x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Laibach, prima trupă străină care are voie să concerteze în Coreea de Nord!

Laibach, prima trupă străină care are voie să concerteze în Coreea de Nord!

15 Iul 2015   •   17:04
Laibach, prima trupă străină care are voie să concerteze în Coreea de Nord!

Morten Traavick a dezvăluit faptul că trupa slovenă Laibach va susţine două concerte în Phenian, în luna august, în faţa unui public de 2.000 de persoane.

Citeşte şi Pe 22 mai, superconcert Laibach în "biserică"

Astfel, controversata trupă slovenă de rock industrial Laibach a devenit prima formaţie străină care a primit permisiunea de a concerta în Coreea de Nord, a anunţat regizorul Morten Traavik pentru BBC, citat de antena3.ro.

Setlistul acelor concerte va include unele dintre cele mai cunoscute piese din cariera de 35 de ani a trupei slovene, dar şi câteva cântece populare nord-coreene.

Laibach a fost criticată uneori pentru folosirea cu ambiguitate în piesele şi concertele sale a unor elemente politice şi a unor simboluri naţionaliste.

Însă admiratorii trupei slovene spun că tendinţa membrilor formaţiei de a purta uniforme militare pe scenă reprezintă o critică a ideologiei totalitariste.

Regizorul norvegian Morten Traavik spune că Laibach nu va genera controverse în Coreea de Nord - chiar dacă ar interpreta cântece din "Sunetul muzicii".

"Coreea de Nord este descrisă în Occident drept cea mai închisă ţară din lume, dar, de fapt, este o ţară mai deschisă către lumea din exterior decât o sugerează mass-media. Atât această ţară, cât şi grupul Laibach au fost consideraţi de unii ca nişte proscrişi fascişti. Adevărul e că ambii au fost prost înţeleşi", a spus regizorul norvegian.

Concertele pe care Laibach le va susţine pe 19 şi 20 august - pentru a coincide cu cea de-a 70-a aniversare a eliberării Peninsulei coreene de sub ocupaţia colonialistă japoneză - nu ar fi fost posibile fără mijlocirea regizorului Morten Traavik.

Înfiinţată în 1980 în Slovenia, trupa Leibach şi-a luat denumirea de la numele german al capitalei acestei ţări, Ljubljana, folosit în timpul Imperiului Austro-Ungar şi în timpul ocupaţiei naziste. Solistul Tomaz Hostnik s-a sinucis în decembrie 1982 şi a fost "exclus" postum din componenţa trupei.

×
Subiecte în articol: Laibach coreea de nord trupe concerte slovenia