x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Muzica Regelui". La 90 de ani, viaţa şi muzica Regelui Mihai sunt condensate şi gravate pe un compact-disc

"Muzica Regelui". La 90 de ani, viaţa şi muzica Regelui Mihai sunt condensate şi gravate pe un compact-disc

de Simona Lazar    |    04 Oct 2011   •   21:00
"Muzica Regelui". La 90 de ani, viaţa şi muzica Regelui Mihai sunt condensate şi gravate pe un compact-disc

Nu este adeptul unei vieti duse in lumina reflectoarelor. Nu-i plac mondenitatile, e discret si retras. De fiecare data cand iese in viata publica, prezenta lui este calma, are forta si blandete, in acelasi timp. Pe 25 octombrie va implini 90 de ani. Si-i va implini in tara in care a fost incoronat pentru prima data rege cand nu im­pli­nise nici macar 6 ani. Povestea celor doua domnii, a lungilor ani de exil si-ai celor de la revenirea sa in tara se poate spune intr-o mie de feluri. Al­te­tele Lor Regale Principesa Moste­nitoa­re Margareta si Principele Radu au ales insa sa o spuna intr-un chip aparte, cu ajutorul muzicii. Al "Mu­zi­cii Regelui". Este un dar facut de­o­po­triva varstei sublime a Majestatii Sale si romanilor. Cincisprezece me­lodii care parcurg prefe­rin­tele muzicale ale Majestatii Sale. Cin­cisprezece melodii din fonoteca de aur a Radio­difuziunii Romane, gra­vate pe un compact-disc (iata cum, superb, se-ntalnesc erele mu­zicii!) si insotite de o brosura bilingva (en­gleza-romana) cu istorii nestiute despre dragostea pentru muzica a regelui.

Compact-discul si volumul care-l insoteste vor putea sa fie si ale tale. Vei putea sa asculti, intr-o seara de toamna, melodiile preferate ale Majestatii Sale. Luni, 10 octombrie, "Muzica Regelui" apare o data cu Jurnalul National, intr-un proiect exceptional oferit cititorilor nostri, impreuna cu Editura Curtea Veche.
Dar sa lasam imaginatia sa ne poarte in trecut...

Intr-o seara de toamna, cu sapte decenii in urma, un tanar rege canta la pian, in linistea Foisorului de la Sinaia. Sunetul muzicii invaluise, tandru, intreg domeniul regal de la Castelul Peles si, intr-un fel, marama asta de muzica inca mai flutura pe aleile imbracate iar de frunzele toamnei... O alta seara, cativa ani mai tarziu. Un tanar rege in exil, un tanar mire fara tara, canta la pian in linistea domeniului regal elen de la Tatoi. Melodia a fost compusa chiar de el, candva, in tara pe care abia o lasase in urma de cateva luni (era anul 1948)... Un fior avea sa-i scuture umerii. Din ziua aceea, patruns de dorul tarii pe care credea ca nu o sa o mai revada niciodata, Regele Mihai I n-avea sa mai cante niciodata la pian. Dar tot de atunci clipele lui de reverie au fost umplute de... sunetul muzicii. Leitmotivul unei existente regale a fost "Poema Romana" a lui George Enescu – pe care o asculta ori de cate ori, in lunga-i pribegie, se muta dintr-o casa in alta. "In linistea casei goale, Regele Mihai si Regina Ana ascultau suava muzica a lui Enescu, care le tinea loc de Romania" – ne-a marturisit nu demult Alteta Sa Regala Principele Radu, referindu-se la legatura intima, sensibila a Majestatilor Lor cu muzica de sorginte romaneasca. "Poema Romana" avea sa fie, ani, decenii la rand, "cantecul din bagaj", cantecul unei pribegii care parea, odinioara, fara sfarsit. Astazi, o data cu revenirea Majestatilor Lor si a Altetelor Lor in tara, un fragment din celebrul opus enescian se aude de fiecare data in debutul evenimentelor oficiale ale Casei Regale. Dar intamplarea cea mai fascinanta dintre toate, semn ca undeva in spatiul stelar nimic nu se intampla fara un rost, este aceasta: in 2008, la 110 ani de la prima auditie a "Poemei Romane" sub cupola Ate­neului Roman, aceasta a fost din nou magistrat interpretata, de Filarmo­nica "George Enescu", sub bagheta maestrului Horia Andreescu. Trecusera 110 ani de la momentul cand adolescentul George Enescu uimea asistenta – si pe regii de-atunci ai Romaniei, Carol I si Elisabeta. Insa evenimentul din 2008 avea o incarcatura dubla, pentru ca acest colosal concert, dupa un secol si un deceniu de la prima auditie, marca Nunta de Diamant a Majestatilor Lor Regele Mihai si Regina Ana.

Povestea aceasta a "Poemei Romane" este doar una dintre cele care ne aduc dinainte o personalitate marcata de legatura inefabila cu muzica. Viata Majestatii Sale Regele Mihai ne este (re)povestita, cald si luminos, de Alteta Sa Principele Radu, intr-o suita de momente, intalniri, evenimente al caror principal numitor comun este muzica.

Pentru melomani, in premiera, iata si playlistul CD-ului "Muzica Regelui": Marsul Carol I (Iosif Ivanovici), Luarea Plevnei (Anton Kratochwill), Poema Romana (George Enescu), Gaudeamus Igitur (interpretare: Corul Academic Radio), Tango "Jalousie" (Jacob Gade), Somme sunny day (Irving Berlin, A Media Luz (C.C. Lenzi/E. Donato), The best thing in life are free (Buddy DeSylva, Lewis Brown, Ray Henderson), Dansul focului (din baletul Amorul vrajitor, de Manuel de Falla), Preludiile (Franz Liszt), Concertul nr. 1 in Mi bemol major pentru pian si orchestra (Franz Liszt), Bolero (fragment final, Maurice Ravel), O! Mio babbino caro (aria Laurettei din opera Gianni Schiacchi, de G. Puccini), Simfonia a III-a, op. 78 n Do minor "cu orga" (Camile Saint-Saens), Simfonia a IX-a in Re minor, op. 125 (L. van Beethoven).

×
Subiecte în articol: regele mihai muzica regelui