x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Muzeu Jimmy Hendrix, deschis în fostul apartament al artistului, de la Londra

Muzeu Jimmy Hendrix, deschis în fostul apartament al artistului, de la Londra

09 Feb 2016   •   17:05
Muzeu Jimmy Hendrix, deschis în fostul apartament al artistului, de la Londra

Micul apartament în care Jimi Hendrix, figură legendară a rock-ului, a locuit la Londra în perioada 1968-1969, împreună cu iubita lui britanică Kathy Etchingham, a fost transformat în muzeu şi va putea fi vizitat începând de miercuri, relatează marţi AFP.

Situat în cartierul Mayfair, la 23 Brook Street, apartamentul se află la etajul al treilea şi este locul în care genialul chitarist a inventat tonuri care au revoluţionat muzica timpului său, în care a descoperit ceaiul şi farmecul muzicii lui Haendel.

Totul a fost reconstituit datorită memoriei precise a lui Kathy şi a unor fotografii din anii 1960. Albumele pe care le savurau cei doi tineri pot fi văzute lângă un pick-up, iar un disc cu Bob Dylan pare fi pregătit pentru a fi ascultat. Pe podeaua acoperită cu covoare persane sunt aşezate un serviciu de ceai, două telefoane şi un televizor. În apartament se mai găseşte un joc Monopoly, iar şemineul este decorat cu pene, într-o ambianţă foarte hippie.

Oglinda şi măsuţa joasă sunt cele originale, iar pe noptieră se pot vedea un manuscris şi un aparat de înregistrare portabil. Este cu"adevărat ca atunci", spune Kathy Etchingham, care a fost prima femeie DJ din capitala britanică în anii 1960.

Apartamentul se găseşte într-o clădire care se învecinează, la numărul 25, cu aceea ocupată în secolul al XVIII-lea de compozitorul Georg Haendel, transformată între timp în muzeu. În prezent, se pot vizita şi dormitorul lui Jimi Hendrix şi casa lui Haendel, unde este expusă o chitară acustică a americanului, Epiphone FT79. "Este probabil cea mai bună chitară care ne-a rămas fiindcă obişnuia să strice multe pe scenă", afirmă Martin Wzatt, director adjunct al muzeului.

În timpul şederii lui în capitala britanică, Hendrix a aflat multe despre Haendel, născut cu două secole înainte în Germania şi stabilit la Londra. O placă în memoria compozitorului german era plasată în mod ambiguu pe zidul fostei sale case, făcea vizitatorii să ezite între numerele 23 şi 25. Astfel Hendrix a cunoscut mulţi studenţi la conservator şi admiratori ai lui Haendel. "Cum a discutat mult cu ei, Jimi s-a gândit că ar fi mai bine să îi cunoască opera", îşi aminteşte Kathy Etchingham. Aşa că a cumpărat o înregistrare cu "Mesia", una dintre cele mai celebre creaţii ale lui Haendel, compusă cu 227 de ani înainte de cealaltă parte a peretelui dormitorului său londonez.

Născut la Seattle, pe coasta vestică a Statelor Unite, Jimi Hendrix s-a adaptat bine la viaţa britanică. "Nu băuse niciodată ceai înainte să vină aici, dar nu a avut de ales", spune glumind fosta lui iubită. Cei doi au închiriat apartamentul în 4 iulie 1968 cu 30 de lire (circa 40 de euro) pe lună. Şi-au adus şi pisica, Pussy.

"Jimi era foarte ordonat şi îi plăcea ca totul să fie la locul lui. Fusese în armată şi era obişnuit să îşi facă patul, era un perfecţionist", spune Kathy Etchingham. Hendrix s-a mutat de acolo în octombrie 1969 şi a murit un an mai târziu, la 27 de ani, într-un hotel londonez, probabil din cauza unei supradoze de barbiturice.

Micul muzeu se poate vizita în gruprui de cel mult 2-0 de persoane simultan, iar biletul de intrare costă 7,5 lire sterline (circa 10 euro). AGERPRES

×