x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Maria Răducanu prezintă concertul „Din Levant la Bairro Alto”, vinerea aceasta, la Teatrul Godot

Maria Răducanu prezintă concertul „Din Levant la Bairro Alto”, vinerea aceasta, la Teatrul Godot

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Aug 2021   •   21:30
Maria Răducanu prezintă concertul „Din Levant la Bairro Alto”, vinerea aceasta, la Teatrul Godot

Maria Răducanu, cântăreața asemănată deseori cu Maria Tănase, caracterizată de critica de specialitate drept „una dintre cele mai distincte voci din lume”, aduce un spectacol sublim la Godot, pe 6 August, de la ora 19:30 - Din Levant la Bairro Alto.

 

În cadrul concertului „Din Levant la Bairro Alto”, Maria Răducanu trece prin folclor, cântece de leagăn, romanțe rusești sau tangouri, toate revărsându-se într-o lume sonoră atotcuprinzătoare și complet captivantă.

 

Etichetată drept muzician de jazz, etno-jazz sau cântăreață de muzică veche europeană şi fado, pe care o îmbină melodios cu muzică populară românească, Maria Răducanu consideră că sunt doar cântece. „Maria Răducanu întrepătrunde doina românească cu fado, Rembetiko, blues și improvizații, creând o muzică pură, profund emoționantă și care-ți merge direct la inimă.”(John Zorn – muzician de jazz și producător din NYC)

 

„N-o căutaţi în paginile presei mondene, nici la emisiunile căznit jucăuşe de la televizor. Şi în ziare îi veţi citi rar numele, nu asta își doreşte. O găsiţi în penumbră unei săli mici, unde luminează scenă fără licurici sintetici şi stele născute de computer. Glasul îi umple de culori spaţiul din jur. Aşa şi-a câştigat admiraţia celor care pun preţ pe jazz.”(Gandul.info)

 

Maria Răducanu a urmat studii de vioară, chitară şi de filologie (franceză) la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi şi Universitatea Bucureşti. A lansat opt albume, printre care „Pe vale” şi „Lumini” au fost premiate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Apare, de asemenea, pe albume precum „Viaţa lumii”, alături de Mircea Tiberian Quartet, şi „Rosa Das Rosas”, alături de Mircea Tiberian şi Lisle Ellis. La iniţiativa sa, lansează un proiect cu piese muzicale din Rusia, Spania, Italia, Franţa, America de Sud, în duet cu chitaristul de formaţie clasică Maxim Belciug. În aprilie 2010, la invitaţia celebrului muzician american de avangardă John Zorn, Maria Răducanu înregistrează albumul „Ziori”, alături de chitaristul jazz Marc Ribot.

*

Teatrul Godot s-a redeschis din iunie 2021 într-o nouă locație, Palatul Bragadiru, clădire de patrimoniu fondată în 1905, aflată la doar câteva minute de Centrul Istoric al Bucureștiului, pe Calea Rahovei 147-153. Noul spaţiu dispune de o sală de spectacole generoasă de 140 de locuri, precum şi de o Grădină de Vară, unde au loc spectacole de teatru şi concerte de muzică jazz, jazz manouche, blues, pop-folk, etno-jazz,  artiştii invitaţi până în acest moment pe scena Teatrului Godot fiind: Le Hot Club de Bucharest, Irina Sârbu & Band, Jazzy Jo Experience, Marius Mihalache & Band, în timp ce Maria Răducanu va concerta vineri, 6 august, de la ora 19:30, urmată fiind de Luiza Zan, vineri, 13 august, de la 20:00.

 

foto credits: Oana Ispir, Vlad Eftenie, Iulian Ignat, Viorel Frangulea

 

 

×