x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La ONB, Stephen Barlow montează “Rigoletto”

La ONB, Stephen Barlow montează “Rigoletto”

de Maria Sârbu    |    18 Feb 2014   •   19:35
La ONB, Stephen Barlow montează “Rigoletto”
Premiera - la 20 februarie, în rolurile principale - Lucian Petrean şi Shoushik Barsoumian
Regizorul de origine australiană Stephen Barlow prezintă publicului bucureştean, pe scena Operei Naţionale, varianta sa cu “Rigoletto” de Giuseppe Verdi.  Premiera va avea loc la 20 februarie, următoarele reprezentaţii fiind programate la 21, 22 şi 23 februarie, de la ora 19:00. Scenografia a creat-o Yannis Thavoris, coregrafia aparţine Victoriei Newlyn, iar lighting designul lui Warren Letton. Participă Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti: dirijor - Cristian Sandu; maestru de cor - Stelian Olaru.

Distribuţia este alcătuită din artişti români şi străini. În spectacolele din 20 şi 21 februarie, personajele sunt interpretate de invitaţii Lucian Petrean, Shoushik Barsoumian (soprană din SUA), Robert Nagy, Iva Mrvos (Serbia), Octavian Dumitru, dar şi de Horia Sandu, Andrei Lazăr, Daniel Pop, Adriana Alexandru ş.a. La 22 şi 23 februarie vor fi în scenă invitaţii Martin Fülöp, Romina Casucci (Italia), Paul Tabone (Australia), Petre Burcă, Polina Garaeva (Rusia), Elena Dincă, Claudia Caia ş.a.

În rolul titular – Rigoletto – sunt deci doi baritoni formaţi în România, care trăiesc la Cluj-Napoca. Lucian Petrean, finalist al Concursului Internaţional “Alfredo Giacomotti” de la Pavia, Italia (2012), are în scurta sa activitate roluri importante din operele “Rigoletto”, “La traviata”, “Tosca”, “Cavalerria Rusticana”. Martin Fülöp este solist al Operei Maghiare şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, cântând, ca invitat, şi la Budapesta, dar şi la Florenţa. Are în repertoriu mai multe roluri din opere importante.

Pentru rolul principal feminin, Gilda, au fost invitate Shoushik Barsoumian şi Romina Casucci. Prima este soprană americană de origine armeană, care cântă pe diferite scene lirice ale lumii, iar cea de-a doua soprană e italiancă şi a câştigat mai multe concursuri prestigioase. A cântat atât în ţara sa, cât şi în Marea Britanie, Japonia, SUA, unul dintre rolurile interpretate fiind şi cel al Gildei din “Rigoletto”.

Regizorul de operă Stephen Barlow şi-a început activitatea cu o operetă: “Trial by Jury” (Proces cu juraţi), pe care a montat-o într-un spaţiu neconvenţional, la Tribunalul Bow Street din Londra. Apoi a creat diverse spectacole de operă, care s-au distins prin originalitatea ce le-a dat-o creatorul. E renumit prin montările sale diverse – de la spectacole de operă la musicaluri sau opere-rock. În opinia sa, oricare ar fi genul muzical abordat, datoria unui regizor “este de a spune povestea pe cât se poate de creativ şi de provocator din punct de vedere teatral”. El crede că opera “Rigoletto” are următorul mesaj: “Viaţa este ternă fără iubire”.

“Singura iubire din această operă este distrusă, adică iubirea Gildei pentru un bărbat care nu există: Gualtier Maldé, invenţia ducelui, pentru care ea cântă această frumoasă arie «Caro Nome». Măcar pentru Julieta Romeo exista, Romeo nu pretindea că este altul, dar ducele îşi inventează aici un personaj (…). Cred că este o lume în care niciunul dintre noi nu trebuie să trăiască”, spune Stephen Barlow.

×
Subiecte în articol: Rigoletto