x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mândria noastră e "paşaportul" Enescu

Mândria noastră e "paşaportul" Enescu

de Maria Sârbu    |    27 Iul 2011   •   21:00
Mândria noastră e "paşaportul" Enescu

Mai sunt 35 de zile pana la deschiderea celei de-a XX-a editii a Festivalului International "George Enescu" (1-25 septembrie), manifestarea culturala din Romania cu cel mai mare ecou international la ora actuala. Acest eveniment desfasurat la Bucuresti din doi in doi ani este cu adevarat "pasaportul" romanilor in lume. De aceea, importante posturi de televiziune si posturi de radio au devenit parteneri, printre acestea numarandu-se CNN, Euronews, Eurosport, Mezzo, care acorda, in promovare, anumite facilitati, din punct de vedere financiar, dupa cum preciza managerul Mihai Constantinescu, directorul Agentiei Artexim – organizatorul principal al Festivalului si Concursului International "George Enescu". Dau o atentie sporita Festivalului si publicatii prestigioase din Europa.

CNN, bunaoara, a asigurat, in perioada 1 noiembrie 2010-6 februarie 2011, "vizibilitatea evenimentului prin difuzarea unui numar de 345 de spoturi in reteaua care aco­pera Europa, Orientul Mijlociu si Africa", campania avand si o componenta online prin bannere pe CNN­Intl.com, CNN.com, CNNMo­ney.com. A urmat campania la Eu­ro­news, cu cele 126 de spoturi, existand si o "vizibilitate" online, dar si men­tio­nari speciale in emisiunile "Rendez-vous" si "Le mag". Au fost difuzate, de asemenea, 200 de spoturi la Eurosport, urmand aproximativ 100 la Mezzo. Va fi publicitate si la Deutsche Welle. Totodata vor fi rea­lizate transmisiuni atat pentru Mez­zo, cat si pentru posturile de ra­dio Suisse Romande si Deutsche Wel­le. Publicitatea externa ii va costa pe organizatori doar 210.000-220.000 de euro. In afara de publici­tatea tv si radio, Festivalul Enescu a avut o campanie publicitara in re­viste de specialitate (aproximativ 12.000 de euro). Faptul ca aceste mari te­le­viziuni si mari posturi de radio in­vestesc intr-un eveniment organizat in Romania inseamna ca Festiva­lu­lui Enescu e foarte cunoscut si asta da­torita unui management de calitate.

Pana acum, mai mult de 80 de jurnalisti din strainatate s-au acredidat pentru editia din acest an. Important de mentionat participarea la Festival a conducerii Mezzo, a delegatiilor Euronews, The Financial Times, Le Mond.
Biletele pentru cele sase serii de concerte si spectacolele din cadrul marelui eveniment au fost vandute in proportie de 90%.

Onoarea de a deschide editia a XX-a a Festivalului Enescu revine Filarmonicii din Haga – Residentie Orkest, dirijata de Christian Badea, romanul care s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre ale lumii. Astfel, la 1 septembrie, la Sala Mare a Palatului, Residentie Orkest va aduce in fata publicului, sub bagheta lui Badea, Simfonia nr. 1 in Mi lenol Major op. 13 de George Enescu si Simfonia nr. 10 op. 93 in mi minor de Dmitri Sostakovici.

Enescu a terminat de scris Simfonia nr. 1 (prima lui simfonie) in decembrie 1905 (la 24 de ani), dedicand-o muzicianului Alfredo Casella. Prima auditie a acestei lucrari a avut loc la Paris, la 21 ianuarie, 1906, in cadrul concertelor Colonne, sub conducerea lui Eduard Colonne. La Bucuresti, Simfonia nr. 1 a fost interpretata prima data 1908, la
6 ianuarie, de Orchestra Ministerului Instructiunii Publice, dirijata chiar de George Enescu. Concertul a avut loc la Sala Teatrului National.

Simfonia nr. 10 a lui Sostakovici a fost auzita in public pentru prima data in 1953, la Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg.

Residentie Orkest din Haga este unul dintre marile ansambluri simfonice din Olanda. Primul concert l-a sustinut in 1904. In scurt timp "a devenit un loc de escala" pentru compozitori, precum Richard Strauss, Igor Stravinsky, Maurice Ravel, dar si pentru mari dirijori invitati, prin­tre care Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leonard Bernstein. Membrii orchestrei demonstreaza cu fiecare ocazie ca "in secolul al XXI-lea mu­zica simfonica are frumusetea si pu­terea de a fermeca".
Christian Badea are o cariera impresionanta de dirijor, care include colaborari cu institutii prestigioase din Europa, America de Nord si Asia.

Printre orchestrele pe care le-a dirijat se numara Filarmonica Regala si Orchestra Simfonica BBC din Londra, Orchestra Simfonica din Gothenburg, Residentie Orchestra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Filarmonica Radio din Olanda, Orchestra Beethovenhalle din Bonn, Orchestra Filarmonica Radio si Orchestra l'Ile de France din Paris, Orchestra RAI din Torino, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Budapesta, Orchestra Nationala a Spaniei din Madrid (Europa). In Asia a stat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Hong Kong si a realizat un turneu in Japonia cu Filarmonica din Tokyo.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu