x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La festival, cap de afiş e Nightwish

La festival, cap de afiş e Nightwish

de Alex Revenco    |    16 Iul 2009   •   00:00
La festival, cap de afiş e Nightwish
Sursa foto: /GEMSLING

De vineri şi până duminică, Sibiul găzduieşte cea de-a patra ediţie a festivalului, ce prezintă un line-up generos, cu nume consacrate ale muzicii rock internaţionale. ARTmania debutează mâine, în Piaţa Mare, cu Tristania şi se încheie duminică, la Cetatea Cisnădioara, cu Luna Amară.



La nivel mondial, cel mai renumit grup care va evolua la ARTmania 2009 este Nightwish, aflat într-un turneu mondial de promovare a noului album şi de prezentare a noii soliste, Anette Olzon. Intitulat "Dark Passion Play", turneul a început în Israel, în 2007, şi a cuprins 150 de concerte desfăşurate în peste 40 de ţări din cinci continente.


După ce, în urmă cu cinci ani, finlandezii se mândreau cu trupa lor de suflet, iar primul-ministru îşi mărturisea "slăbiciunea" pentru muzica Nightwish, astăzi, o lume întreagă îi ascultă, concertele lor desfăşurându-se cu casa închisă.

Pentru ca întreaga producţie să fie posibilă, în aceleaşi condiţii ca în celelalte ţări, Nightwish aduce în Sibiu un TIR plin cu echipamente. Producţia tehnică a spectacolului necesită un set up special de lumini, cu 60 de lumini inteligente (moving heads), 76 de lumini convenţionale, stroboscoape, flash-uri şi altele (8 stobo Atomic 3000, 12 Audience Blinders, 8 Fesnel, 8 Profile, 16 floor PAR, 6 ACL fourbar), 12 tipuri diferite de efecte pirotehnice şi 18 aruncătoare de flăcări ce vor fi amplasate în Piaţa Mare.

Concertul, de 100 de minute, cuprinde atât piese mai vechi, cât şi cele de pe noul album, "Dark Passion Play". Discul se poziţionează între un sfârşit şi un nou început, separând "ceea ce a fost de ceea ce va urma", este de părere Tuomas Holopainen.

NIGHTWISH... LA EXPOZIŢIE
Primăria Municipiului Sibiu va găzdui expoziţia tinerei artiste Anda Cofaru, intitulată "Live on Canvas" şi dedicată formaţiei Nightwish. Lucrările redau atmosfera din cadrul unui concert live şi transmit privitorului energia emanată în spectacole de acest gen.

Sursele principale de inspiraţie pentru lucrările din această expoziţie au fost muzica şi mesajul pe care încearcă să-l transmită Nightwish în concerte. Este vorba despre regăsirea inocenţei şi a bucuriei de viaţă, specifice copilului din interiorul nostru, în ciuda grijilor, dezamăgirilor şi a realităţii dure din viaţa unui adult. Anda este absolventă a secţiei de pictură a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Arte Plastice şi Design "Ioan Andreescu" din Cluj.

Vernisajul expoziţiei "Live on Canvas" va avea loc mâine de la ora 16:00, vizitatorii fiind aşteptaţi în holul Primăriei (din Strada Samuel Brukenthal nr. 2, Centrul de Informaţii pentru Turişti), de vineri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

PROGRAM CONCERTE
Vineri, 17 iulie: 19:00 Tristania (Norvegia/55 min.), 20:30 My Dying Bride (UK/70 min.), 22:20 Opeth (Suedia/90 min.);
Sâmbătă, 18 iulie: 19:00 Subscribe (Ungaria/55 min.), 20:30 Pain (Suedia/60 min.), 22:10 Nightwish (Finlanda/100 min.);
Duminică, 18 iulie: Concert special în Cetatea Cisnădioara, 20:00 Luna Amară (RO/120 min.).

×
Subiecte în articol: muzica nightwish