x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mihai Constantinescu: "Festivalul RadiRo, pe ultima sută de metri"

Mihai Constantinescu: "Festivalul RadiRo, pe ultima sută de metri"

de Maria Sârbu    |    20 Aug 2012   •   17:22
Mihai Constantinescu: "Festivalul RadiRo, pe ultima sută de metri"

"Artexim", institutie publica a Ministerului Culturii, este alaturi de Societatea Romana de Radiodifuziune in pregatirea Festivalului RadiRo, eveniment care va avea loc la Bucuresti peste o luna. Detalii aflam de la Mihai Constantinescu, managerul "Artexim.

● Jurnalul National: S-a hotarat infiintarea Festivalului International al Orchestrelor Radio, care sa se desfasoare la Bucuresti in anii de pauza ai Festivalului "George Enescu". Prima editie urmeaza sa aiba loc intre 23 si 29 septembrie. Ce motive au determinat o asemenea hotarare?
● Mihai Constantinescu: Dupa analizarea desfasurarii Festivalului si Concursului International "George Enescu" din 2011, am constatat impactul deosebit pe care l-a avut acest eveniment in randul oamenilor de cultura si al tuturor iubitorilor de muzica din Romania. Am analizat recomandarea privind posibilitatea organizarii unui eveniment cultural in toamna anului 2012 si am concluzionat ca propunerea privind desfasurarea Festivalului International al Orchestrelor Radio - RadiRo" va constitui un nou moment important in viata culturala din Romania. Acest festival ar urma sa fie dedicat in exclusivitate orchestrelor radio din intreaga lume. Argumentele si ideile prezentate au demonstrat ca Bucurestiul are in acest moment nevoie de un festival care sa cuprinda o paleta larga de genuri artistice, avand in acelasi timp si o latura accesibila tuturor iubitorilor de frumos din Romania. Participarea unor artisti romani din diaspora alaturi de nume sonore ale artei si culturii din tara si strainatate vor constitui premizele succesului acestui festival.
Festivalul ar urma sa se desfasoare in anii de pauza ai Festivalului Enescu, ca o completare la programul cultural national, oferind iubitorilor de muzica si de arta in general posibilitatea de a viziona si asculta pe scenele cele mai importante din Bucuresti valori ale culturii mondiale.
La prima editie a acestui festival vor participa unele din cele mai importante orchestre radio din Europa: Radio France, BBC si RAI Torino. Directorul artistic este renumitul pianist si muzician Christian Zacahrias.

● "Artexim", al carui manager sunteti, se implica alaturi de Societatea Romana de Radiodifuziune in organizarea evenimentului si este, fara indoiala, o parghie. Doar ultimele editii ale festivalului "George Enescu" au fost succese sigure, datorita dumneavoastra si echipei "Artexim". Cum au loc pregatirile?
● Pregatirile sunt "pe ultima suta de metri" cum se spune. Noua conducere a Societatii Romane de Radiodifuziune s-a implicat foarte mult in finantarea festivalului, in asigurarea celor mai bune conditii de desfasurare a acestui eveniment. O colaborare deosebita o avem cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin ArCuB, si Societatea Romana de Televiziune. In ceea ce priveste organizarea, putem spune ca in acest moment sunt asigurate conditiile de participare: cazare, transport international si local. Avem in acest sens si sprijinul Enel, Dacia Group, Tarom, Radisson Blue etc. In curand va incepe si mediatizarea la nivel local cu sprijinul "Spectacular". In principiu, ne bazam pe sponsorii si partenerii traditionali ai Festivalului "George Enescu" dar si pe alte companii, care vor participa la asigurarea bunelor conditii de desfasurare a acestui eveniment.

● Biletele s-au pus in vanzare. Exista acelasi interes ca la Festivalul Enescu?
● Pana acum pot spune ca desi nu am avut o prezenta deosebita in media, vanzarea s-a desfasurat asemanator, dar o data cu inceperea mediatizarii la Radio si TV, precum si a publicitatii outdoor, ne asteptam la atingerea acelorasi cote de interes ca si pentru Festivalul Enescu. In acest sens ne bazam pe parteneriatele media pe care le avem in acest moment, cu Jurnalul National, RFI, Melos, Librariile Humanitas si Carturesti, "BeWhere" etc.

● Are loc o promovare la nivel international, asa cum beneficiaza marele eveniment muzical?
● Deocamdata, pe postul Mezzo si pe cele contactate in parteneriat de Societatea Romana de Radiodifuziune. Bugetul redus al primei editii a acestui eveniment nu a permis o publicitate internationala mai intensa. Speram insa ca dupa prima editie, din acest an, sa intram in parteneriat cu alte posturi radio si tv din strainatate.

● Maestrul Christian Zacharias este director artistic al festivalului. Cum l-ati cooptat?
● In luna septembrie 2011, in timpul Festivalului "George Enescu" am prezentat mai multe propuneri conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune din acea perioada. Dansii au hotarat ca invitarea maestrului Christian Zacharias ar fi cea mai buna decizie in acest sens, decizie care ar putea sprijini festivalul si in special "internationalizarea" acestuia. Maestrul Zacharias nu a fost usor de convins, dar toti i-am promis ca vom asigura aceleasi conditi tehnice si artistice pe care le are Festivalul Enescu. Acest argument a fost decisiv.

● Care sunt "varfurile" la aceasta prima editie?
● In primul rand orchestrele Radio – RAI Torino, BBC, Radio France, Orchestra Nationala Radio, corul Academic Radio si Orchestra de Camera Radio. Apoi solistii si dirijorii de marca: Maxim Vengerov, Dan Grigore, Myung – Whun Chung, Alexandru Tomescu, Jian Wang, Viviane Hagner, Juka Pekka Saraste, Cvartetul "Voces" Cvartetul "Rivinius" Luiza Borac, Ruxandra Donose si multi altii.

● Christian Zacharias va dirija Orchestra RAI Torino, dar va sustine si o conferinta. Cred ca se simte foarte bine in Romania, daca ne amintim de prezenta domniei sale la ultimele editii ale Festivalului Enescu.
● In primul rand va dirija Orchestra Nationala Radio in cadrul Concertului de deschidere a festivalului. Va avea si un recital impreuna cu Cvartetul "Voces". Da, a declarat ca se simte foarte bine in Romania si considera publicul romanesc cel mai cald public in fata caruia a evoluat pana acum. Poate acesta a fost si unul din motivele acceptului sau de a fi director artistic al festivalului.

● Cine a alcatuit programul Festivalului RadiRo?
● L-am alcatuit impreuna cu maestrul Zacharias, in colaborare cu conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune. Promisiunea maestrului Zacharias pentru editia urmatoare – 2014 – este aceea de a avea un program tematic, program ce il vom discuta cu ocazia sosirii domniei sale la Bucuresti, in septembrie.

Progamul festivalului si informatii despre bilete puteti gasi pe eventim.ro.

×