Pavilionul Romaniei la Expo 2012 Yeosu gazduieste, in ultimele 10 zile ale Expozitiei Internationale din Republica Coreea (2-12 august 2012), Zilele Culturii Romanesti – o serie de spectacole de exceptie menite sa contribuie la promovarea identitatii si traditiilor autentice romanesti in spatiul asiatic. Invitatii evenimentului: muzicianul Grigore Lese, impreuna cu Grupul Landis, Ansamblul folcloric Crisana iar la final Ansamblul Harghita.
Vocea lui Grigore Lese a rasunat in zilele de 2 sI 3 august, prin cantari ancestrale, repertoriul sau reusind, ca de fiecare data, sa cucereasca publicul si sa depaseasca barierele culturale si lingvistice. Grigore Lese a fost insotit la EXPO 2012 de Grupul Landis (Lacramioara) din Sarichioi, Tulcea.
"Am venit aici, in Coreea de Sud, de departe, dar prin structuri melodice simple suntem aproape unii de altii. Avem acelasi destin, pe alocuri aceleasi principii, dogme crestine si sisteme de valori. Prin muzica suntem uniti si nu travestim adevarul. Am venit la aceasta expozitie internationala ca sa reprezint un popor. Eu aduc aici o lume, o poveste, o cultura. Spectacolul este gandit pentru a fi in armonie cu tema evenimentului – apa', a subliniat Grigore Lese.
Concertele lui Grigore Lese sunt sobre, cu simtul masurii, si reflecta intotdeauna fatete ale vietii oamenilor simpli, ce nu ies din ritual, din Maramuresul Voievodal. "Sunt si eu un om pe lume, iar spectacolul sustinut in Coreea prezinta elemente importante din partea noastra a lumii, unde muzica se implineste si are viata. Publicul coreean trebuie sa stie ca oamenii din Carpati traiesc in rost. (...). Spectacolul il infatisez sub forma rotirii, cand totul se regenereaza. Folosesc ca instrumente tilinca, trisca, chemarea prin voce si toaca – tamaduirea fiind realizata prin sunetul lemnului', a mai spus muzicianul Grigore Lese.