x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mărgineanu învaţă să zboare! Al patrulea album, concert la Sala Palatului şi învăţăcel la Şcoala de Aviaţie

Mărgineanu învaţă să zboare! Al patrulea album, concert la Sala Palatului şi învăţăcel la Şcoala de Aviaţie

de Dana Andronie    |    22 Mar 2012   •   20:06
Mărgineanu învaţă să zboare! Al patrulea album, concert la Sala Palatului şi învăţăcel la Şcoala de Aviaţie

Mihai Margineanu s-a nascut… "din dragoste, pe 2 ale lui octombrie, prin anul 1969 (sau nu mai stiu, c-a fost demult) si am crescut cu voie buna si bucurie in cea mai frumoasa familie din lume". Si ce frumos a crescut! Pe 24 aprilie are concert motivat la Sala Palatului. Am spus ca-i motivat, fiindca Margineanu isi lanseaza cel de-al patrulea album cu muzichie. "Munca nu innobileaza omul" – spune "impricinatul". "Munca nu ne caracterizeaza pe noi ca oameni. Frate, nu iti place munca, ci banii care vin din munca. Pentru al patrulea album nu am muncit foarte mult."

Primul album "Gore din Chitila" a iesit (in 2005), pentru ca un prieten foarte bun l-a bagat in studio ca sa inregistrez melodiile pe care le cantau la petreceri, cu scopul de a avea un disc salvator, in cazul in care nu erau dotati la chermeza cu o chitara. Al doilea – "Si ingerii beau vin" (2007) – a fost un soi de obligatie. Al treilea – "Pe sub norii de hartie" – a venit in 2009, nu ca obligatie.

"In folclor exista cel mai mult suflet. Intr-un cantec vechi gasesti suflet. Si daca gasesti suflet este un cantec de succes ", spune Margineanu. "Eu am luat cantecele din folclor, din egoism, in primul rand, si, in al doilea rand, pentru ca au fost uitate si e pacat sa uiti un lucru frumos. Vezi «Ma iubeste femeile», cantec scos in 1946 de Iancu Brezeanu."

Si, in fine, al patrulea disc iese din moment ce a filmat pentru "Las Fierbinti", muzica fiind semnata tot de Margineanu. Ce se va intampla la Sala Palatului? "Nu stiu, frate!", raspunde sincer protagonistul. "Daca se va umple sala e bine, daca nu – aia e! Cu siguranta, va fi foarte frumos! Ii voi obliga pe cei care joaca in film sa se urce pe scena alaturi de mine, sa faca ceva, orice. Unii sa cante, altii sa vorbeasca. Doar pe Bobonete va trebui sa-l dau jos, ca el ar sta pe scena tot timpul... Ne vom distra. De fapt, despre asta e vorba. D-aia cumpara omul bilet, sa se distreze. Problema artistilor din ziua de astazi este ca fac doar ceea ce li se cere, nu ceea ce le si place. Si daca faci ceea ce ti se cere te numesti curva. Eu fac doar ceea ce vreau eu." Da, intr-adevar, Mihai Margineanu face ceea ce vrea, fara sa caute succesul! N-are nici o vina ca succesul l-a cautat pe el. "Nu sunt nici macar inginer! N-am diploma. Am facut o facultate de economie si apoi am facut Instalatii. E o facultate grea, care nu se poate termina. Am o afacere, imi merge bine. Foarte multi oameni isi doresc sa fie de succes si foarte putini isi doresc sa fie de valoare. Mai bine sa fii de valoare, fiindca succesul este efemer. Valoarea o ai toata viata, in schimb. Daca te transformi in om de valoare, ceea ce vreau sa fac si cu copiii mei, poti sa ai succes si la 40 si ceva de ani..."

Margineanu are valoare si ne aduce aminte ca "daca nu ne simtim bine, de ce mortii ma-sii mai traim? Foarte multa lume uita ca viata asta de cacat, in care stam, e ca un tren. Si trebuie sa ne simtim bine cat suntem in el. Dupa aia, ne dam jos si ne ducem pe campii! Oamenii s-au invatat sa faca sacrificii un an, doi. Nu coaie, daca iti e greu, greu iti va fi tot timpul! E foarte simplu, noi complicam lucrurile! Trebuie doar sa stii ce iti doresti". Dar el ce si-a dorit? Raspunsul a sosit deindata: "Sa fiu pilot de avion! Acum am inceput Scoala de Aviatie. Am patruzeci de ore de zbor. Ti-am zis ca trebuie doar sa stii ce vrei. Dar tu nu stii, ca esti femeie!". Sfarsit.

×