda, Deutsches Symphonie - Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg ș.a. Andrei Ioniță este beneficiarul unei burse oferite de Deutsche Stiftung Musikleben și interpretează pe un instrument de colecție: violoncelul realizat de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, împrumutat cu generozitate de către fundație.

Programul serii de la Sala Radio cuprinde: ED. LALO - Concertul în re minor pentru violoncel și orchestră  și MAHLER: Simfonia nr. 4 (solistă: Cristina Grigoraș – mezzosoprană, solo vioară: Adrian Florescu – concertmaestru).

 

Cu ocazia acestui concert, Editura Casa Radio readuce în atenția publicului albumul „GEORGE ENESCU. Ioana Cristina Goicea – violin, Andrei Ioniță – cello, Daria Tudor – piano”. La finalul concertului, violoncelistul Andrei Ioniță – solistul serii – va oferi publicului o sesiune de autografe pe acest compact-disc, în foaierul central al Sălii Radio.

Albumul conține înregistrări speciale realizate de cei trei muzicieni la Radio România, lucrări de referință din creația camerală a lui George Enescu: Sonata nr. 2 op. 6 în fa minor pentru pian și vioară, Toccata și Sarabanda din Suita a II-a op. 10 în Re major pentru pian și Sonata op. 26 nr. 2 în Do major pentru violoncel și pian.

 

×