x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La Bruxelles, concert în “Spaţiul cultural comun România – R. Moldova”

La Bruxelles, concert în “Spaţiul cultural comun România – R. Moldova”

de Maria Sârbu    |    27 Noi 2013   •   16:15
La Bruxelles, concert în “Spaţiul cultural comun România – R. Moldova”

Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează la 1 decembrie un concert excepţional prilejuit de Ziua Naţională a României şi de celebrarea Spaţiului cultural comun România – Republica Moldova. Evenimentul, găzduit de Conservatorul Regal (ora 20:00, 30 rue de la Régence, 1000 Bruxelles), îi are protagonişti pe tânăra soprană de la Chişinău Olga Busuioc şi membrii ansamblului London Schubert Players, condus de pianista Anda Anastasescu. Vor fi interpretate lucrări de: Silvestri ­ “Opt cântece” Op. 1 pe versuri de Heinrich Heine şi Suita pentru pian “Jeux d’Enfants No. 2”; Enescu ­ “Languir me fais” şi “Eu mă duc, codrul rămane”; Puccini ­ “O mio babbino caro” (Gianni Schicchi); Schubert ­ “The Trout” Quintet şi Adina Dumitrescu ­ “Etincelles. Hommage à Constantin Silvestri”.
Într-un comunicat de presă se arată că, la două zile după summitul de la Vilnius (28-29 noiembrie), “ICR Bruxelles subliniază vocaţia europeană a Moldovei şi continuitatea spaţiului cultural românesc”.
Au fost ivitaţi la concert înalţi oficiali europeni, membri ai corpului diplomatic, personalităţi din Bruxelles. Prin acest eveniment, organizatorii doresc să transmită un mesaj în capitala Europei şi anume că “integrarea Republicii Moldova în UE constituie o prioritate pentru România, iar apartenenţa Republicii Moldova la spaţiul cultural european consolidează ireversibilul proces de integrare”.
Olga Busuioc, care provine dintr-o familie de cântăreţi de operă, este laureată a mai multor prestigioase concursuri internaţionale de la Moscova, Barcelona, Bologna, Roma, Viena. Şi-a început activitatea artistică în Italia (a studiat la Modena, profesor fiindu-i Mirella Freni). A impresionat publicul pe unde a cântat, dar şi pe mari artişti, alături de care a evoluat pe scenă.
Ansamblul cameral London Schubert Players, înfiinţat în 1989 de pianista Anda Anastasescu, preşedinta Fundaţiei Internaţionale “Constantin Silvestri”, a susţinut concerte în Europa, Asia, dar şi pe continentul american.


×