x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Noi 2024   •   11:00
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

Ruxandra Donose aduce în fața publicului românesc nu doar vocea sa impresionantă, dar și dorul pentru locurile natale, într-un concert gândit pentru toți cei care iubesc muzica

În luna decembrie 2024, mezzosoprana Ruxandra Donose, o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va fi acompaniată de Sergiu Tuhuțiu, un pianist recunoscut pentru muzicalitatea și virtuozitatea sa, într-un Turneu Național ce poartă numele Melodie Dor Magie.

Cei doi artiști vor oferi câte un recital cu totul original prin eclectismul său stilistic în orașe precum Galaţi (5 decembrie), Brașov (7 decembrie), Iași (10 decembrie), Deva (12 decembrie), Bistrița (13 decembrie), iar în 2025 vor ajunge la București, pe 17 februarie, Ruxandra Donose și Sergiu Tuhuțiu vor susține un concert la Ateneul Român.

Acest turneu promite să fie este o călătorie emoționantă, care adună melodii celebre din toate timpurile și colțurile lumii, repertoriul cuprinzând creații în șase limbi diferite - un adevărat festin muzical.

De la muzică barocă, până la pop contemporan, publicul va asculta capodopere ale unor compozitori celebri precum Händel, Schubert, Bellini, dar și piese dragi românilor, semnate de Florin Bogardo și Marius Țeicu. O combinație de genuri, trecând cu eleganță de la operă la operetă, romanță și chiar muzică pop.

Alături de capodoperele clasice, programul include piese gold, precum „Memory” de Andrew Lloyd Webber sau „Je suis malade” de Lara Fabian, la care se adaugă colinde românești ca „O, ce veste minunată” sau „Legănelul lui Isus”.

Acest turneu este perfect pentru apropierea de magia sărbătorilor și de ”acasă”, spune mezzosoprana Ruxandra Donose: Am o relație foarte, foarte strânsă cu România. Până de curând, i-am avut pe părinții mei foarte dragi pe care i-am vizitat în mod constant. În afară de asta, am o casă la Bran în care ne-am adus copiii la fiecare Crăciun și în toate verile. Acest proiect - Melodie Dor Magie -  este unul de suflet pentru mine, îl iubesc foarte mult pentru că mă apropie și mai mult de țara mea și de cei dragi mie și abia aștept să îl duc în cât mai multe orașe. Pentru că muzica…este dor și este magie.” (Ruxandra Donose)

Înainte de turneul din România, mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu vor susține un concert în avanpremieră la Paris pe 30 noiembrie, dar vor avea şi o apariţie la București (4 decembrie), pe scena Ateneului Român, alături de Teodora Gheorghiu, Sorin Coliban și Diana Ionescu, Leontina Văduva și Cătălin Răducanu, în cadrul proiectului internaţional Turnee de poveste… pretutindeni.

 

 

ITINERAR

 

Avanpremieră internaţională

30 noiembrie, ora 19 – Paris, Salle Rachmaninoff, în cadrul proiectului Turnee de poveste pretutindeni

 

 

Avanpremieră naţională

4 decembrie, ora 19 – Turnee de poveste... pretutindeni - Bucureşti, Ateneul Român (alături de Teodora Gheorghiu, Sorin Coliban și Diana Ionescu, Leontina Văduva și Cătălin Răducanu)

 

Turneu naţional

5 decembrie – Galaţi, Teatrul de Operă şi Operetă “Nae Leonard”

7 decembrie – Braşov, Sala Patria

10 decembrie – Iaşi, Palatul Culturii

12 decembrie – Deva, Teatrul de Artă

13 decembrie – Bistrița, Palatul Culturii

 

17 februarie 2025 – Bucureşti, Ateneul Român

 

Program muzical Turneu Naţional

 

Georg Friedrich Händel - Lascia ch'io pianga

Franz Schubert - Ständchen

Tiberiu Brediceanu – Bade, pentru ochii tăi

Gabriel Fauré - Après un rêve

Gioacchino Rossini - Canzonetta spagnuola

Vincenzo Bellini - Vaga Luna

Doina Badea - Când eram copii odată

 

Ruxandra Donose - Colindul Colindelor

Valentin Teodorian - Legănelul lui Isus

Ștefan Hrușcă - Fiul Domnului

Dumitru Georgescu Kiriac O, ce veste minunată!

 

Victor Herbert - Art Is Calling for Me

Jean-Jacques Goldman / Céline Dion - S'il suffisait d'aimer

Serge Lama / Alice Dona - Je suis malade

Andrew Lloyd Webber - Memory

Georges Bizet - Habanera

Florin Bogardo - Tu ești primăvara mea

 

 

BIOGRAFII

 

Mezzosoprana Ruxandra Donose

Printre cele mai cunoscute și apreciate mezzosoprane din generația sa, Ruxandra Donose a captat atenția publicului și a criticii de specialitate în teatre de operă și săli de concerte din întreaga lume. Asociată inițial mai mult cu stilul Belcanto, muzica lui Mozart sau muzica franceză, în ultimii ani s-a îndreptat spre repertoriul dramatic german și italian, bucurându-se de un enorm succes în rolul Kundry din opera „Parsifal“ de Wagner cu Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Sir Simon Rattle, în Elektra din opera „Orest“ de Manfred Trojahn la Opera din Zürich sau Sieglinde în „Walkiria“ de Wagner, la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski.

Într-o carieră care se desfășoară de peste 30 de ani la nivel internațional, Ruxandra Donose a lucrat cu dirijori precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Mariss Jansons, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Zubin Mehta, Charles Dutoit etc. Renumita mezzosoprană a interpretat și a înregistrat și mult repertoriu baroc pentru EMI, Deusche Gramphone, Decca, Naive și alte importante case de discuri, cu orchestre ca Armonia Atenea, La Cetra, Concerto Köln, I Barrochisti etc. Repertoriul său mai cuprinde și multe lucrări vocal simfonice sau lieduri. Înregistrarea ei cu Stabat Mater de Dvořák sub bagheta lui Giuseppe Sinopoli a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediție a premiilor Grammy.

Printre proiectele sale recente se numără recitaluri de lied la Viena, opera "Tristan și Isolda" de Wagner la Tokio, sub bagheta lui Marek Janowski și premiera americană a operei "Innocence“ de Kaija Saariaho la opera din San Francisco.

Pianistul Sergiu Tuhuțiu

A absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București în 2006, și două programe de Masterat în interpretare pianistică la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2011 primește o bursă de studii și se stabilește la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music. În anul 2018 obține diploma de Advanced Music Production and Sound Engineering la Abbey Road Institute din Londra, iar în 2022, titlul de doctor din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Sergiu Tuhuțiu este un artist plurivalent care în afara activității concertistice compune muzică clasic-minimalistă, muzică de film sau pop-jazz cu influențe electronice, face fotografie, producție muzicală, inginerie de sunet, scrie poezie și eseu. Este deopotrivă pasionat de sunet și de artele vizuale.

Este fondator și președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul proiectelor In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians. În 2015, Sergiu Tuhuțiu împreună cu cântăreața americană Peisha McPhee au lansat un nou proiect de duet muzical crossover numit Chopin Meets Broadway. Acest spectacol unic a devenit curând popular, având debutul la Hollywood în octombrie 2016. Au urmat alte spectacole în Europa, New York și California, având invitați de renume precum actrița și cântăreața Katharine McPhee și violoncelista Bingxia Lu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ruxandra donose Sergiu Tuhuțiu