x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mozart, Haydn și Bartók la Sala Radio

Mozart, Haydn și Bartók la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Noi 2019   •   14:20
Mozart, Haydn și Bartók la Sala Radio

O călătorie prin clasicismului muzical austriac prin doi compozitori al căror nume a marcat istoria muzicii: MOZART și HAYDN, dar și una dintre cele mai cunoscute lucrări semnate de apreciatul compozitor maghiar BÉLA BARTÓK – suita Dansuri populare româneşti  - este ceea ce vă propune miercuri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio în concertul său de la Sala Radio.

La pupitrul ansamblului se va afla dirijorul român MIHNEA IGNAT, a cărui activitate artistică a reunit în ultimii ani mai ales succese repurtate pe scene din Spania. În prezent este director muzical al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania), a ocupat aceeași poziție la Orchestra Simfonică a Universității din Alicante, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio din Madrid, Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla, Filarmonicii din Malaga ș.a și a fost dirijor asociat al Orchestrei Naționale Simfonice din Republica Dominicană.

Mihnea Ignat a fost apreciat la cele mai importante competiții de dirijat din lume: în 2010 a primit premiul special acordat de Orchestra Filarmonică Toscanini, în cadrul competiției închinate marelui dirijor Arturo Toscanini (Parma, Italia). De asemenea, a fost semifinalist al Concursului de Dirijat Donatella Flick (Londra, 2008) și al Concursului Internațional de Dirijat Georg Solti (Frankfurt, 2008). Este dirijor invitat al Operei Naționale București.

Evenimentul va fi un prilej de a-l aplauda și pe pianistul HORIA MIHAIL, care va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 12 de MOZART. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Danemarca, Germania, Spania, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia, Japonia ș.a.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 104  - Londoneza - ultima simfonie compusă de HAYDN (în 1795), care este considerat un adevărat ”părinte” al genului simfoniei. Lucrarea face parte dintr-o suită de 12 simfonii londoneze create de marele compozitor austriac în anii petrecuți în capitala britanică.

 

HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România și a susținut apreciate recitaluri în străinătate. După 14 ani de studii în țară, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii ”Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a prezentat concerte de mare succes în ţară şi străinătate.

În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Germania, Franța, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

 

×