x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Marea muzică rusă sub bagheta maestrului Christian Badea

Marea muzică rusă sub bagheta maestrului Christian Badea

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Apr 2024   •   20:15
Marea muzică rusă sub bagheta maestrului Christian Badea

În serile de joi, 11 aprilie  şi vineri, 12 aprilie 2024, Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu", revine la pupitrul orchestrei pentru a dirija un program ales din marele repertoriu rus. 

În deschidere, Uvertura operei Ruslan şi Ludmila semnată de Mihail Glinka, considerată drept chintesenţă a operei romantice ruse, invită publicul să plonjeze într-o lume de basm ce îmbină folclorul rusesc şi filonul oriental.

Pianistul Eldar Nebolsin va fi solist al minunatei Rapsodii pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov, o partitură pe cât de captivantă pentru ascultator, pe atât de dificilă şi de provocatoare din punct de vedere pianistic. Discipol al celebrului Dmitri Başkirov, Eldar Nebolsin a fost primit cu aprecieri superlative din partea criticii, caracterizat drept având o "pianistică sclipitoare ce rivalizează cu cea a celor mai mari personalităţi" (Gramophone Magazine).

După pauză, Suita de balet Petruşka de Igor Stravinski readuce atmosfera de basm, prin intermediul uneia dintre lucrările fundamentale nu doar ale repertoriului rus, ci din întregul secol XX.

Christian Badea s-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre importante în săli de concerte celebre, precum Carnegie Hall, Concertgebouw, Suntory Hall şi Salle Pleyel din Paris. Într-un repertoriu vast, care se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale secolului XX şi ale compozitorilor zilelor noastre, Christian Badea a dirijat orchestre precum Royal Philharmonic și BBC Symphony din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokio și multe altele, colaborând cu artiști importanți precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Mischa Maisky, Viktor Tretyakov și mulți alții.

Ateneul Român

Joi, 11 aprilie 2024, ora 19

Vineri, 12 aprilie 2024, ora 19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor CHRISTIAN BADEA

Solist ELDAR NEBOLSIN

Program

Mihail Glinka - Uvertura „Ruslan şi Ludmila”

Serghei Rahmaninov - Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43

Igor Stravinski – Suita de balet „Petruşka”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Christian Badea Eldar Nebolsin